STROJNISTVO.com • Poglej temo - Olje za stružnico

Olje za stružnico

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Olje za stružnico

OdgovorNapisal/-a varilecgapo » 31.5.2019 8:26

Pozdravljeni,
Nekaj časa nazaj sem končal z obnovo manjše, starejše, mislim da nemške stružnice. Glavno vreteno je na vsaki strani uležajeno z bronasto pušo,ki je narejena v konus. V vretenjak sem nalil hidravlično olje hv 46.
Zdaj se mi pa zdi, da je stružnica med obratovanjem malo preglasna. A je možno, da je olje preredko in ne maže dovolj?
Že v naprej hvala za odgovore in lep pozdrav!
varilecgapo
Pripravnik
Pripravnik

Re: Olje za stružnico

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 31.5.2019 9:08

Si mislil HD 46?

Težko ugibati tako na pamet. Nekateri v stare stroje lijejo tudi motorno olje 15W40.

Najbolj kritično je mazanje drsnega ležaja. Kroglični ležaji in zobniki niso tako občutljivi. Če je drsni ležaj dobro mazan, potem verjetno ne bo kaj narobe.
Za vsak slučaj poglej, če so kakšne usedline v olju. Za železne opilke uporabiš magnet, bron se pa rumeno svetlika.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 2.6.2019 21:42

Moja VDF ka ima enako drsne ležaje, pa nalivam not hidraol 46-, glede na to, da je letnik 1947, pa pr men je že 26 let, je najbrž kar v redu. Ima pa mazanje s stenjem (taht smo rekli včas), da olje počas mezi na ležaje.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a varilecgapo » 2.6.2019 21:55

Super, hvala za odgovora, bom jutri pogledal, če je kaj usedlin v olju. Mazanje drsnih ležajev imam pa izvedeno preko špricanja zobnikov :)
Vlil sem pa takšno olje, kot je na sliki
Priponke
BBD5906D-63E8-4DB1-9437-6CBBA393B19A.jpeg
BBD5906D-63E8-4DB1-9437-6CBBA393B19A.jpeg (26.38 KiB) Videno 8257 krat
varilecgapo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.6.2019 8:15

Malo mimo teme. Imam VDF letnik 1941, jo je Hitler dostavil v MB.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.6.2019 9:25

innnn???, a je morda kaj narobe z njo... :o :o :D , ma dela na polno...,

ni ravno o stružnicah, sem imel v jla tam leta 72 mauserico 7.9 original s kontrolnimi "orlići" na posameznih delih, teh niso obrusili..., M48, pa ni bilo nič narobe, sem jo "moral" nositi kljub orlom-ideologiji... :( :o :D , "kao jedno od najboljih pešadijskih naoružanja"... :D :D :D

ah še to: dolfetov, tam od leta 43...45 je tudi en parni agregat v termoelektrarni Brestanica (krško), še danes laufa, generator je Siemens-ov, turbina pa mislim voith-ova..., sem že pisal, da so potem to dvoje kopirali v končarju in jugorubini (kdor še ve kaj sta ti dve firmi, je pa jugoturbina delala tudi na vajperju - motorju za jugo orla in galeba..., smo kalili lopate..., tega so nam dali pa angleži..., sicer je bil bolj bogi...), res o znali..., tudi to še vedno "laufa"..., ker so drugega nekje okoli Dunaja leta 45 "spizdili" naši prijatelji rusi..., hebiga, zakaj pa so prijatelji...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 4.6.2019 20:31

Fikus, pa kako si zadovoljen z njo?? Moji se sicer zdaj že poznajo leta, ampak sem tud kar nekaj delal na njej. Pripeljal jo je pa en stric iz Bele krajine-delal je v Nemčiji na njej, ko je tam 80-85 leta prišel nazaj domov, jo je pa kupil od delodajalca. Sicer je lušna za delat(ampak to itak vsak najbrž prav za svojo), mal me moti, ker ima nizke vrtljaje-za kaj prav majhnega se prepočas vrti. Ima pa kaljena vodila, pa zaščite vodil pred suportom so pol metra dolge, najbrž tud to dost vodila očuva. Ne vem, če bi kakšna druga tolk zdržala, pa jo nisem glih šparal. Kar se strojev tiče, Nemcem sam kapo dol. Sem januarja v Rusiji v Kursku nekaj moral postružt na eni ruski-Krasni proletari-pa bi tistga drejarja, k dela na njej kar ustrelu (saj ne more dost delat). Vžgat jo nisem mogel, so bla stikala fuč, sem v omari videl, da jo kar z izvijačem na kontaktor vžiga, hitrosti šaltaš, ampak se skoz glih vrti... Pol pa šef vzdrževanja prav-vidiš, kaj je to ruska mašina, še zmer dela.. Ne morem si pomagat, ampak me srce boli k to vidim.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.6.2019 21:28

sajko:
govoriš o vrtljajih...,
kakšna orodja pa so - smo imeli, da bi dovoljevla večje hitrosti tja do leta 70...80, "vido" (to je bilo kot zlato) in HSS, torej hitrosti tja do 150 m/min maximum... , danes pa orodja letijo 200...300 (bornitridi...) in več, ti "diamantarji - karbidarji" delajo noro..., dobro malo sem aut...
za vrtlaje pa daj gor primeren frekvenčnik???, kaj vem..., ni da ni...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.6.2019 7:47

Stružnica VDF letnik 1941 ima kar konkretne težave. Vodila so precej uničena (toleranco za ležaj je zelo težko postružiti) in sklopka ne dela tak kot bi morala (rikverca ni), tako da struženje navojev odpade.

Imam pa na zalogi Potisje, po obnovi vodil skoraj ni več delala. Jo moram še postaviti in spravit v pogon. Sem jo testiral pri prejšnjem lastniku in je delalo vse.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 6.6.2019 20:41

Na frekvenčnik sem tud že pomislil-ampak bi se najbrž ležaji stopili. Drugo pa vse dela tko k mora. Vodila so res mal znucana, ampak ni še kritično, pa prečno vreteno in matica imata tud že kar lufta-ampak kaj čmo stara teta je, ne pa mlada punca. Ne bi jo rad dal od hiše-me ima, da bi eno Potisje obnovljeno kupil-pol bi pa najraj to obnovil-navajen sem nanjo, pa mi je k src prirasla.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost