epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Sajko993 napisal/-a:grega09 napisal/-a:Konstrukcija in tudi proizvodnja sta široka pojma. Če nekdo konstruira orodja za brizganje plastike že ni enako kot orodja za štancanje ali pa gonilniki hidroelektrarn...
Orodjarstvo pri nas vem da je močno, ker je vezano na avtoindustrijo. Drugo pa?
Da ne govorim, da zaposlovalci večinoma ne ločijo ali si konstrukter, proizvodnik ali energetik, po novem pa še mehatronik. Kar se rabi tja ljudje gredo...
Tako kot si opisal, smo specializirani za nekatera področja, vendar ponavadi gremo za medom in mastjo. Pomeni da se prilagodimo delu ki je iskan, res da mogoče ne moreš dobiti takšne plače kot za zadevo ki si specializiran, ampak dobiš specializacijo tudi na drugih vejah strojništva. Sčasoma odrasteš oz. se izobraziš kot naziva vreden strojni inženir, tehnik itd. Pri nekaterih to traja 30 let nekateri pa so sposobni pridobiti večjo vrednost samega sebe v krajšem času.
Zato pa mogoče inženir v današnjih časih začne z delom v proizvodnji kar se mi zdi prav. Nič ne škodi človeku malo fizikalnega dela da spozna da ni vse v papirju.

Žerjavar napisal/-a:To si zelo lepo povedal. Jaz bi stvar še zaostril. Bodoči konstrukter, projektant, … mora iti vsaj za 6 do 18 mesecev skozi proizvodnjo tega, kar bo pozneje konstruiral, projektiral. Projektant brez praktičnega fizičnega dela na ustreznem področju ni vreden počenega groša. Če hočeš projektirati kovinske konstrukcije, jih moraš znati tudi variti ( čeprav le za zadostno). Če hočeš projektirati mehanizme, moraš imeti nekaj pojma o struženju, rezkanju, … montaži...Sajko993 napisal/-a: Zato pa mogoče inženir v današnjih časih začne z delom v proizvodnji kar se mi zdi prav. Nič ne škodi človeku malo fizikalnega dela da spozna da ni vse v papirju.
Kar pa se tiče selitve med področji, pa imam negativno mnenje. Če greš iz orodjarstva za kovinsko preoblikovanje na plastiko rabiš vsaj pol leta, da osvojiš novo področje. Ali si pripravljen tega pol leta ostati brez dohodkov? Ali te je delodajalec pripravljen ta čas plačevati za skoraj nič koristnega dela?

grega09 napisal/-a:Žerjavar, ali nisi enkrat omenil, da si sprojektiral ogromno žerjavov (vsa čast in spoštovanje z moje strani), ne znaš pa variti? Mogoče sem si narobe zapomnil...
Se pa strinjam s praktičnim delom, imam pa tudi izkušnjo ko me je vodstvo grdo gledalo, če sem bil v delavnici in izmenjeval mnenja z tehniki, namesto, da bi konstuiral za svojo mizo...Pa je šel g. direktor mimo, pa vsi tehniki dol pogledajo pa šus nazaj za mašine. Vse sorte imaš.
Kot sem že nekje tu napisal, je problem, ker tu pri nas ni več (ali je pa izredno malo) sistemov, ki bi takšno proceduro na ljudeh izpeljali. Potem pa dobiš začaran krog, da konstrukterji ne znajo nič skonstruirati (tako pravijo tehniki v delavnicah), tehniki ne znajo pa nič narediti (tako pravijo konstrukterji za računalniki
).
Za praktični del se moraš tu malo sam pomujati, večinoma te ne bo nihče silil v to. Je pa problem tajiti nivo izobrazbe, menda celo kaznivo.

Žerjavar napisal/-a:Res ne znam variti, so le zametki, bi rekel da za oceno zadostno, nikakor pa ne za atest.grega09 napisal/-a:Žerjavar, ali nisi enkrat omenil, da si sprojektiral ogromno žerjavov (vsa čast in spoštovanje z moje strani), ne znaš pa variti? Mogoče sem si narobe zapomnil...
V času 9 mesečnega staža skozi delavnice, pred vstopom v projektivni biro, kamor sem bil od prvega dne namenjen, sem 2 tedna bil v učni delavnici varjenja. Še danes se mi posreči kaj zavariti.
Morda zgovorni primer: sem predvidel zavarjeno diafragmo v cev 200 mm, 550 mm od konca. Me kličejo iz delavnice, naj pridem tja. Trdijo, da je to nemogoče zavariti. Brez komentarja sem zahteval metlo z lesenim držajem in nekaj žice 1 do 2 mm. Sem privezal držalo oplaščene elektrode na držaj metle, priheftal diafragmo na jekleno palčko, jo spustil v ustrezno globino ter z "držajem metle" priheftal diafragmo. Le še: "sedaj pa nadaljujte".

Res je, vendar je razlika do projektanta. Tile le ocenjujejo izdelano, projektant mora dati navodilo za delo. Kaj naj naredi projektant (konstrukter), če mu trdijo, da se to ne da izdelati? Ali prizna svojo krivdo (neznanje) ali pa pokaže (podrobno razloži), kako se izdela.a tisti ki dajajo michlenove zvezdice morajo znat kuhat? jaz mislim da ne, znati morajo samo dobro okušat.

Pravilno misliš in tako bi naj tudi bilo. Se pa zgodi, da tehnolog nima ideje, kako narediti to, kar je konstrukter narisal. Ali se res ne da narediti, ali le tehnolog ne ve na kak način. Če konstrukter smatra, da je stvar možno izdelati, mora tehnologu nakazazti način.Sem mislil da tehnologi dajejo navodila za delo... projektant naredi dokumentacijo izdelka, ki mora nastati, tehnolog pa mora poskrbeti da z ustreznimi tehnološkimi postopki pridejo do takega izdelka.

Kdor dela, naredi tudi kako napako. Včasih jo lahko popravi sam, običajno pa rabi pomoč - vzdrževalec je najbližje.Kdo ma pr vsem tem bolj prav, pa se kasneje med obratovanjem lepo vidi.
Vzdrževalci smo dostikrat popravlal te in te...

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost