STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nov tehnološki peskovnik

Nov tehnološki peskovnik

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Nov tehnološki peskovnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 5.9.2019 12:43

evoga, sem popravil namesto moderatorja.

Jaz imam čez le prodajo programske opreme.

A biznis z bobnarskimi palicami ne laufa več? :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 5.9.2019 12:54

borisk napisal/-a:evoga, sem popravil namesto moderatorja.

Jaz imam čez le prodajo programske opreme.

Hvala za pomoč pri moderiranju.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.9.2019 13:49

Malo po svoje ste zavili a ne. Ravno toliko kot vam zapaše.
Jaz ne delam v komerciali. Sem že večkrat povedal, da sem CNC programer.

"Efekt metulja" tule na forumu morda ?
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.9.2019 14:06

Pozdrav

Preden se začnete zbadati in prepirati še odgovor glede podpor in njihove (ne)potrebnosti pri laserskem varjenju na takem stroju. Podpore niso potrebne, ker stroj (5 osni) vedno suče obdelovanec v lego, optimalno za varjenje. Primer tale DMG Mori:

https://www.youtube.com/watch?v=1TwVkAuvGwM

Tudi mene zanima, ali obstaja simulacijska programska oprema, ki bi znala izračunati notranje napetosti (in deformacije) pri postopkih varjenja. Za litje vem, da obstaja programska oprema firme Magmasoft, ki verjetno zna tole izračunavat za primere litja:

https://www.youtube.com/watch?v=2k5jsHgPnZc

Pri varjenju imamo sicer tudi opravka s talino, so pa razmere le povsem drugačne kot pri litju...

Lp
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.9.2019 14:40

Bravo CADfreak.
Evo takšen primer bom poleg ostalega na živo programiral na bližnjem tehnološkem srečanju v Ljubljani.

Kot že pred meseci rečeno od enega člana tega foruma: zgolj vrtičarski primer programiranja !

Imaš pivo, hvala za podporo !
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 5.9.2019 15:31

CADfreak napisal/-a:...še odgovor glede podpor in njihove (ne)potrebnosti pri laserskem varjenju na takem stroju. Podpore niso potrebne, ker stroj (5 osni) vedno suče obdelovanec v lego, optimalno za varjenje. Primer tale DMG Mori:
https://www.youtube.com/watch?v=1TwVkAuvGwM

Tudi mene zanima, ali obstaja simulacijska programska oprema, ki bi znala izračunati notranje napetosti (in deformacije) pri postopkih varjenja. Za litje vem, da obstaja programska oprema firme Magmasoft, ki verjetno zna tole izračunavat za primere litja:
https://www.youtube.com/watch?v=2k5jsHgPnZc
Pri varjenju imamo sicer tudi opravka s talino, so pa razmere le povsem drugačne kot pri litju...

Zanimiv prikaz. Zdaj vidim princip izdelave. Je pa minus, da si hitro omejen z gabariti, kot je večinoma težava pri večini dodajalnih tehnologij. Z redkimi izjemami.
Simulacije so pa vedno samo toliko dobre, kot je inženir, ki jih izvaja, nikoli boljše. :D So pa tole kar zalogaji, kar se tiče definicije robnih pogojev in ostalih detajlov, če si znam prav predstavljati. Toplotni tokovi, zrak, ohlajanje, napetosti v materialu, itd. :o Lepi izzivi... :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.9.2019 18:55

Ravno pravšnji izzivi za dobre inženirje in tehnologe.
No ne še ravno danes, ampak bo kmalu, za mnoge kar prehitro.
Kalkulacije stroškov izdelave kompleksnih kosov v seriji 1 komad, samo še z dobro ušpičenim svinčnikom.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.9.2019 19:06

Pozdrav

Sem si mislil, da bi mogoče kakšne simulacije na temo obvladal ANSYS, ki sem ga nekoč uporabljal in ki se je razvil v resnično močno orodje. In sem našel nekaj (čisto kratka animacija odvoda toplote med varjenjem):

https://www.youtube.com/watch?v=PGhzJqFDd-4

Na ANSYS-ovi spletni strani pravijo, da gre za tranzientno termalno analizo in da izračunavajo tudi napetosti in deformacije. Sam pa potem našel še malo daljši prispevek na temo simulacij varjenja v ANSYS-u:

https://www.youtube.com/watch?v=ns2-kf_3UN8

Mogoče bo kdo, ki se ukvarja z varjenjem, lahko kaj pokomentiral...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a -M- » 5.9.2019 19:07

CNC tehnologija napisal/-a:Ravno pravšnji izzivi za dobre inženirje in tehnologe.

Vsekakor. In prav tak kader potrebuje ta, ki "sprogramira" takšen izdelek.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.9.2019 19:22

CADfreak napisal/-a:Pozdrav

Sem si mislil, da bi mogoče kakšne simulacije na temo obvladal ANSYS, ki sem ga nekoč uporabljal in ki se je razvil v resnično močno orodje. In sem našel nekaj (čisto kratka animacija odvoda toplote med varjenjem):

https://www.youtube.com/watch?v=PGhzJqFDd-4

Na ANSYS-ovi spletni strani pravijo, da gre za tranzientno termalno analizo in da izračunavajo tudi napetosti in deformacije. Sam pa potem našel še malo daljši prispevek na temo simulacij varjenja v ANSYS-u:

https://www.youtube.com/watch?v=ns2-kf_3UN8

Mogoče bo kdo, ki se ukvarja z varjenjem, lahko kaj pokomentiral...

Lp

Jože

Sem že pred kratkim pisal o temu, da predno se programira hibridno dodajalna tehnika, ( kosi podobni temu iz filma ) je potrebno 3D model z algoritmi ANSYS in ABAQUS pripraviti in ustrezno korigirati toplotne skrčke, z upoštevanjem deformacij po ohlajanju. Tega jaz ne delam, pravzaprav še nobeden v SLO. Se gdo javi ? bo dela do penziona...Edino licenca ne bo ravno zastonj.

Poglejte malce nazaj po temi.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.9.2019 19:26

-M- napisal/-a:
CNC tehnologija napisal/-a:Ravno pravšnji izzivi za dobre inženirje in tehnologe.

Vsekakor. In prav tak kader potrebuje ta, ki "sprogramira" takšen izdelek.

Programer programira, metalurg ob njegovem boku pa opravi svoje delo v ANSYS in ABAQUS okolju.
Bilobil pomaga ...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 5.9.2019 19:53

CNC tehnologija napisal/-a:Bilobil pomaga ...

Ja, bilobil pomaga. Pa tudi Akta je dobra zadeva, da se kaj zapiše. Je pa dobro tudi, da živimo v informacijski dobi, da se podatki shranjujejo v elektronski obliki.

Skoraj sem že pozabil, kateri uporabniki so dobili zadnje opozorilo pred izključitvijo.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a nabijač » 6.9.2019 9:59

CNC tehnologija napisal/-a:Evo takšen primer bom poleg ostalega na živo programiral na bližnjem tehnološkem srečanju v Ljubljani.

A to pomeni da boš tam v živo prikazal izdelavo vzorčnega komada z dodajalno tehnologijo - laserskim navarjanjem? Jaz bi to tudi rad videl. Kje se da prijavit?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.9.2019 12:38

tudi jaz bi rad to videl, ko boš zares "švajsal", me ta amerikanska - nemška tehnologija res zanima...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 20.9.2019 9:03

Ravnokar so me na FS obvestili, da je delavnica na temo novih proizvodnih in hibridnih tehnologij z udeleženci iz industrije že popolnoma zasedena. Ne samo iz Slovenije, tudi iz drugih držav pridejo. Tako, da žal ne morem dati povabila za morebitno zainteresirane tule. Še posebej sem želel povabiti seveda Vilija.
Če smem bom naslednji teden dal gor na forum par slik izdelave enega bolj zahtevnega izdelka, ki sem ga sam programiral in predstavil postopek udeležencem.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov