STROJNISTVO.com • Poglej temo - linearno gibanje po luknjah

linearno gibanje po luknjah

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: linearno gibanje po luknjah

OdgovorNapisal/-a Deutz » 11.9.2019 18:29

Mene to zanima ker zgleda kot neki plezalec ki bi se lahko na nebotičnik po zunanjih stenah povzpel. Samo ne vem kaj ga bo ob steno tišalo!?? :-? :(
Še bi mu lahko kak sveder zmontiral da si sam zvrta lukne po katerih bo plezal... :lol:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 11.9.2019 19:49

Se opravičujem, ker nisem vseh detajlov opisal. V steno ga bo držal magnet, to ni bistveno.

Pogon je na tem vozičku/napravi, veriga vpeta preko dveh koles in elektromotor na baterije. Stifti so pogon in vodilo - to piše že v mojem prvem sporočilu.

@deutz, na skice sta dve rešitvi, leva moja, in desna moja interpretacija predloga od sajkota, kjer sem videl problem.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.9.2019 20:12

za desno izvedbo "kolizija" bo potrebna tako na hitro, če se ne motim kar "evolventa" tako luknja in zobje na ketni, ki bodo spregali v "evolventne" luknje, dobro morda greš lahko s kakšnim "paličnim" sistemom ozobja, kot kakšne zaponice na rekah... ali pa raztegni ketno in po njej zapelji verižnik, malo en 2d cad in se poigraj glej tega je kolikor hočeš..., malo poišči...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 15.9.2019 12:34

Vili, imaš cel kup podatkov, zdaj pa pišeš eseje - konkretiziraj...

Jaz sem sicer poskusil določit obliko zoba, ampak je ne znam. Zob se bo premikal okoli luknje po cikloidi, ampak ne znam določit krivulje zoba, da bo ta drsel po robovih izvrtine. Grafično bi nekako prišel do oblike, ampak bi rad enačbo. Ali je kdo že kaj takega delal, kakšna ideja?

Drug problem je, da je ta skica samo 2D prerez - ni nujno da bo ta rešitev ustrezala dejanski rešitvi za 3D obliko zoba.
Priponke
oblika_zoba_50.jpg
oblika_zoba_50.jpg (595.72 KiB) Videno 1535 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.9.2019 13:04

zob se nebo premikal okli lukje ampak bo šel po tej "cikolidi v "luknjo" in iz nje, če bo to "ketna", ja...

ja res je sem zeznil :evil: :D , prva mi je prišla na pamet evolventa..., točka na krožnici in, če se ta krožnica kotali po premici, ta točka opiše "cikloido"..., enačbe imaš pa v ata kraut-u..., kako smo pa grafično konstruirali cikloidno ozobje se pa ne spomnim več :o ..., bi moral najti Hermanna... :D

eseji, aja, prav, glej problem je tvoj, ne moj, če bi bil moj bi se ga lotil tako, da bi delalo..., nekaj bi "scumpral"..., bi našel tudi enačbe... :-?

no pa, da nebo samo esej :D , ena malo "groba", povdarjam, "groba" grafična "stimulacija", kaj se dogaja z zobom v cilidrični luknji pri ubiranju..., bo zdaj v redu... :o :o :, mislim, da je za danes dovolj, imam dost, nadaljevanje sledi..., če... :(

aha še to ti zobje naj nebi drseli po neki cikloidi, v poravnani verigi boš že imel zobe v luknjah na "plati" in ti bodo vodilni - nosilni zobje, to ni nek zobniški mehanizem - zobniška dvojica, ja kjer pa res moraš imeti v "piko" prave drsno - kotalne razmere, ali cikloidno ozobje "kao" - pri urnih mehanizmih ali evolventno pri splošnem strojništvu...

ozobje_01.JPG
ozobje_01.JPG (70.38 KiB) Videno 1518 krat
Zadnjič spremenil vili, dne 15.9.2019 22:36, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.9.2019 19:18

še ena aproksimacija samo z enim lokom, mi ni dalo miru, kar je po mojem skromnem mišljenju, popolnoma dovolj za ta tvoj primer, ja...: zob sploh ne sme z bokom drseti po luknji, ampak mora samo s korenom sesti v luknjo..., nekaj podobnega kot pri verižnih pogonih..., ko teče veriga po kolesu ali pa tudi obratno..., če se greš malo zhebavat zdaj nevem s katerim standarom o verigah..., kotalke se sploh ne dotaknejo bokov verižnika, ja se pa, ko se pretegnejo to pa..., ma kaj vem no..., nekje imama tudi te "stimulacije" pa ne najdem... :evil: :evil:

zobnik=2.JPG
zobnik=2.JPG (66.13 KiB) Videno 1472 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 15.9.2019 23:58

Zakaj ne bi namesto čepov imel kroglice?

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 16.9.2019 2:26

@Duroplast: kroglica s premerom luknje bo zadela v vrh luknje.

@Vili: mislim da imaš prav, da mora samo s korenom sesti v luknjo. V vsakem primeru bo imel zob stik samo na zgornjem robu luknje, tako da oblika zoba mogoče res ni bistvena.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 16.9.2019 6:51

@ vili : tale nastanek zoba si prav fajn narisal, nisi pa upošteval da se potem še cel sistem pomakne naprej in tudi na nasprotni strani zoba nastane enaka oblika. Ta zob bi bil zelo poševen, drži na korenu, iz luknje pa se lahko zelo preprosto izmuzne. Če to drži le nek magnet hitro lahko vse pade dol. Je pa tudi važno v kakšnih razmikih so luknje.
Po moje bi bil boljši nek mehanizem, ki bi vtikal čepe v luknje in se pomikal. Saj ne vem, mogoče se najde kakšna ideja za upotrabit in za predelat tukaj: mehanizmi
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.9.2019 8:37

nabijač:
bravo, vsaj en, ki malo razmišlja... :D :D
a ni dovolj, pa že to je preveč, da sem pokazal "stimuliral" kakšen naj bi "bil" približno bok, da nebo "grizlo", ker me je fogl par pisanj prej malo izzval :evil: in sem se lotil in to je ratalo, ja potem pa samo še zrcalo na drugo stran zoba..., to je to..., ja zob mora analogno, kot je šel v luknjo tudi iz nje, "valda"..., to je to za ta gnar, a ti veš koliko je moja ura... :o

fogl:
v korenu zoba in vrh luknje se "poširfa" radij in zob sede s svojim radiem lepo v luknjico z radiem, da ne "boli"... :D , malo poglej stimulacijo..., ja...

kakšen pa naj bi bil ta mehanizem glede mer in ali je to možno sploh vse spraviti na neko ketno, na členke pa pojma nimam, dobro dobijo se verige, da lahko gor kaj "pršraufaš", tega še nisem počel..., hebiga..., sem "nabil" samo malo teorije..., enačbe cikloide se mi pa ne ljubi nastavljat v modelirnik..., pa tudi ne znam..., sem enkrat nekaj pri evolventnem ozobju..., pa sem "pozabil" :(
to je bi zopet en od "esejev", haha :D :D
potem se gremo pa naprej: hitrosti, obtežbe, trdnost, napetosti, uau..., spet kup vprašanj...
Zadnjič spremenil vili, dne 16.9.2019 9:23, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 16.9.2019 9:18

fogl napisal/-a:@Duroplast: kroglica s premerom luknje bo zadela v vrh luknje.

@Vili: mislim da imaš prav, da mora samo s korenom sesti v luknjo. V vsakem primeru bo imel zob stik samo na zgornjem robu luknje, tako da oblika zoba mogoče res ni bistvena.

Je problem narest posnetje?

Ali boste raje cikloidne in evolventne profile odrezali?

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.9.2019 9:28

Je dosti premalo info za svetovati kaj konkretnega! Koliko je potrebna natančnost, koliko zračnosti je lahko, . . . . .?????

Da poenostaviš zadevo zvrtaš luknje npr. fi 12 in štifti npr. fi 10, ki jih posnameš na koncu npr. v prisekan stožec pod kotom npr. 30°.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 16.9.2019 11:45

@fukus, ta zadeva pomoje ne bi šla, ker če narediš čepe manjše, potem bo voziček/čep zlezel povsem na eno stran lukenj (v smer kamor bo delovala sila) in ga bo spet zabilo.

Kateri info še rabiš. Točnost pozicije bi rad cca 0,1mm glede na pozicijo luknje. In ne bi rad, da se zadeva takoj obrabi in "zlufta".

Luknjo lahko preoblikujem, ampak spet je potrebno definirat obliko. Če bi naredil zobe s kroglico na koncu, potem bi bila oblika luknje vzporedna s cikloido (premaknjena cikloida) in bi imela stik ves čas. Samo take zobe s kroglico na koncu bo tudi veselje izdelat in potem pritrdit na verigo. Ali mogoče kdo ve, ali obstaja kak tak standarden kos, da bi ga lahko kupil - kroglica cca fi 4 mm.

Spodaj veriga, ki jo bom uporabil.
Priponke
veriga.jpg
veriga.jpg (43.86 KiB) Videno 1318 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.9.2019 13:16

čepi cca fi 5, s sedežem fi 3.4 z nekim ošpičenjem, podloge imaš in navoj m3 in to je to, ne vidim kolikšen je premer kotalke???..., ja bo pa kar filigransko delo, lepo, ni za debele prste, kot so moji..., če kos nima par dest kil +++ to ni nič..., a je to sploh kako stroništvo, no malo se hecam, ravno tu se pojavijo hudi problemi, ki jih je treba reševati..., če je preveč šlamparije..., peče glava... :( :-? :oops:
aha sem našel D 3.3..., torej je debelina zoba 3 mm..., res filigran...

koliko členov pa predvidevaš v uprijemu - ubiranju...

glede krogle, uorabi tisto mojo stimulacijo in preveri gibanje, druge ni ali pač...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fanticek » 16.9.2019 18:44

Dober dan

Nisem strojnik, sem tišlar; vendar imam predlog, kako rešiti osnovni problem gibanja "vozička" po steni:
Na steno pritrditi verigo (mislim da se imenuje - GALOVA veriga - po domače ketna), in nato na voziček namesto koles uporabiti zobnike, ki so po obliki enaki kot pri kolesu, po katerih teče pogonska veriga.

lp fanticek
fanticek
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov