Hvala "čiro1950" za zgornji izračun. Tudi sam sem sklepal, da mora z večanjem razlike temperature naraščati oddana moč radiatorja, vendar me je motil izračun s kalulatorjem KORAD na spodnjem linku, kjer se moč radiatorja z večanjem temperaturne razlike manjša.
Morda je to mišljeno ravno v primeru, če se razlika spreminja z zapiranjem regulirnega ventila spodaj, torej z zmanjšanjem pretoka čez radiator.
Prosim, če lahko še kdo preveri s tem programom, kaj je to mišljeno - zavihek
Other Conditions. (pred uporabo je treba spremeniti jezik v angleščino!)
http://www.usskorad.sk/en/software.htmCalculation tool KORADcalc 3.62 (version XLSM, 680 kB) for MS Excel 2007 and later
Calculation tool KORADcalc 3.62 (version XLS, 1,1 MB) for MS Excel 2003
Se mi pa zdi tudi razlaga "Žerjavarja " smiselna.
Ko bom imel priliko, bom ponovno premeril temperature in naredil izračun učinka ventilatorja. V vsakem primeru pa bom po montaži toplotne črpalke vgradil v ogrevalni sitem tudi merilnik toplote, ki sem ga vzel nazaj, ko so v bloku menjali merilnike in natančneje pomeril izkoristke in moči.
Ker v objektu, ki ga nameravam ogrevati ne morem menjati radiatorjev s stalnim gretjem, bom poskusil izboljšati izkoristke toplotne črpalke pri nizkih zunanjih temperaturah, s prisiljenim prezračevanjem radiatorjev - ogrevati z nižjo temperaturo, če se bo dalo z do 45 °C. Vse radiatorje imam tip 22, primerne moči za ogrevanje s temperaturo 60-70 °C.