Poznal sem malo razmere v 3, Maj na Reki. pred ca 8 leti smo bili not "na porinucu" pa se malo smo se lahko spreohodili cez proizvodnjo. Sem videl stvari ki jih verjetno ne bom nikoli vec. Kar je frend opazil (sam sem bolj gledal masinerijo in dvigala) da ni videl enega PC nikjer, plazma je se rezala z "optiko" lepo sledila nacrtom na sosednji mizi…
Drugo kar mi ni znal pojasniti druzinski prijatelj (drugace zelo visoko v 3. Maj): kako, da ne morejo narediti profita pri ladiji, Nemci, Danci pa lahko (cena delovne sile 2-5x drazja!) Verjetno dosti pojasni podatek da je 3. Maj z svojim projektantskim odelkom (reference da te kap!!!) oddajal posle projektiranja zunanjim podjetjem in eno je po nakljucju v lasti sedaj enega najbogatejsih Recanov... ampak aj to je druga zgodba....
Pa tudi politika naredila svoje, cela Hrvaska "desna" z HDZ na celu, Reka in Istra pa tradicionalno "rdece" in so tako raje avtocesto naredili do Splita cez Liko(!!) kot povezal Istro (najbogatejsi del Hrvaske) z normalno avtocesto skozi Reko... Prav tako so bila ta podjetja drzavna in so se nastavljali notri zunanji ljudje brez kompetenc… Reka in Istra so izgubile vec kot 80% industrije ki je bila konkurencna, kar dokazuje tudi "novi Vulkan" ki se je pobral na referencah bivsega Vulkana…
Ma jamranje ne bo pomagalo, sam spomini pa bi morali biti tudi opomin kaj se zgodi ce ti je vseeno in jemljes vse na lahko in brez misli na jutri in pojutrisnjem…
Mogoce je kateri od starejsih bil bolj vpleten v industrijo na Reki in Istri v prejsni drzavi. Zerjavar je mogoce mel prste vmes pri dvigalu na doku od 3. Maja
Vsekakor pa velikanska skoda in verjetno nepovratno izubljeno znanje in izkusnje kot se je zgodilo z naso Metalno, IMP, Smelt,...