STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrak

Zrak

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Zrak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 8.10.2019 17:42

Čeprav je zavesa že padla (vili:......vidimo da to ni "tema luftanja"..., tle se pa ne grem več...), bi vseeno dodal, da je uničujoče zračenje poleti za primer, ko jer v kleti je zrak 20°C, temp. sten 18°C in ter vlago 70%, zrak zunaj pa 35°C z rel. vlago 80%. V Krautu je to poglavje 3. Hlajenje do temperature pod rosiščem.
Če je volumen kleti npr. 55m3, se v kleti izloči kakšen liter vode pri enem zračenju. Meni se je to zgodilo, in mi je vse splesnilo..... Sedaj imam poleti neprestano vklopljen razvlažilec, ki potegne 3l vode na dan, ker plinska peč neprestano vleče zunanji zrak v klet.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.10.2019 19:05

je uničujoče zračenje poleti za primer, ko jer v kleti je zrak 20°C, temp. sten 18°C in ter vlago 70%, zrak zunaj pa 35°C z rel. vlago 80%.
Ni uničujoče, le drugačno. Morda niti ne, ker je skoraj tako kot prezračevanje mansarde in stanovanja v vročini.
Dejstvo: Klet je v večjem delu izpod površine zemlje. Čez dan je v njej zrak hladnejši kot zunaj, z odprtjem okna ne zamenjaš vsega zraka. Kar je izpod okna ostane v kleti. V zgornjem delu okna pa gre vroč zrak v klet, se malo ohladi, odloži višek vlage in gre v spodnjem delu okna ven.
Priporočam prezračevanje ponoči, predvsem zgodaj zjutraj. V vsakem primeru le takrat, ko je zunanja temperatura blizu notranje, še bolje, ko je nižja od notranje. Ko je zunaj topleje kot v kleti, naj ostane klet neprodušno zaprta. Če imaš v kleti izhlapevanje vode (krompir, zelenjava, …) in vlažnost preko 80% (nastajanje plesni), odstranjuješ vlago z razvlažilnikom.
ker plinska peč neprestano vleče zunanji zrak v klet.
Dovod zraka v peč poleti uredi po cevi direktno pod zunaj.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.10.2019 19:38

čiro, ja jasno mi je, če boš nabil poleti zrak s 25++ c in z vlago 70++ % v prostor z 20 c, da bodo stene švicale - uscale, vlaga bo šla po molieru u "3pm", ja to mi je jasno in, da mi bo "kevder" plesnel.., vem ja..., mi plesni, čisto majčkeno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 9.10.2019 13:00

Takole mimogrede glede rastlinjaka in luknje v zemlji:
50m dovolj debele (fi 20cm?) plastične (kanalizacijske ?) cevi ni nek grozen strošek, delo pa naj bi itak bilo za hobi. Zagotovo bi moral dodati še švohcen ventilator (kakih 10W?), ki tudi ne bi bil omembe vreden.
Debelejša cev (fi 50cm?), da bi delalo brez ventilatorja, bi bila krepko predraga. V vsakem slučaju pa bi jo moral zakopati kar globoko (1,2 do 1,5m ?), pod nivo zmrzovanja, da se ne bi zrak preveč ohladil že v njej; toplotna izolacija bi bila verjetno že malo smešna.
Delovalo pa bi dobro. Ko bi sonce segrelo zrak v rastlinjaku, bi se 'podpih' iz zemlje samodejno ustavil (ventilatorček pa s termostatom), v mrzlih obdobjih pa bi lepo dogrevalo. Seveda je vse odvisno od količine razpoložljivega zraka in velikosti rastlinjaka. Manjšega (10 ali 20m2) čisto blizu luknje pa bi jaz postavil brez razmišljanja.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost