STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varen zazrez propan plinske jeklenke

Varen zazrez propan plinske jeklenke

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Varen zazrez propan plinske jeklenke

OdgovorNapisal/-a Jarc » 25.7.2019 20:04

Pozdravljeni, Rabil bi razrezat plinkso jeklenko (propan) ki naj bi bila prazna, če je res ne vem ker je ventil zlomljen oz nekaj manjka, tako da bom zgleda počasi odvil ta komplet ventil dol z jeklenke, not natočil vodo do vrha in pustil par dni, ter potem zamenjal vodo in z flekserico odrazal kar rabim.

Je to varno ali ne ?
Priponke
IMG_3669.jpg
IMG_3669.jpg (827.87 KiB) Videno 3197 krat
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

Re: Varen zazrez propan plinske jeklenke

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.7.2019 20:33

Jarc napisal/-a:.... tako da bom zgleda počasi odvil ta komplet ventil dol z jeklenke,...

Nikakor ni varno odvijati ventil dokler je pritisk v jeklenki... pa tudi če to delaš počasi !!! Navoj je koničen in bo v trenutku ventil odletel... boh ve kam.. !!! :roll:
Če jeklenko daš v zmrzovalno skrinjo n -25 st.C za nekaj časa bo pritisk vsekakor manjši in tveganje bo tudi manjše v primeru da v jeklenki ni popolnoma nič tekočine... nevarnost da te leteči ventil ubije (ali pa koga drugega) pa še vedno obstaja.
Če pa ob guncanju jeklenke čutiš da je v njej nekaj tekočine se nikakor ne hecaj s tem !!!
Vrelišče propana cca -42 st.C !!!
Vrelišče butana cca 0 st.C
.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 25.7.2019 21:09

Hvala za koristne informacije, problem da jo dam zmrznit je ta ker je to 35 litrška jeklenka, cca 120 cm visoka, edin če bi nekako našel ta del kje ki manjka, ker kakor vidim je tisti kos ki ga vrtiš nekako verjetno navijačen gor, pa ga je nekdo snel.

Ni čutit da bi še kaj bilo notri če jo prmikam.
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Jarc » 25.7.2019 21:46

Aja še tole, znanec je rekel da naj bi se plin nekako ulezel v pore jeklenke oz nekaj na to vižo, kar sicer do neke mere verjamem, ampak kot vem plin je plin in če ima kam iti bo tudi šel, tako da ko bi natičil notri vodo ga bo verjetno voda potisnila ven ?

Baje ? zato sprašujem
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.7.2019 22:12

Jarc napisal/-a:Aja še tole, znanec je rekel da naj bi se plin nekako ulezel v pore jeklenke oz nekaj na to vižo, kar sicer do neke mere verjamem, ampak kot vem plin je plin in če ima kam iti bo tudi šel, tako da ko bi natičil notri vodo ga bo verjetno voda potisnila ven ?

Baje ? zato sprašujem

Spodnja meja eksplozivnosti za butan je cca 1,5% (za propan cca 2,2%) kaj pomeni da bi za 35 lit. mešanice z zrakom bilo potrebno cca 0,25 lit butana (2x je težji od zraka). Tekoči butan je približn 270 krat manjšega volumna kot pa uplinjen in to bi bilo cca 0,03 lit oziroma 30ml (cm3).. po moje ni šanse da bi jeklenka imala niti stoti delež por !! No to je samo moje osebno mnenje in ga ne vzami zdravo za gotovo.
Najboljše je če odneseš jeklenko na servis jeklenk in zahtevaš da jo popolnoma izpraznijo in ventil odstranijo !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 25.7.2019 22:18

Deutz napisal/-a:
Jarc napisal/-a:Aja še tole, znanec je rekel da naj bi se plin nekako ulezel v pore jeklenke oz nekaj na to vižo, kar sicer do neke mere verjamem, ampak kot vem plin je plin in če ima kam iti bo tudi šel, tako da ko bi natičil notri vodo ga bo verjetno voda potisnila ven ?

Baje ? zato sprašujem

Spodnja meja eksplozivnosti za butan je cca 1,5% (za propan cca 2,2%) kaj pomeni da bi za 35 lit. mešanice z zrakom bilo potrebno cca 0,25 lit butana (2x je težji od zraka). Tekoči butan je približn 270 krat manjšega volumna kot pa uplinjen in to bi bilo cca 0,03 lit oziroma 30ml (cm3).. po moje ni šanse da bi jeklenka imala niti stoti delež por !! No to je samo moje osebno mnenje in ga ne vzami zdravo za gotovo.
Najboljše je če odneseš jeklenko na servis jeklenk in zahtevaš da jo popolnoma izpraznijo in ventil odstranijo !!!

Hvala za odgovor,

To o servisu mi je v bistvu padlo na pamet pred 10 minutam, verjetno plinarna to dela, al pa kak servis za plinske naprav ipd.

Bom poiskal kaj je v Lj na voljo, zdej je pa itak najboljši mesec ker so vsi po dopustih :)
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.7.2019 22:36

....kaj pa maš namen izdelati iz jeklenke...?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 25.7.2019 23:17

Deutz napisal/-a:....kaj pa maš namen izdelati iz jeklenke...?

Prekajevalnik oz Smoker po moderno

Tkole nekako kot v tem primeru https://www.youtube.com/watch?v=vBr__bhj3bA
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.7.2019 4:01

Jarc napisal/-a:Prekajevalnik oz Smoker po moderno

Hm... to pa bo zelo vroče prekajevanje !!! Raje naredi iz pocinkane pločevine in štirvoglato "škatlo" tudi precej večjo da boš nekaj klobas lahko obesil na palico in dovod dima iz zunanjega kurišča !!! skozi cev da se dim ohladi.... itd...

Kot peč za delavnico pa bo super in pazi da ti lesena tla ne bodo zagorela.

Pa... Smoker ni "po moderno" ampak po američansko !
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.7.2019 8:24

to je bila včasih čisto navadna "rauhkamra"..., to pride pa od "raufnka", raufnk pa od "rauha"... :D :D :o , tisto dimljenje v jeklenki, to bo bolj že pečenje, tu pri nas, kadijo s hladnim dimom..., dobro okusi so različni..., primorci nič ne kadijo...

glede plina v jeklenki, zvagaj jo, na njej mora biti nekje napisano koliko tehta prazna, tisto o teoriji "difundiranja" v razpoke ja gre, ampak tako kot pravi deutz, ni panike, ko jo boš na kakršenkoli VAREN način uspel napolniti do vrha z vodo si naredil vse, nimaš več mešanice zrak-propan/butan, mi smo varili plinohrame nekaj kubične, brez problema...

še glede navoja ventil - jeklenka, ja to so navoji "amerikanski gasgevinde" NPT konični, če se prav spomnim s kotom 1.5 stopinje, vsaj mi smo jih imeli, da tesnijo brez dodatnih tesnil, samo tesnilna pasta, ti samo lepo predvidno odvij par vrtljajev, da začne pihat, ne nič nebo letelo, plin bo počasi ušel iz jeklenke, ko bo nehalo pihati, ko se bo tlak v jeklenki izenačil s tlakom okolice, lahko odviješ ventil, potem pa naliješ vodo, dokler zraka ni v jeklenki (eksplozivne mešanice) se ne more zgoditi "nič", počni, pa vse to na prostem, jaaaa , dobro, da kar tako nekaj eksplodira je malo "fama", ja ampak ko poči, pa poči "ornk", ...

sem že pisal, kako je sodelavcu pred desetletji "razpizdilo" hobok redčila, potem sem ga pa vozil na urgenco, ko mu je odpizdilo prste... , hvala bogu samo to...
Zadnjič spremenil vili, dne 26.7.2019 9:59, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 26.7.2019 9:38

Samo predlog, poišči kje kakšen star rabljen bojler. Cink je dobro odstranit, da ne bo ob uporabi "smokerja" gorel in oddajal pline.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 26.7.2019 10:23

V bistvu ne bo za prekajevanje salam klobas ipd. ampak za kuhanje v dimu tisti ameriški BBQ okus. NIsem čisto pravega linka podal, je pa zelo podoben temu le da ima kurišče izven glavne komore. Kot tole na sliki http://prntscr.com/okaqdg

Sem gledal od začetka za bojlerji ki zadnje čase noben ni pocinkan od zunaj (baje) notri pa so emailirani, to pa ne gre, ko ta email enkrat raniraš lahko poka in ti potem pada po hrani kar ni ravno ok. Imel sem pocinkano cisterno že doma 400L kapacitete, pa se nisem upal ker so vsi zmajevali z glavo zaradi kao hrana in pocinkani elementi ne gredo skup, pa čeprav le od zunaj, enako tanki za Kurilno olje, stari sodi ipd.

Plinska jeklenka je v bistvu to kar rabim, ni treba čistit ne vem kolk prekurit da bi izginil vonj ali okus, od zunaj jo bom ožgal z brenarjem in žično ščetko očistil, ter prebarval s kako termo barvo.

No ja ko odvijem ventil in zasiguram zadevo da bo varno rezat.
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 26.7.2019 14:27

samo za en tak "jac", pejt v "bistvu" k vodovodarjem pa boš dobil en "ror" in se potem z njim "hebi" naprej, ne pa tu nabijat z nekimi jeklenkami in o "pizdarijah" o katerih ne veš nič in ti lahko v "bistvu" odnese glavo, dobro, če samo tebi nič hudega, samo, da ni še koga blizu, bog ne daj kakega "u bistvu pikica malega"..., ti so pa tik - takoj poleg..., "hebite se s temi YT", pazite nase..., "u bistvu" dobro malo sem grob, samo, če zadev RES ne poznaš 200%, bejži stran, noben YT, gugln ne pomaga, ko ti "odpizdi" glavo..., ja..., bo šlo..., "u bistvu" samo ti moraš vedeti kar počneš, pa nihče drug..., "u bistvu" ja, če bo šlo bo, če ne ne..., glej "čisto" malo sem sem se ukvarjal z gorilnimi plini in posodami, pa sem še malo živ...

ko ti bo ratalo, bom jaz prinesel 3..5 tednov "zorjeno" kavbojsko govedino pa bomo probali ali je ali ni... :D :D :D

zavedaj se pa enega mfinizma: če je najmanjša možnost, da gre lahko kaj narobe, bo narobe tudi šlo..., ta je GLAVNI...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.7.2019 22:44

vili napisal/-a:zavedaj se pa enega mfinizma: če je najmanjša možnost, da gre lahko kaj narobe, bo narobe tudi šlo..., ta je GLAVNI...

Ja pizdarija to pa je res kot ukleto... se pravi "najmanjša možnost"=neizogibnost
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 26.7.2019 22:59

Klical in dobil prodajalca ki mi je prodal zadevo, pravi in se je izkazalo da ne naklada, da je bomba dejansko prazna, ventil manjka zaradi tega ker je to neka hitra spojka kot na cevi od kompresorja za šravfarco recimo, če pritisnem z izvijaćem na ta PIN melo pihne ven, ne smrdi po plinu, ampak ker je zadeva stala na soncu dan dva verjetno še nabere malo pritiska, uglavnem povsem varno lahko odvijačim glavni ventil, nakar bom natočil notri VODO in pistil kak dan, kasneje pri bombi polni vode začel rezat, Mislm da bom preživel brez problema.
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov