STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stružna glava

Stružna glava

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Stružna glava

OdgovorNapisal/-a Benvoljo » 6.5.2019 18:29

Pozdravljeni!
Počasi nabiram orodje za mojo Morando in sem pred nakupom tričeljustne glave premera 250 milimetrov. S stružnico sem dobil glavo premera 315 milimetrov, znamke Röhm, pri kateri so vidni znaki obrabe. Kaljene čeljusti obdelovanca ne držijo več v centru ter ne primejo čez celo dolžino, ampak le na eni strani, sepravi proti notranjosti glave. Dostikrat se mi zgodi, da pri agresivnejših pomikih in globinah reza kos zmakne iz centra. Dilema je nastala med tem, ali naj kupim mehke čeljusti, katere so precej drage za glavo take velikosti ter tvegam, da bo zaradi obrabljenosti glave ta denar vržen proč, ali naj vseeno kupim manjšo glavo. Problem pri nakupu manjše glave pa je ta, da za domačo uporabo ne bi kupoval nove glave za preko 1000€. Redno spremljam bolha.com če se mogoče pojavi kaka rabljena dobre kvalitete, kjer se pojavi problem za mehke čeljusti, sploh če je glava starejša. Najbolj ugodno kar sem našel na spletu je WD-Tehnik, ampak imam občutek, da tiste glave niso dosti vredne. Če ima kdo glavo od WD-Tehnik, bom vesel mnenja ter kako se obnese.

Pa lep pozdrav!
Benvoljo
Pripravnik
Pripravnik

Re: Stružna glava

OdgovorNapisal/-a vili » 6.5.2019 19:06

kje vidiš problem, čeljusti se da lepo postružiti, mi smo jih včasih..., dobro za danes pa nevem..., če se to še sme početi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Benvoljo » 6.5.2019 19:29

vili napisal/-a:kje vidiš problem, čeljusti se da lepo postružiti, mi smo jih včasih..., dobro za danes pa nevem..., če se to še sme početi...

Mehke čeljusti ja, najmanjši problem, za kaljene pa nevem, kako in s čim naj se jih lotim. Pozabil sem omeniti da sem bolj amater kar se klasičnega struženja tiče.

Pa lep pozdrav!
Benvoljo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 6.5.2019 20:08

kaj pa je zaboga "klasično" struženje???, isti kura..c kot en CNC, nobene razlike..., struženje je struženje...
čisto na koncu čeljusti v "amerikanerju" vpni en kolut in jih lepo počasi s primernimi vrtljaji in podajanjem postruži s KARBIDOM, sploh ne vidim problema, greš samo po nekaj desetink..., tam kjer bo držalo kolut pa pobrusiš, si razumel...., ali narišemmmm...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Benvoljo » 6.5.2019 20:38

vili napisal/-a:kaj pa je zaboga "klasično" struženje???, isti kura..c kot en CNC, nobene razlike..., struženje je struženje...
čisto na koncu čeljusti v "amerikanerju" vpni en kolut in jih lepo počasi s primernimi vrtljaji in podajanjem postruži s KARBIDOM, sploh ne vidim problema, greš samo po nekaj desetink..., tam kjer bo držalo kolut pa pobrusiš, si razumel...., ali narišemmmm...

Vsak ima svoja mnenja, se nebom vtikal. Kaj mi pomaga stružiti pakne in jih potem na koncu zbrusiti, da jih nebom mogel več postružiti? Karbid? Kakšen? Nalotan? P kategorija? Ploščice? Naj uporabim ploščice za kaljene materiale? Ima/nima pomena?

Pa lep pozdrav!
Benvoljo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.5.2019 0:13

Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Benvoljo » 7.5.2019 5:09

@Deutz vem, da morajo biti čeljusti stisnjene. Zakaj bi jih pa naredil le "dovolj" točne, če jih pa lahko popravim tako rečeno "v nulo"?
Kar me najbolj skrbi je to, da tudi če jih popravim, bo zaradi obrabljenosti glave še vedno isti problem.

Pa lep pozdrav!
Benvoljo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 7.5.2019 7:32

Pomembno je tudi da zateguješ vedno na tistem mestu kot si stružil pakne in si ga označiš če še ni !
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.5.2019 8:50

Stružne glave imajo označeno "0", tako da ni potrebe po dodatnih označbah. Če vpenjaš, izpenjaš in spet vpenjaš isti komad, označi mesto, kjer je "0" na glavi, tako da boš naslednjič isto vpel.

Če pa hočeš zadeve stružiti res centrično z večkratnimi vpenjanji, boš pa moral nabavite "mehke" čeljusti in jih po potrebi prestružiti.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.5.2019 10:38

fikus_ napisal/-a:Če pa hočeš zadeve stružiti res centrično z večkratnimi vpenjanji, boš pa moral nabavite "mehke" čeljusti in jih po potrebi prestružiti.

...ali pa uporabiti amerikaner z posamezno nastavljivimi paknami (3 ali 4) pa komparator in malo potrpežljivosti !! :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.5.2019 10:45

Benvoljo napisal/-a:Pozdravljeni!
Kaljene čeljusti obdelovanca ...... ter ne primejo čez celo dolžino, ampak le na eni strani, sepravi proti notranjosti glave. Dostikrat se mi zgodi, da pri agresivnejših pomikih in globinah reza kos zmakne iz centra....

....to rešiš z brušenjem in bo dovolj natančno za amatersko uporabo.

Pod amatersko uporabo ne mislim da ni treba biti natančno, ampak si lahko privoščiš več časa za doseg natančnosti...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 7.5.2019 13:09

Najhitreje boš ugotovil kaj je vzrok problemu, če stružno glavo razdreš in preveriš, če čeljusti brez zračnosti tečejo v svojih vodilih, kakšno je stanje polža in zobnika na njem, preveri še zategovalne čepe na katerih so mali zobniki in drsne ležaje ter seveda kakšne so drsne površine znotraj glave. Vse dele glave seveda operi s prtrolejem in očisti špen. Po pregledu boš lahko ocenil ali je smiselno kupiti kak rezervni del ali se da kaj popraviti ali pa je vse skupaj za v smeti.
Je pa tvoje postopanje predvsem odvisno od tega kaj obdeluješ in kakšno natančnost želiš.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Benvoljo » 7.5.2019 14:32

@nabijač: glavo sem že razdrl in očistil, meni je zadeva izgledala vredu, najverjetneje so vodila za čeljusti nekoliko obrabljene, ker mi čeljusti stiskajo le na enem koncu namesto čez celo dolžino. Kar se tiče samih zobinkov so pa do neke mere glasni, oziroma je slišat ropot kadar stiskam/odtiskam glavo. Bom razdrl še enkrat, ker takrat nisem gledal na zračnosti. Če je stanje slabo, mogoče kje kdo obnavlja stružne glave?

Hvala vsem za odgovore!

Pa lep pozdrav!
Benvoljo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a nabijač » 7.5.2019 15:49

Fino bo, če glavo poslikaš in kakšno sliko objaviš. Ti bodo lažje pomagali.
Pri glavah je normalno da, če vpneš zelo kratek obdelovanec na začetek čeljusti, da jih rahlo potisne ven in ukrivi. Če v tem primeru prezategneš, narediš trajno škodo na vodilih čeljusti.
Če vpneš dolg valj po celi dolžini čeljusti in drži le v območju proti središču glave pa je nekaj z vodili čeljusti zelo narobe, ali pa je čeljusti nekoč nekdo narobe zbrusil. Na primer, da je dal zunanji obroč na konec čeljusti in jih zategnil navzven , nato pa notranje brusil. Tako je precej bolj zbrusil zunanji del čeljusti kot notranji. Če je ta primer boš lahko popravil, navodila so ti dali zgoraj, moraš pa izdelati pravilno pripravo za zategnitav pri brušenju.
Kot jaz vem stružne glave, ki so za v smeti večkrat obnovijo tako, da jih od zunaj podrejajo, da se lepo svetijo, nato pa jih poizkusijo drago prodati.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.5.2019 16:02

preveri zračnost "spiralne plošče" - radialno..., pogonski zobniki niso toliko pomembni,
preveri zračnost v radialnih vodilih čeljusti v "amrikanerju" in pa zračnost med čeljustmi in spiralo..., pa še kaj...

če pa čeljusti "zijajo" jih pa za božjo voljo "podrejaj"..., ne jamraj,,,, še enkrat če boš stružil znotraj jih moraš tudi tako stisnit..., več pa ne vem..., nisem podrejal enega amerikanerja..., srečno...
en blitz test nerelvanten, vzami palico fiXX h11 jo lahno vpni v amerikaner in probaj z roko, če ima "luft"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov