STROJNISTVO.com • Poglej temo - IMT hidravlična komanda za dvosmerni cilinder

IMT hidravlična komanda za dvosmerni cilinder

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

IMT hidravlična komanda za dvosmerni cilinder

OdgovorNapisal/-a gregork » 21.11.2005 20:35

Živjo!

Imam IMTja 542, menjalnik je na videz identičen "tamalemu imtju" verjetno je hidravlika enaka.

Na traktorju bi začasno rabil priklop/komande za dvosmerni cilinder.

Ali obstaja kaka varianta, da uporabim vgrajeno hidravlično črpalko? Vem da so se nekoč dobile neke komande za imtja kot dodatna oprema, ne vem pa, ali je bilo tisto tudi za dvosmerni ventil.

Ker bo to samo za par dni, je tudi improvizacija ok.
Kardan je že zaseden, zato varianta pumpa na kardan ni možna.
Brat je dal idejo, da bi kupil samo navadno hidravlično komando in bi na traktor montiral črpalko servo volana od avta, ki je že doma. Ali bo za črpalko servo volana vredu hidravlično olje, glede na to da je v avtu atf?
gregork
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Lukec » 22.11.2005 7:13

Kje pa ima IMT črpalko? Vgrajeno v ohišje menjalnika ali je prigrajena zraven motorja?
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregork » 22.11.2005 7:40

v ohišju menjalnika.
gregork
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Lukec » 22.11.2005 7:57

Pol je stvar mal bolj neprijetna. Ali pa tudi ne, ker imas skoraj zagotovo na osnovnem bloku nek priključek ki je povezan s tlačnim priključkom črpalke. Povratni vod pa spelješ enostavno nekam nazaj v menjalnik.
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregork » 22.11.2005 8:29

Ja, na ohišju menjalnika imam izhod, gor je priklopljen "kiper ventil" (priklop za enosmerni ventil, ki pa ga v tem času nebi rabil).
Ampak ta izhod je očitno vezan vzporedno z traktorsko hidravliko, ker ko recimo s prikolico kipam, mi najprej dvigne traktorsko hidravliko na zgornji položaj (oz. do prikolice če imam prečko). To pa v tem primeru ni ok, ker traktorski priključek nosim na hidravliki.

Mogoče obstaja še kakšen izhod, ki je direkt? Možno je tudi, da ne znam pravilno uporabiti obeh ročk traktorske hidravlike. Navodil od traktorja pa nimam.
Sem že fante na enem servisu spraševal, pa nič pametnega nisem zvedel. :(
gregork
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Lukec » 22.11.2005 9:23

To se mi zdi mal nenavadno. Ker kar jaz poznam traktorjev imajo vsi neodvisno delovno traktorsko hidravliko in ta ko praviš "kiper" ventil.
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

crpalke

OdgovorNapisal/-a stanko.krajnc » 22.11.2005 10:52

Zdravo!

Jaz poznam zadevo, o kateri debatirate (tudi meni bi taka črpalka prav prišla).

Dejstvo je, da delovne hidravlike ne moreš istočasno uporabljati za dviganje in nošenje bremen, ter v uporabi z zunanjim hidravličnim ˝zylindrom˝. Ali eno ali drugo!!!
Kot pa si sam že pravilno ugotovil, obstaja možnost vgradnje dodatne hidravlične črpalke. Le ta se vgradi na levo zunanjo stran menjalnika(glej pokrov) in je namenjena za pogon dvosmernih hidravličnim ˝zylindrov˝. Obstaja možnost, da deluje kot samostojna enota, ali pa se poveže z delovno hidravliko, kar nam bistveno poveča kapaciteto pretoka. Taka črpalke so izdelovali v tovarni TAM v Mariboru (nekoč), danes pa je to težko (beri: skoraj nemogoče) dobiti.
Če pa ti uspe kakorkoli to zadevo dobiti, me kontaktiraj.

Lep pozdrav, Stanko.
stanko.krajnc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gregork » 22.11.2005 14:24

Lukec: Prej sem se malo čudno izrazil, nimam kiperventila, iz ohišja imam samo lajtngo in hitro spojko za priklop kiperce.

Sem malo potelefoniral po agrotrgovinah, in mislim, da sva z enim trgovcem našla rešitev.
Dokupit moram kiper-ventil, ki zablokira traktorsko hidravliko med obratovanjem le-tega. Na tega priklopim komando za dvosmerni ventil, povratek pa speljem preko pokrova za nalivanje olja nazaj v menjalnik.
Ko rabim premikat cilinder, pustim kiperventil odprt(hidravlika je takrat blokirana), in na komandi reguliram cilinder.
Ko pa rabim dvignit/spustit hidravliko, zaprem kiperventil ter delam s hidravliko kar hočem.
To bi mi zadoščalo, ker istočasno ne rabim premikat hidravlike in cilindra.
gregork
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gregork » 24.11.2005 23:00

Dela!

Dobrih 18k sit stane ventil, ki se našraufa na vrh menjalnika na desni strani. Ta ima preklop, da preklapljaš med traktorsko hidravliko in tremi izhodi.
Ko preklopim na izhod, ostane hidravlika na mestu.
En izhod imam napeljan na komando za cilinder, povratek pa sem speljal v menjalnik na desni strani, kjer je inbus šrauf za kontrolo nivoja olja.
Če bo koga konkretno zanimalo, lahko tudi poslikam.

Tako sem lahko priklopil kolegovo verigo za kopanje kanalov, ki ima z dvosmernim ventilom krmiljeno globino kopanja.
Danes sva z bratom skopala prvih 100m kanala za cevi za toplotno črpalko, ampak to pa že spada v drugo temo :)
gregork
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a UZ » 25.11.2005 7:00

Tako kot pravi gregork imam tudi jaz doma tak ventil zmontiran na imt-ju, kot je opisano v zgornjem postu.
UZ
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Lukec » 25.11.2005 7:01

Če se ti da lahko tudi poslikaš. Meni bi bilo zanimivo videt.
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregork » 30.11.2005 22:29

Kot sem že prej omenil, zadeva deluje, edino kar je zoprno je to, da se pumpa ustavi, ko hidravlika doseže višino, nastavljeno z ročko.
To pomeni, da moraš, ko imaš na ventilu preklopljeno na zunanji izhod, pomaknit ročko hidravlike višje(kot bi hotel hidravliko dvignit), če hočeš da pumpa dela. S tem pa zgubiš položaj hidravlike, ko zopet preklopiš ventil na hidravliko. Malo moteče, ampak se da preživet.
Nekaj sem že poskušal s kombinacijo obeh ročk, ampak ni delalo kot bi bilo treba.

Moteče je tudi, da je velika verjetnost, da dodaten ventil nehote prestaviš z nogo.

Slike:

Dodaten ventil, s katerim preklapljam med hidravliko in izhodom na komando
Slika
Še iz druge strani:
Slika

Komanda za dvosmerni ventil, prišraufana na levi blatnik(ker sem levičar, ko rabim komando, pa vedno gledam nazaj)
hitre spojke pridejo prišraufane na sedež, zdaj še prosto visijo.
Slika
še od blizu:
Slika

pa še povratek iz komande:
Slika
gregork
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a promehanik » 21.12.2005 20:48

Jaz bi rad premikal dvosmerni cilinder in ga tudi ustavljal v poljubnem položaju. (premikanje koles na nekem traktorskem priključku)
Po moje bi rabil takšen ventil, kot je tisti v traktorju za hidravliko(prečko). Prečko lahko ustaviš v poljubnem položaju s premikanjem ročice. Zanima me kakšen je ta ventil? Ali obstaja še kakšna druga varianta za nastavitev poljubne lege cilindra?

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregork » 4.1.2006 9:17

Če ne rabiš na ventilu vedet, v kakšnem položaju je cilinder, potem bi ti verjetno odgovarjala klasična komanda za dvosmerni cilinder, kot jo imam jaz. V mirovnem položaju sta oba izhoda cilindra zaprta(torej cilinder blokiran), ko držiš komando v določeno smer, pa gre olje v eno ali drugo smer, posledično gre cilinder skupaj ali narazen.
gregork
Sodelavec
Sodelavec

Tlak

OdgovorNapisal/-a altrad » 4.1.2006 11:31

Mene pa zanima s kakšnimi tlaki dela traktorska hidravlika.
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost