STROJNISTVO.com • Poglej temo - Inzenir zacetnik placa

Inzenir zacetnik placa

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Inzenir zacetnik placa

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.9.2019 19:57

Sajko993 napisal/-a:
grega09 napisal/-a:Konstrukcija in tudi proizvodnja sta široka pojma. Če nekdo konstruira orodja za brizganje plastike že ni enako kot orodja za štancanje ali pa gonilniki hidroelektrarn...
Orodjarstvo pri nas vem da je močno, ker je vezano na avtoindustrijo. Drugo pa?
Da ne govorim, da zaposlovalci večinoma ne ločijo ali si konstrukter, proizvodnik ali energetik, po novem pa še mehatronik. Kar se rabi tja ljudje gredo...

Tako kot si opisal, smo specializirani za nekatera področja, vendar ponavadi gremo za medom in mastjo. Pomeni da se prilagodimo delu ki je iskan, res da mogoče ne moreš dobiti takšne plače kot za zadevo ki si specializiran, ampak dobiš specializacijo tudi na drugih vejah strojništva. Sčasoma odrasteš oz. se izobraziš kot naziva vreden strojni inženir, tehnik itd. Pri nekaterih to traja 30 let nekateri pa so sposobni pridobiti večjo vrednost samega sebe v krajšem času.

Zato pa mogoče inženir v današnjih časih začne z delom v proizvodnji kar se mi zdi prav. Nič ne škodi človeku malo fizikalnega dela da spozna da ni vse v papirju.

ni boljšega kot izobražen kader ki vari v proizvodnji - za podjetje... sploh v teh časih ko 80% varilcev ne zna kotnih funkcij (tak kader je namreč zlo poceni). sicer pri nas je isto, potem pa podaljševanje pogodbe za omejen čas leto za letom za vajeniško plačko... in na koncu magister 3 leta vari v proizvodnji.

v resnici je pa tako da je vse v papirju. sam kakšen kmet si je bolj soroden z varilci kot inženirji. taka podjetja morajo krasti delavcem da preživijo. uspešna podjetja so inženirska podjetja. ta podjetja ne rabijo varilcev. lahko dajo papir drugim da naredijo. če že ne v bosno ali srbijo.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.9.2019 20:06

Žerjavar napisal/-a:
Sajko993 napisal/-a: Zato pa mogoče inženir v današnjih časih začne z delom v proizvodnji kar se mi zdi prav. Nič ne škodi človeku malo fizikalnega dela da spozna da ni vse v papirju.
To si zelo lepo povedal. Jaz bi stvar še zaostril. Bodoči konstrukter, projektant, … mora iti vsaj za 6 do 18 mesecev skozi proizvodnjo tega, kar bo pozneje konstruiral, projektiral. Projektant brez praktičnega fizičnega dela na ustreznem področju ni vreden počenega groša. Če hočeš projektirati kovinske konstrukcije, jih moraš znati tudi variti ( čeprav le za zadostno). Če hočeš projektirati mehanizme, moraš imeti nekaj pojma o struženju, rezkanju, … montaži...
Kar pa se tiče selitve med področji, pa imam negativno mnenje. Če greš iz orodjarstva za kovinsko preoblikovanje na plastiko rabiš vsaj pol leta, da osvojiš novo področje. Ali si pripravljen tega pol leta ostati brez dohodkov? Ali te je delodajalec pripravljen ta čas plačevati za skoraj nič koristnega dela?

a tisti ki dajajo michlenove zvezdice morajo znat kuhat? jaz mislim da ne, znati morajo samo dobro okušat. dober inženir bo videl veliko stvari in si narediti nek nabor opcij za reševanje problemov. to da jih mora delat ga ne bo naredilo dobrega inženirja, sploh če bo drgnil eno in isto stvar. pomembno je da hodi na izobraževanja, tehnične in tehnološke sejme ipd. na ta način si veča nabor znanja, ki ga lahko potem projecira na varilce ipd.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.9.2019 20:09

grega09 napisal/-a:Žerjavar, ali nisi enkrat omenil, da si sprojektiral ogromno žerjavov (vsa čast in spoštovanje z moje strani), ne znaš pa variti? Mogoče sem si narobe zapomnil...

Se pa strinjam s praktičnim delom, imam pa tudi izkušnjo ko me je vodstvo grdo gledalo, če sem bil v delavnici in izmenjeval mnenja z tehniki, namesto, da bi konstuiral za svojo mizo... :roll: Pa je šel g. direktor mimo, pa vsi tehniki dol pogledajo pa šus nazaj za mašine. Vse sorte imaš.

Kot sem že nekje tu napisal, je problem, ker tu pri nas ni več (ali je pa izredno malo) sistemov, ki bi takšno proceduro na ljudeh izpeljali. Potem pa dobiš začaran krog, da konstrukterji ne znajo nič skonstruirati (tako pravijo tehniki v delavnicah :D), tehniki ne znajo pa nič narediti (tako pravijo konstrukterji za računalniki :D ).

Za praktični del se moraš tu malo sam pomujati, večinoma te ne bo nihče silil v to. Je pa problem tajiti nivo izobrazbe, menda celo kaznivo. :D

Jap. Pri meni reicmo sem mojega bodočega šefa učil. Me je non stop klical. Potem pa enkrat direktor prileti mimo, un pa sredi pogovora utihne in se obrne v svoj monitor - jaz si mislim pa sam wtf. Res je da je on že vedel da bo šef, jaz pa ne. Pa se mu je zdelo ponižno da ga učim.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.9.2019 20:13

Žerjavar napisal/-a:
grega09 napisal/-a:Žerjavar, ali nisi enkrat omenil, da si sprojektiral ogromno žerjavov (vsa čast in spoštovanje z moje strani), ne znaš pa variti? Mogoče sem si narobe zapomnil...
Res ne znam variti, so le zametki, bi rekel da za oceno zadostno, nikakor pa ne za atest.
V času 9 mesečnega staža skozi delavnice, pred vstopom v projektivni biro, kamor sem bil od prvega dne namenjen, sem 2 tedna bil v učni delavnici varjenja. Še danes se mi posreči kaj zavariti.
Morda zgovorni primer: sem predvidel zavarjeno diafragmo v cev 200 mm, 550 mm od konca. Me kličejo iz delavnice, naj pridem tja. Trdijo, da je to nemogoče zavariti. Brez komentarja sem zahteval metlo z lesenim držajem in nekaj žice 1 do 2 mm. Sem privezal držalo oplaščene elektrode na držaj metle, priheftal diafragmo na jekleno palčko, jo spustil v ustrezno globino ter z "držajem metle" priheftal diafragmo. Le še: "sedaj pa nadaljujte".

Jaz non-stop poslušam da ne morejo zvarit. Sam ni fora da se ne da, sam težko je. In ko rečem, da mi da pištolo, me pa stran spodi. Na koncu je pa narejeno.
Sicer če jim direktor reče bodo takoj naredil, pri drugih pa sam pametujejo tile varilci.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.9.2019 20:31

a tisti ki dajajo michlenove zvezdice morajo znat kuhat? jaz mislim da ne, znati morajo samo dobro okušat.
Res je, vendar je razlika do projektanta. Tile le ocenjujejo izdelano, projektant mora dati navodilo za delo. Kaj naj naredi projektant (konstrukter), če mu trdijo, da se to ne da izdelati? Ali prizna svojo krivdo (neznanje) ali pa pokaže (podrobno razloži), kako se izdela.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.9.2019 23:33

Sem mislil da tehnologi dajejo navodila za delo... projektant naredi dokumentacijo izdelka, ki mora nastati, tehnolog pa mora poskrbeti da z ustreznimi tehnološkimi postopki pridejo do takega izdelka.

Sicer pa jasno da mora biti izdelek fizično izvedljiv.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.9.2019 5:01

Sem mislil da tehnologi dajejo navodila za delo... projektant naredi dokumentacijo izdelka, ki mora nastati, tehnolog pa mora poskrbeti da z ustreznimi tehnološkimi postopki pridejo do takega izdelka.
Pravilno misliš in tako bi naj tudi bilo. Se pa zgodi, da tehnolog nima ideje, kako narediti to, kar je konstrukter narisal. Ali se res ne da narediti, ali le tehnolog ne ve na kak način. Če konstrukter smatra, da je stvar možno izdelati, mora tehnologu nakazazti način.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 7.9.2019 5:41

Kdo ma pr vsem tem bolj prav, pa se kasneje med obratovanjem lepo vidi.
Vzdrževalci smo dostikrat popravlal te in te...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.9.2019 6:15

Kdo ma pr vsem tem bolj prav, pa se kasneje med obratovanjem lepo vidi.
Vzdrževalci smo dostikrat popravlal te in te...
Kdor dela, naredi tudi kako napako. Včasih jo lahko popravi sam, običajno pa rabi pomoč - vzdrževalec je najbližje.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 7.9.2019 9:58

Kdorkoli rabi in želi pomoč, mu, kot na šihti, tut danes, ko sem v penziji, rade volje pomagam.
Predvsem pa mladim strojnikom kar se zgodi kar pogosto, ja.
Človeku lahko koristno pomagaš šele, ko si ta pomoči želi.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MrV » 7.12.2020 23:01

Pozdravljeni,
ze leta berem te forume vendar se nisem nikoli aktivno vkljucil. Dosti odlocitev ki sem jih sprejel je bazirala na mnenju ki sem ga oblikoval prek komentarjev drugih in moje interpretacije le tega.

Zacetniska placa? To je kar tezavna stvar za odgovorit. Odvisna je iz katere veje strojnistva si, katera generacija si, od kod si in dosti drugih faktorjev.

Naj povem svojo zgodbo.
Zacel kot magister strojnistva z predizkusnjami na faksu 2014 (projekti za podjetja), kar je edini razlog da sem po faksu imel moznost mnogih razgovorov. Kljub temu je bila pot tezavna.
Prides na trg dela in vidis koliko si nicvreden. Zadovoljil sem se s stalno sluzbo v tehnoloskem sektorju kljub magisteriju iz konstrukterstva, kjer sem imel neto osnovo place 800eur. Zelo hitro sem napredoval, saj sem se zelel dokazati in prisel do trenutka v 2016 da postanem vodja. Placa zgolj na jurja. Takrat sem se zamislil nad tem koliko sem vreden. Koliko potrebujem za dostojno zivljenje?
Nemudoma sem zamenjal sluzbo in zelo so me bili veseli v novi zaposlitvi, tokrat kot konstrukterja ki je znal marsikaj narediti, oblikovati, organizirati z velikim predznanjem iz proizvodnje. Bil sem izjemno zadovoljen z vrstniki, ki so me marsikatere stvari naucili in jaz njih prav tako, vendar vodstvo je zahtevalo vedno vec od mene. Bil sem zlata kokos; koga naj posljemo tam? Njega. Neprestano na poti, placa tokrat 1300 neto; vendar nobenega privatnega zivljenja. Kljub iskrenim, odprtim pogovorom o zasebnem zivljenju ni bilo nobene spremembe. Zopet sem bil v dilemi. Tem ljudem sploh ni mar zame.
Prisel sem do nove tocke v zivljenju kjer sem dojel da sem jaz tista oseba ki si je krojila to pot. Nasi delodajalci niso nasa varuska; potrebno je jasno in glasno nastopiti kadar pride do katerekoli tocke kjer se ne pocutis vec udobno. Potrebno se je postaviti zase, biti samozavesten in znati mirno argumentirati svoje stalisce. Na zalost te takih stvari noben ne nauci. Imel sem super odnos z neposredno nadrejenimi in vrstniki, ki so me podpirali zaradi cesar sem se kasneje odlocil iti v tujino. Tam me bodo cenili, mar ne? Kaj sem se naucil od prej?
Sedaj imam 2000eur neto osnove, dosti vec odgovornosti, vecja tezavnost dela kot prej vednar mi je bolje. Ker vem kako nastopiti, ker sem potrpezljiv, ker imam izkusnje, ...

Vsem mladim inzenirjem recem to; ne prodajte se poceni, bodite potrpezljivi, znajte kdaj se boriti za svoj prav, kdaj odnehati.

Na voljo sem vsem mladim, nadobudnim strojnikom za nasvet.

Ni nam lahko! Se tezje nam bo!
MrV
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.12.2020 11:57

Čakaj, ne razumem dobro. Ali zdaj delaš v tujini ali ne?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 8.12.2020 16:54

MrV.
Tudi mene zanima kaj več o tujini, iz prve roke. V kateri veji delaš (avtomobilska, strojegradnja, orodjarstvo...) Kako se živi tam in koliko dela.
V kateri deželi pa delaš in koliko časa že, ali imaš namen gor ostat?
Lp
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 8.12.2020 19:21

Inženirr začetnik je res širok profil, da bi samo reku "tolk moraš dobit".
Ko začneš, se moraš pokazat, se učit in bit potrpežljiv, a ne predolg. Lepo je povedu MrV.

Sam sem kot inženir delu 30 let v dobri firmi. In ... bil malo preveč potrpežljiv.
Nekje osem let pred penzijo mi je šele film poču. Takoj naslednji tedn je bla plača OK.
Ampak treba je blo na prava vrata in na nož. Pr men je blo uspešno, a prepozno.

V strojništvu pa nisem začel kot inženir začetnik. Začel sem že v kovačnci na kmetiji pri dedu...
delat žeblje, nato drejer, tehnik pa inženir. Kar nekaj spričeval in certifikatov se je nabralo.
In tut študij ob delu in z dela, ni bil vstran vržen čas.

Težko je bit pameten, kdaj je pravi čas za več plače. Več, ko je kilometrine in znanja prej je ta čas.
Začet pa je vedno treba. Zato začni...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.12.2020 22:08

ja planinc, drejar to je to, uau..., pot ni posuta z rožicami, ampak je kar trnova..., dobro ne zopet tako hudo, smo preživeli marsikaj, vzpone in padce pa zopet vzpone, če si iz pravega testa se pobereš..., zadnjih dest let pa sem bil SP, "kao" nek konstrukter..., pa še zdaj kaj sfušam..., ja najprej je pa "kilometrina", če je ni je tema...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost