STROJNISTVO.com • Poglej temo - Navojno vreteno dimenzije

Navojno vreteno dimenzije

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Navojno vreteno dimenzije

OdgovorNapisal/-a omiha » 7.6.2019 19:29

Nisem strojnik ampak totalen laik zato prosim za pomoč:
Kako se računa dimenzije trapeznega vretena? Na počitniški prikolici se mi je zvila ena palica in sem jo odžagal, zdaj pa rabim nadomestek.

Navoj: https://ibb.co/RPYLj8f
Premer: https://ibb.co/yfxxjyD

Težko je z eno roko slikat in z drugo merit, ampak če sem pravilno meril dimenzije je premer 15,5mm in širina navoja 3mm?

Predvidevam da to ni nek standard, ker nisem našel v nobeni spletni trgovini teh dimenzij. A se motim? Na eni strani bi moral prišvasat tudi eno matico, na drugi pa narest navoj za manjšo matico. Kaj mi svetujete?
omiha
Novinec
Novinec

Re: Navojno vreteno dimenzije

OdgovorNapisal/-a spital » 7.6.2019 19:52

Vzami vreteno (in matico če jo imaš) in pojdi do trgovine, ki prodaja vretena, pa poskusite katero odgovarja.
Verjetno je imenski zunanji premer 16mm-

lp
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 7.6.2019 20:43

Se mi zdi da je dvojna vijačnica tole, desni navoj... korak cca 6 mm

Standarden dvojni za kupit je Tr. 16 x 8 P4
lahko pa da je colski trapezni acme 5/8 - 4 gangi
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 8.6.2019 12:54

A od Adrijine prikolice pa ne paše-tega najbrž ne bi bil problem dobit. Sicer jih tud Adria kupuje-kakšen Al-ko mogoče-verjetno ima tud kakšna druga prikolica enake.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a omiha » 9.6.2019 8:19

Najprej sem mislil zamenjat celotno nogo, ampak ima moja prikolica tako nestandardno, da nisem našel nobene ustrezne. Bom pa res jutri najprej poizkusil dobit samo vreteno na kakšnem camper servisu, mogoče je vsaj to enako.

Drugače pa bom šel z vretenom v trgovino, kot je predlagal spital in imel zraven podatke od zodiac-a :D

Hvala vsem za pomoč.
omiha
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a omiha » 10.6.2019 21:58

Klical sem na 2 servisa, samo vretena se ne da dobit, baje ga tudi AL-KO ne dobavlja ločeno, vsaj tako so mi rekli na caravan.si. Bil sem tudi v Tehimpex, takega vretena nimajo.

Navoj sem pogledal in vidim, da je dvojni, torej je imel zodiac prav. Ker je prikolica britanska in to en star letnik, predvidevam, da premer vretena ni v metričnem sistemu. Bi sploh imela kakšna slovenska trgovina tako vreteno? Koliko bi me prišlo, da dam to narest enemu strugarju, če je to sploh smiselno?
omiha
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a binko123 » 11.6.2019 6:54

Intercom v celju ima tudi neka vretena. Če daš drugo vreteno in zamenjaš še matico. Če pride prav neka standardna stvar je ponavadi cena smešna vsaj v primerjavi, če ti to dela nek strugar.
binko123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a binko123 » 11.6.2019 6:56

Mogoče bi se dalo vgradit kako avtomobilsko vinto.
binko123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2019 8:37

"ideal velenje", pa še kdo, ima te "špindle" sicer enojne - z enim začetkom 16x4 na meter in tudi matice, zakaj vreteno z dvojnim začetkom???, morda samo zaradi hitrejšega giba, če boš dal tega od "ideala" boš moral malo več vrteti, dvakrat več in nebo nič narobe, sicer si pa na dopustu... :D :D še vedno bo pa potrebno kaj "podrejat",... pojma nimam...

da ti bo pa danes kdo "podrejal špindel" z dvema začetkoma, to je skoraj misija nemogoče..., pa še anklosaškega, pozabi..., takih "drejarjev " skoraj ni več..., dobro nekaj jih je še... :D :D :D , ki malo vedo kako se tem rečem streže..., ampak zelo malo..., morda se tibo pa kdo javil :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.6.2019 9:37

Prvi link iz Gugla:

https://www.tuli.si/checkout/cart/

oz. če povezava ne dela:
Priponke
Zajeta slika.JPG
Zajeta slika.JPG (70.11 KiB) Videno 2006 krat
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.6.2019 9:37

Imaš pa še npr. Haberkorn, . . . .

Za dokončanje pa poiščeš kakšnega strugarja, na jekleno Tr matico direktno privariš čepe ob straneh, ali matici, vijaka, . . . za pritrditev.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 11.6.2019 10:37

omiha napisal/-a:Klical sem na 2 servisa, samo vretena se ne da dobit, baje ga tudi AL-KO ne dobavlja ločeno, vsaj tako so mi rekli na caravan.si. Bil sem tudi v Tehimpex, takega vretena nimajo.

Navoj sem pogledal in vidim, da je dvojni, torej je imel zodiac prav. Ker je prikolica britanska in to en star letnik, predvidevam, da premer vretena ni v metričnem sistemu. Bi sploh imela kakšna slovenska trgovina tako vreteno? Koliko bi me prišlo, da dam to narest enemu strugarju, če je to sploh smiselno?

Za eno matico (jekleno), 50 eu.
Za vreteno pa še enkrat tolk.
Tolk okol tega, "dej nardit enmu starmu drejerju".
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a omiha » 11.6.2019 11:35

Aha, sem sicer pričakoval še dražje. Mislite, da bi res bil kdo pripravljen za ta denar narest samo vreteno? Matica ostane ista.
omiha
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2019 21:55

ma, da ti bo kdo "podrejal" špindel" za teh kur..., 6 € , ma ti niti mašine ne zalaufa..., pa še dva začetka, pa brušenje noža, pa potem "einpasanje", pa še gangi, ne mm..., uau..., kupi vreteno in matico in "fertik"..., ideal ima tudi okrogle matice, če se ne motim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.6.2019 7:10

Sedaj se pa že komplicira! Kupi eno približno takšno navojno vreteno (npr. Tr 16x4) in ustrezne matice (jeklena, da boš lahko direkt našvasal ušesa), greš k enemu strugarju, da postruži konce vretena in porezka "zekskant".

Če bi mi vsi, ki tukaj pišemo, računali za svoj čas, bi te presneto drago prišlo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov