STROJNISTVO.com • Poglej temo - dejanski pretok

dejanski pretok

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

dejanski pretok

OdgovorNapisal/-a maregol » 4.7.2019 8:59

Zdravo, prosil bi za pomoč pri izračunu.

Imam črpalko, ki vleče z 2,5 bar. Rezervoar z bencinom je oddaljen 70m in razlika v višini (črpalka - sesalni koš) je 4m.
Pretok, ki ga more dajati točilni avtomat je 40 l/min.
Notranji premer cevi je 53mm. Hrapavost KPS cevi je 0,000002m. Vmes so 3x kolena po 90 stopinj.

Zanima me:
Kakšen bo dejanski pretok točilnega avtomata?
Kakšen so izgube tlaka v cevovodu?

Hvala za pomoč! LP, M
maregol
Novinec
Novinec

Re: dejanski pretok

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.7.2019 10:26

Mi deluje kot nekakšna šolska naloga! Boš moral sam pokazat malo več iniciative, ker do sedaj kaže si samo napisal na forum! Niti toliko nisi pri stvari, da bi ugotovil neumnost/napako, ko si napisal, da črpalka vleče 2,5 bar!!!???
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.7.2019 10:58

da črpalka "vleče" 2,5 bar!!!???,
a morda sesa..., ni šans, "bencini", jih je več, uparjajo kot nori, črpalke za bencine morajo biti vedno potopljene, že pri vodi je cca 6 m sesalne višine (.6 bar) maksimum..., verjetno potiska..., kak "krog" bi bil fajn..., glede na želeno količino in na izgube izberi primerno črpalko, ki bo to zagotavljala...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maregol » 4.7.2019 11:32

No ni ravno šolska naloga...pa moralni komentarji niso potrebni.
Če pomagaš pač pomagaš. Nismo vsi iz strojniški krogov.

Točilni avtomat deluje kar na sesalni sistem (suction system). Potisni sistem umikamo iz bencinskih servisov. Včasih pa je bil praktično povsod....

Črpalka, ki je na voljo v točilnem avtomatu je samo ena na izbiro in tako kot sem napisal piše na tablici, da ima 2,5 bar max.

Poraja se mi vprašanje ali je sploh mogoče na takšni razdalji (višina, dolžina) s tako črpalko povleči gorivo?
Sedaj imamo potisni sistem......in ga kot že prej omenjeno umikamo.

LPM
maregol
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 4.7.2019 11:49

pripni hidravlično shemo, brez tega ne gre, hidravlike se ne, da kar tako zahebat, brez tega ne gre, lahko samo nabijamo, ja..., pa z nekimi amerikanizmi..., želiš odgovore, želimo te malo prizemljiti, ker želimo kar nekaj podatkov, če je pa preveč, pa povej..., posebno tisto "vlečenje" ali je "potiskanje"...

da boš pa črpalko sesala bencine na 4 m pa je bolj utopija (edino če imaš v rezervoarjih nadtlak), jebiga tetmodimamika - hidravlika je zajebana, ...
Zadnjič spremenil vili, dne 4.7.2019 12:11, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maregol » 4.7.2019 12:07

V priponki pošiljam shemo (kar pač imam) črpalke Bennet T-75. Je sesanje ja.

https://www.bennettpump.com/products/hydraulics

Projektanti so nam povedali, da bi ta pumpa lahko povlekla gorivo na omenjene razdalje. Jaz sem pa skeptičen, da bi to bilo mogoče.... sploh če pogledaš razdalje, ki navedene v skici.

Ne znam pa dokazati......nekaj sem že računal z NPSH-a vs. NPSH-r ... samo se ne spoznam.

Hvala!
Priponke
Bennet T75 slika.png
Bennet T75 slika.png (235.18 KiB) Videno 2782 krat
maregol
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 4.7.2019 13:18

Po skici proizvajalca (ki si jo priložil):

Maks. horizontala: 60 ft, kar je 18 m.
Maks. višina sesanja 10 ft, kar je 3 m

Tega se drži, pa bo OK. Verjetno ni napisano zaradi samega teksta, ampak ima svoj smisel.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.7.2019 6:12

Samo razmišljanje, brez izkušenj: Želiš večjo višino in dolžino črpanja, kot je deklaracija črpalke. Morda položiš cev globlje v zemljo ter črpalko na isti nivo cevi. Boš morda dosegel višino črpanja (sesanja) manj kot je deklarirana, ostanek višine do iztoka je tlačenje (pumpanje). Za kompenzacijo večje dolžine cevi pa daj večji premer cevi, ki bo imel manj pretočnih izgub.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.7.2019 9:24

ko gledam risbo, imaš največjo sesalno višino 3 m , to je o.3 bar pri nevem kolikih metrih cevi, če boš cevi daljšal bo začel podtlak naraščati in se ti bo pojavljalo uparjanje, pri 4 m sesanja bo že hudo uparjalo - kavitiralo...???, tok se bo "trgal"...

dobro bi bilo pogledati kakšno literaturo glede bencinov kakšni so njihovi parni tlaki, mislim, da je nekaj takega???, kako pri nekem podtlaku uparjajo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov