STROJNISTVO.com • Poglej temo - Regulacija za izkoristek peči

Regulacija za izkoristek peči

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Regulacija za izkoristek peči

OdgovorNapisal/-a markec1 » 27.4.2019 21:38

Pozdravljeni! Imam namen prenoviti kurilnico s pečjo na podpih in zalogovnikom. Vse mi je nekako jasno, izvedli bomo vezavo standardno, kot je spodaj na sliki in regulacija Seltron.
Po službi bom zakuril v peč, ki bo ogrela zalogovnik in pa stanovanje. V prehodnih obdobjih kot je sedajle bo poraba v stanovanje majhna, zato predvidevam, da bo zalogovnik ostal poln kar dlje časa, peč pa se bo enostavno pohladila v kurilnici v prazno. Ker peč tehta z vodo okrog 800 kg je zato v njej akumulirano še veliko energije, ki bi jo mogoče s kako spremenjeno regulacijo še dostavil raje v stanovanje kot pa da se izgubi v kleti čez noč, medtem pa bi zalogovnik lahko ostal še čisto napolnjen oz. neuporabljen in bi ga uporabil šele naslednji dan. Ali ima kdo idejo kako to napraviti. Hvala.
Slika
markec1
Novinec
Novinec

Re: Regulacija za izkoristek peči

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.4.2019 5:28

Pomisli, kake izgube obstojajo in kam gredo.
Pri peči je največ izgub v obliki toplote dimnih plinov, ki gredo skozi dimnik ven. Med kurjenjem je treba regulirati dimne pline, da bo njihova temperatura čim nižja, vendar ne izpod kondenzacije iz dimnih plinov. Za popolnost izgorevanja pa reguliraš % kisika v dimnih plinih, da bo čim nižji vendar še ne bo neka količina monoksida. To ti nastavi dober monter in izmeri dober dimnikar.
Ko se ne kuri pa je treba popolnoma zapreti dovod zraka v kurišče, da se v peči ne bo segreval in šel skozi dimnik. To pa zna narediti avtomatsko le malokateri inštalater.

Nekaj izgub je tudi zaradi pomanjkljive izolacije sten kotla, zalogovnika, cevi, ventili, .... Po možnosti se topel zrak v kurilnici izkoristi za ogrevanje kake hobi sobe ali pa se ga kar spusšča v stanovanje. Če to ni možno pa se splača dodati izolacijo na vse dele, ki so med kurjenjem občutno topli.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 28.4.2019 19:31

Ostankov toplote v peči ni mogoče izkoristiti in tudi ni racionalno. Racionalno bi bilo edino da zaženeš en popolnoma neodvisen ogrevalni krog.

Drugače pa je lovljenje izkoristkov je mukotrpno in dolgotrajno delo. Da boš uspešen potrebuješ dve stvari.
1. Pravilno hidravlično vezavo.
2. programabilni krmilnik.
Sedaj nimaš nič od tega.
1.1 Sanitarni bojler priključi direktno na dvižni vod peči. Ko je potreba po topli sanitarni vodi lahko le to ogreješ kar se da hitro. In za ogrevanje sanitarne vode rabiš najvišjo možno temperaturo, ki je tisti trenutek na voljo. To bo koristilo tudi v poletnih mesecih da ne bo potrebno greti zalogovnika med ogrevanjem sanitarne vode.
1.2 Kot vidim iz sheme ima zalogovnik 4 priključke. Bolje bo če ločiš priklop peči in registra za ogrevanje, ker ti bo v nasprotnem primeru radiatorski vod motil delovanje ladomata.

2. Seltron je krmilnik, ki je v naprej sprogramiran za čim večje število različnih potreb. To pa ne more biti učinkovito za vse. Za to so programabilni krmilniki, ki so pa precej dražji in potrebno je veliko več časa za zagon. Če nimaš sam izkušenj z programiranjem ne bo srošek nikoli amortiziran.

Predlagal bi ti dve stvari. Če vstrajaš pri svoji nameri, da najprej razmišliš, če so drva pravo gorivo. Če nimaš lastnega gozda ti predlagam pelete. Se da veliko bolje nadzirati izgorevanje in temperaturo kotla. s tem pokriješ razliko v ceni goriva.
Če nimaš izkušen z energetiko zveži po seltronovih priporočenih vezavah in zaupaj da so naredili prav, kot večina uporabnikov.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a markec1 » 3.5.2019 21:04

Najprej hvala za razmišljanja in ideje. Pri meni je stvar taka, da so drva pravo gorivo, ker imam drva doma oz. jih sam skupaj spravim.
Glede te ideje, da bi bojler vezal direktno iz peči ga verjetno ne bom, ker, če bom poleti ogreval vodo z drvmi bom napolnik tudi zalogovnik 2000l v enem kosu, ki bo potem držal vodo več dni in ne bom kuril vsaki dan. Ampak dokler smo v hiši še na enem gospodinjstvu mi zelo dobro in poceni deluje direktno ogrevanje z elektro grelcem, seveda s pravo temperaturo v bojlerju in časovno regulacijo. Tole glede odcepa za radiatorje pa verjetno res drži, tako da hvala za pripombo, bom z vodoinštalaterjem tole še predebatiral.
V tem tednu sem tudi sam tuhtal in tuhtal in bom verjetno za izkoristek nakopičene energije po gorenju tudi izpeljal zadevo na sledeč način:
Pri sedanji stari inštalaciji imam že en diferencialni termostat, ki mi bo pri novi kurilnici ostal neuporabljen.
Tega bom nato porabil in sicer:
ko bo po končanem gorenju temperatura v peči npr. 5 stopinj manjša od temperature zalogovnika zgoraj, bo ta dal signal in bo zaprl dodatno montiran kroglični ventil z elektromotorjem, ki bo montiran pred zgornjim priključkom zalogovnika. Torej bo voda krožila le skozi peč v radiatorje. Dodal bom še eno temperaturno stikalo na peči, ki bo nastavljen na temperaturo npr. 35 stopinj. Ko bo temperatura v peči padla na to temperaturo bo zopet odprl ta dodan ventil z elektropogonom zgoraj pri zalogovniku. To bi po moje moralo delovati, kaj pravite?
Hvala!
markec1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 4.5.2019 15:57

ti glej samo, da ne boš imel prenizke temperature nazaj v kotel, pazi na kondenzacijo pri "gorenju" - kurjenju (žveplo - žveplena kisina, ogljikove kisine, voda!!!), še enkrat pazi!!!, so nam gipsoni pred dvajst leti skurili kotel v enem letu - eni sezoni kurjenja (kondenz - in kar je v njem ga je pregrizlo, se je "uscal"), če nebi videl, nebi verjellll..., luštna zgodba..., sem, mislim že pisal o njej...

sem pa tudi že limal slike kako se na "mrzlem" peletnem (nič drugega kot drva) kaminu, "uščije" po stenah kurišča, če ne zaženem "normalnega" delovanja s prisilnim "odpihom"..., dobro zadeva je sofisticirana, ampak se včasih malo igram..., pač fah idiot...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Martin Česen » 6.10.2019 19:48

Pozdravljeni.
Prvič se oglašam na temu forumu. Imam problem. Pred dvema mesecema mi je skurilo elektroniko na peč wv term LT20. Vse bi imel za pregledati in zamenjati tisto kar ne deluje. Ekran je mrtev in peč ne zalavfa. Kaj mi lahko svetujete?
Martin Česen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pocar » 23.10.2019 10:37

Zdravo!

Na tem kotlu je Seltronova regulacija. Seltron je propadel ali pa bo kmalu.

SIOP elektronika na Gorenjskih Brezjah. Peter Frantar; poišči kontakt na netu.

ZAmenjati pa boš moral elektroniko in vso senzoriko z mešalnim ventilom vred. Seltronova in Siopova regulacija se med seboj ne marata; kolikor vem.

lp
pocar
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov