STROJNISTVO.com • Poglej temo - Polžasti transporter

Polžasti transporter

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Polžasti transporter

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 14.5.2019 19:25

Mi zna kdo priporočiti koga, ki bi mi izdelal polžasti transporter. Pa ne kak link z Googla, tja znam pogledati sam. Zanima me, če kdo koga pozna, oziroma ga lahko priporoča, da je dober.

Hvala in lp,
Uroš
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Polžasti transporter

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.5.2019 20:22

fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 16.5.2019 9:37

Polimeris napisal/-a:Mi zna kdo priporočiti koga, ki bi mi izdelal polžasti transporter. Pa ne kak link z Googla, tja znam pogledati sam. Zanima me, če kdo koga pozna, oziroma ga lahko priporoča, da je dober.

Hvala in lp,
Uroš

Pa tudi ne napišeš za kakšne materjale.! Glede na tvoj vzdevek polimeris, predvidevam, da si bolj na plastičnih masah, torej rabiš nekaj lahkega, malih premerov. Za jekleni granulat ali livarske peske (veliki, težki polži) je včasih delal GOSTOL, danes verjetno GOSTOL TST (tovarna strojev Tolmin - v Čiginju)
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 21.5.2019 16:21

Hvala za odgovore.

@fikus: Z Guglom kot takim ni nič narobe, ne veš pa, kdo stoji za linkom. "Izdelujem transporterje" zna napisati vsak, pojma pa nimaš na koga boš nabasal. Lahko zadaneš pravega mojstra, ki dela dobro, ve kaj dela, ima izkušnje in ima tudi stroje in vso orodje za kvaliteten izdelek. Na drugi strani pa lahko nabašeš na zdolgočasenega šlosarja, ki mu sem pa tja pade kakšno delo, vmes bi komot probal napraviti en transporter. In takilih šalabajzarjev me je prav groza. Mnogo mirneje se grem menit z nekom za katerega sem izvedel preko priporočil, saj so s tim človekom ali firmo eni že imeli dobro izkušnjo.

@magnum44: Namerno nisem pisal vseh podatkov, saj nisem pričakoval, da mi bo kdo našel prav tak transporter, kot ga potrebujem. Lahko, da se motim, a po mojem mnenju se transporterji izdelujejo po naročilu, da ti potem res vse paše, kot mora. Zato sem pričakoval zgolj kontakt ali priporočilo podjetja. Vse detajle, ki jih omenjaš pa sem planiral dogovoriti s proizvajalcem, saj bi za ene par stvari rabil tudi nasvet ali predlog. Gre pa, kot si pravilno uganil za transport plastičnega mletega materiala.

Hvala še enkrat za trud,
Uroš
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a krko » 4.11.2020 20:44

Pozdravljeni,

sem nov uporabnik na forumu, po izobrazbi pa sem elektronik.

Sam potrebujem transportni polž za dobavo krmil govedu. Sam transportni polž naj bi imel zunanji premer nekje 30 mm, notranji pa kar se da majhen, recimo nekje 6mm. Smer vrtenja mi ni pomembna. Korak nekje 30mm, kar znese cca 1 liter prostornine pri 50 obratih.

Mi zna kdo svetovati, kdo bi mi lahko izdelal tak transportni polž?
Na google sem nekaj iskal, tudi napisal mail nekaterim podjetjem, vendar od nobenega nisem prejel odgovora. Večinoma vsa ta podjetja izdelujejo transportne polže od 100 mm, redki od 50mm naprej.

Sam sem mislil tudi uporabiti "ameriški" sveder, vendar se mi zadeva ne dopade ravno.

Polž bo služil namenu doziranja krmila za posamezno žival, tako da mora biti tako majhen, da je možno kar se da natančno dozirati količino.

LP krko
krko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 4.11.2020 23:35

Zelo nenavadna zadeva, še nikoli slišal za kaj takega.
Kaj pa boš doziral, majonezo??
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a krko » 4.11.2020 23:47

Niti ne, mleto koruzo, mlet ječmen, itd....

Gre se za to, da žival (govedo) večkrat na dan dobi manjši obrok. S tem bolje in hitreje raste. :D
krko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 5.11.2020 5:44

Kolika je dolžina polža ?
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 5.11.2020 7:47

Zakaj bi natančno doziral z malim polžem? Če lahko doziraš z majhno odprtino na ohišju. Poglej na piščančjo farmo tam imaš manjše transporterje ali pa pri izdelovalcih transporterjev za sekance.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 5.11.2020 7:51

krko napisal/-a:Pozdravljeni,

sem nov uporabnik na forumu, po izobrazbi pa sem elektronik.

Sam potrebujem transportni polž za dobavo krmil govedu. Sam transportni polž naj bi imel zunanji premer nekje 30 mm, notranji pa kar se da majhen, recimo nekje 6mm. Smer vrtenja mi ni pomembna. Korak nekje 30mm, kar znese cca 1 liter prostornine pri 50 obratih.

Mi zna kdo svetovati, kdo bi mi lahko izdelal tak transportni polž?
Na google sem nekaj iskal, tudi napisal mail nekaterim podjetjem, vendar od nobenega nisem prejel odgovora. Večinoma vsa ta podjetja izdelujejo transportne polže od 100 mm, redki od 50mm naprej.

Sam sem mislil tudi uporabiti "ameriški" sveder, vendar se mi zadeva ne dopade ravno.

Polž bo služil namenu doziranja krmila za posamezno žival, tako da mora biti tako majhen, da je možno kar se da natančno dozirati količino.

LP krko

Pri tvojih merah je po preračunu polž dolg max 385mm, pretok pa 0,4 l/min.
Kakšna je gostota krmila? 500kg/m3?
Pomembna je tudi smer vrtenja, leva ali desna vijačnica, nariši skico - bo v koritu, presipi, vsipi,...?
Bo treba kar debelejšo akso, oz. raje cev in večji premer vijačnice.
Natančnost dozirane količine kontroliraš z nizkimi obrati in gosto vijačnico.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 5.11.2020 7:54

Če imaš že izbran reduktor s 50min-1?
Priporočam:
Premer vijačnice: 60mm
Korak vijačnice: 40mm
Premer cevi: 40mm
Debelina cevi: 5mm
Pretok: 1,26 l/min
Max. dolžina polža: 2,7m
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 5.11.2020 9:52

MarioRo napisal/-a:Če imaš že izbran reduktor s 50min-1?
Priporočam:
Premer vijačnice: 60mm
Korak vijačnice: 40mm
Premer cevi: 40mm
Debelina cevi: 5mm
Pretok: 1,26 l/min
Max. dolžina polža: 2,7m

Seveda je pretok odvisen tudi od zapolnitve svetle površine polža (koliko zapolnjen transportira - po preseku, samo vijačnica).
Pri zgornjem preračunu je upoštevana 40% zapolnitev
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a krko » 5.11.2020 18:10

Sam sem obrate določil na podlagi volumna in ne na podlagi reduktorja.
Vijak/polž bo gnan preko koračnega motorja, tako da obrati so zlahka nastavljivi elektronsko/softwersko, to ni problem.

Transportna dolžina pa je nekje 150-160 mm.

Narisano že imam v SolidWorksu. Zgleda nekako takole:
Narejen je zalogovnik, ki se na dnu zoža, tako da polž pobere vso krmo, ki je v zalogovniku.

polz_.JPG
"leva" stranica je skrita
polz_.JPG (47.1 KiB) Videno 1546 krat

polz_1.JPG
"leva" stranica ima zmanjšano transparentnost
polz_1.JPG (64.48 KiB) Videno 1546 krat

polz_2.JPG
zaprto iz vseh smeri
polz_2.JPG (29.46 KiB) Videno 1546 krat

(luknje v zapognjenih delih so mišljene za očesno varjenje)

Nad polžem je tako vsa masa, ki je v zalogovniku. Predvidevam, da bo polž vseskozi deloval ob polni napolnjenosti, seveda vsaj za en obrok. Mislim, da se bo potem sama krma tudi "obokala" oz. zastala. Ta problem bom reševal drugače.

Gostota krmil (koruze) je nekje 700-800 kg/m3

Zakaj pa je pomembna tudi smer? Milim da v vsakem primeru bo sila delovala oz bo polž silil proti koračnem motorju. Smer meni ni pomembna smer, saj jo zlahka obrnem na motorju.

Torej:
-uporabljen bo koračni motor
-obrati so nastavljivi (0 do recimo 300 rpm-1)
-smer meni ni važna, saj se zlahka obrne na motorju -> torej kar je lažje za dobavo/izdelavo polža
krko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 5.11.2020 18:38

en tak polž izdelaš iz segmentov - kolobarjev, jih skupaj zvariš in raztegneš in poravnaš, šala mala, kje vidiš problem..., pa ni to neka nasa tehnika, uau..., ali pa segmente navariš na gred..., dobro malo pogoljufaš vijašnico, ampak za en futer bo čisto v redu..., dobiš pa tudi že izdelane vijačnice....,
morda kaka feder fabrika, gorišnica, vipava, pa še kdo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a krko » 5.11.2020 18:52

Verjamem, da za enega strojnika, ki ima malo znanja in orodja ni neka znanost. Sam sem po izobrazbi elektronik in glede strojništva nimam veliko znanja, ne orodja doma, da bi si to lahko naredil sam. Drugače nebi niti spraševal tukaj.

Mi lahko prosim pomagate s kakšnimi imeni podjetij/trgovin?
krko
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov