STROJNISTVO.com • Poglej temo - hidravlični cilinder 20 t 300 mm hoda

hidravlični cilinder 20 t 300 mm hoda

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: hidravlični cilinder 20 t 300 mm hoda

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 25.9.2019 19:00

Mogoče OFF topic, pa vendarle:

ssecnik napisal/-a:Pozdravljeni,
da pojasnim,naredil sem prešo na vodni meh,kot je tu na sliki
http://www.zottel.si/izdelek/inox-vodna ... sadje-100l.
Ta deluje na pritisk vode in je tovarniško omejen na 3 bar, tako sem dal varnostni ventil 3 bar tudi jaz.No,tole ne izstisne dovolj,če s pestjo stisneš tropine (jabolčne) gre še ven.Ocenjujem,da bi šlo še vsaj 20 % bi pa potreboval tako prešo

Glede na to da imam sam podobno vodno prešo (sicer drugega izdelovalca kot ti) in stisne jabolčne tropine v cca 20 minutah pri 3 BAR do suhega na otip, bi rekel da si nekaj zgrešil pri zasnovi preše, predvsem razmerje med premerom vodnega meha in samega koša

ssecnik napisal/-a:https://www.vigopresses.co.uk/Catalogue ... ress-91307
Naredil bi jo sam,kar je lesa mi bo napravil sosed,potrebujem pa cilinder in črpalko,da lahko začnem zadevo konstruirat.Imajo pa te preše daleč najbolši izkoristek za pečkato sadje ,pa tudi zelo kakovosten in čist sok.
Pri izdelovalcu preš želijo imeti 750 € zacilinder in črpalko kar je odločno preveč.
Mlin za sadje sem tudi naredil sam in deluje odlično,bom poprosil mularijo,da prilepijo kako fotko tu gor.
Bistvo te preše je,da sadno maso razbije na 5cm segmente z vsak svojim odcejanjem.

Tale preša se mi zdi praktično enaka vodni po ideji, po izvedbi pa je na ravni lesene žlice....res delaš cca 5cm debele plasti, ampak ravno to naredi tudi pravilno dimenzionirana vodna preša....tropine, ki ostanejo meni po prešanju še niso bile debelejše od 5 cm, bi pa rekel da so prej manj. Pa tudi soka iz njih z mojo roko nisem iztisnil. Če dovolj drobno zmelješ sadno maso in uporabiš filterno vrečo, po mojem mnenju z vodno prešo dobiš najboljši rezultat v najkrajšem času.

Tako da bi jaz najprej pogledal obstoječo prešo na vodo..

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 25.9.2019 21:11

Pozdrav,
hvala za izkazano pomoč,bom pa zaenkrat navedel nekaj dejstev,upam oziroma prepričan sem,da zadeve držijo.
-Prekopavanje in rahljanje tropin ne pride v poštev ne pri vodni in ne pri preši s košem.
- Moja vodna preša ima original meh in je narejena po original merah,pravzaprav je koš 10 mm ožji.
-Vodna preša ima več načinov polnjenja,lahko sadno maso zatlačiš,lahko jo samo prosto vsuješ,lahko pa meh že prej malo napihneš,rezultati se odražajo v debelini stisljive mase,še vedno pa deluje na tropine le 3 bare pritiska.
-če so plasti slojne preše debele 5 cm kot pri vodni preši, bi slojna preša pri 8 barih le dala nekaj več od sebe ? :wink:
-tudi preši s košem se poveča izplen,če sadno maso vmes ločiš s desko
-sila,ki deluje na slojno prešo se v celoti porabi za istiskanje,pri preši s košem nastajajo velika trenja na košu ,pri slojni preši se tropine lahko prosto širijo.
Sicer pa sem pregledal en kup literature in prebrskal net,te slojne preše uporablja cela Evropa in Amerika,seveda za lastno uporabo na kmetijah ali manjši predelovalni obrati,novejše preše pa so tračne.Pri nas so dokaj neznane,vem samo za dve,ki pa sta kar veliki
,takole 200 litrov soka naenkrat.
Zaenkrat kaže,da bo potrebno po sezoni kupiti eno staro hidravlično prešo na koš in jo predelati.

LP Srečo
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 26.9.2019 7:37

Kakšno cunjo pa uporabiš na slojni preši, da vzdrži take pritiske??? Je že po enem stiskanju fuč ali jo lahko uporabiš večkrat?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 26.9.2019 8:32

Ne vem,kakšne so to krpe,jih pa prodajajo kot dodatno opremo in so za dolgo časa.Sem pa prepričan,da se jih da dobit 5x ceneje,če veš kaj potrebuješ.Lahko si ogledaš kakšen filmček na you tubu.
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janezl » 26.9.2019 8:43

Ti prti so posebej tkani, mislim da je nek poliester ali nekaj podobnega. Zadeva je zelo vzdržljiva, no odvisno tudi od lesene rešetke, ki mora biti zbita tako, da se žeblji ne zatikajo za prt. Seveda je po koncu sezone zadevo priporočljivo oprati, sicer bodo splesnili. Mislim, da bi jih moral prodajati Korotan Kranj, ki je zastopnik za Voran.

Kar se tiče preše je tukaj vprašanje ergonomije. Če imaš visok cilinder in željo, da v prešo spraviš čimveč sadja, zadnja naklada pa ni na višini 1,5m, potem je smotrno okvir preše spustiti pod nivo tal.
Če je število naklad veliko in se ti pri prešanju mudi, se stolp rad nagne v eno smer, je potrebno malo pazljivosti.
Tu je so še različne sorte npr. jabolk, nekatere sorte (ala bobovec) so suhe, druge (npr. voščenka) so bolj vodnate in dajo več od sebe. Če so jabolka zrela, toliko boljše.
Sem v mladosti premetal veliko jabolčne pulpe in stisnil precej soka...
janezl
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 26.9.2019 9:48

Hvala za te informacije.Tudi pri nas smo v mladosti precej stiskali,žal pa je našim staršem zadeva postala nezanimiva,tako se je izgubilo ogromno znanja,ki ga moram ,sedaj ko sem sam v tistih letih,na novo osvojiti.Od sadovnjaka,opreme vse do končnega cilja,jabolčnika. :D Torej,cilindra ni?

Lp Srečo
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 26.9.2019 11:22

pri nas eden preša in si je prešo izdelal sam. Če se prav spomnim je pritisk 45 ton. Naloži za 200 l mošta na enkrat. nalaga v lesene okvirčke v katerih je mrežica s katero je zavizo zmiksano sadje, ki ga strojno po cevi iz mlina dozira. Potem pride čez lesena plata z zarezami in vse to se pomnavlja ene 10 x. cilinder pritiska mizo od spodaj navzgor.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov