STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri kompresor? Oljni? Brezoljni?

Kateri kompresor? Oljni? Brezoljni?

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kateri kompresor? Oljni? Brezoljni?

OdgovorNapisal/-a kompr1 » 24.6.2019 23:49

Pozdrav,
zanima me ali ima kdo izkušnje z brezoljnimi kompresorji kot npr:

https://trgovina.omega-air.si/kompresor ... -dps-25100

Tehnični podatki:
- pretok zraka na sesalni strani (l/min): 510
- efektivni pretok (l/min): 400
- moč motorja (kW): 2,5
- el. priklop (V/Hz/f): 230/50/1
- max.delovni tlak (bar): 8
- prostornina tlačne posode (l): 100
- dimenzije (d x š x v)(mm): 950 x 400 x 930
- masa (kg): 76
- nivo hrupa (dB): 72
- število vrtljajev (min-1): 1420

Najbrž gre za kopijo:
https://www.youtube.com/watch?v=4oEocEFmzAo

Je ta 6-cilindraš ok?

Odločam se namreč za nakup kompresorja z cca 100l rezervarjem, 220V, in tihim delovanje tudi do več ur dnevno (2-8), poraba zraka med 30 l/min do cca 100 l/min (občasno večja, a ne v daljših intervalih), manj oljnih primesi v zraku, tem bolje. Žal nimam izkušenj s temi brezoljnimi kompresorji - zanesljivost? Dolgoročnost delovanja ob primernem režimu uporabe?

Ali je glede na to, da se kompresor uporablja več ur dnevno (kljub režimu delovanja, ki omogoča hlajenje) morda bolj smotern nakup oljnega? Do sedaj je bil v uporabi 0.55kW oljni kompresor z 24l rezervarjem, žal pa efektivni pretok ne zadošča za porabnike nad 30 l/min.

Dolgoročno mogoče boljša alternativa od brezoljnega?:
http://www.lancokompresorji.com/Zvočno_izolirani_batni_kompresor_SILBOX-S_103-90-3.php

Rezervar 90 l
Pretok zraka 365 l/min
Efektivna dobava zraka 260 l/min
Max tlak 10 bar
Moč motorja 2,2 kW
Teža 102 kg
Velikost 103 x 50 x 100 cm
Glasnost 65 dB

Prosim za mnenje oz. vaše izkušnje. Glede na specifikacije se mi brezoljni bolj splača (oz. naj bi bil izkoristek, kljub približno isti kW moči večji?), v primeru brezoljnega (400 l/min), v primerjavi z trenutno cca. 50 l/min (0.55kW), se čas polnjenja skrajša za 8x, v primerjavi z 5x (260 l/min), ne vem pa koliko te specifikacije držijo in kako kakovostna je izdelava (čim manjše vzdrževanje oz. ali je v primernem režimu delovanja večurno delovanje na vsakodnevni bazi preveč? - žal trofazni niso opcija)
kompr1
Novinec
Novinec

Re: Kateri kompresor? Oljni? Brezoljni?

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 25.6.2019 21:10

Zobarji imajo verjetno brezoljne-pa zgleda, da jim kar laufajo. Jaz sem sicer imel enkraten tak majhen pajkl-menda je bil 1 Kw- za kakšno gumo nadihat, pa ene dvakrat sem nekaj malga pobarval z njim, pa je slovo vzel. Me je zanimalo, kako je narjen-za tesnilo na batu je bil en teflonski klobuček, kot včasih pri ročnih pumpah za gume al pa ročnih pumpah za vodo na štirnah. Tist teflon, ko se je enkrat dobro segrel, je končal kariero, kompresor pa z njim vred. Od takrat nimam ravno zaupanja do teh brezoljnih reči. Lahko pa da so mal večji kaj bolj zares narejen.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 29.6.2019 6:44

kupiš oljnega če bi rajš brezoljnega iz tega spustiš olje končni efekt je pa tak kot je opisal Sajko sej si verjetno predstavljaš kako grejo zadeve na suh :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a vili » 30.6.2019 13:53

včasih so rekli naši "taspudnji": ko maže taj vozi, pa še: bez ulja malo žulja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BeniTrnovec » 18.10.2019 13:09

Kupi oljnega, brezoljni je samo za specijalne namene...za delavnico pa oljni
BeniTrnovec
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov