STROJNISTVO.com • Poglej temo - vpis na fakulteto

vpis na fakulteto

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

vpis na fakulteto

OdgovorNapisal/-a KaŠeLj » 31.10.2019 16:50

pozdravljeni,
sem maturant klasične gimnazije in se zanimam za vpis na strojno fakulteto, program UNI. nimam nobenih izkušenj s strojništvom, razen osnovno šraufanje traktorjev na stričevi kmetiji. prav tako nimam nobenih izkušenj s programiranjem. za maturo sem vzel fiziko, ki mi nikoli ni predstavljala večjih težav, matematika me je pa vedno veselila. zanima me, če ne bom v prevelikem zaostanku za ostalimi, glede na to da nisem imel nobenih strokovnih strojnih predmetov. zanima me tudi težavnost samega faksa in koliko se ga lahko naredi s kolokviji.

že v naprej hvala za vaše odgovore.
KaŠeLj
Novinec
Novinec

Re: vpis na fakulteto

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2019 17:15

nič bat..., ni panike...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.10.2019 18:14

Le moja izkušnja izpred dobrih 50 let: Na prvi stopnji študija so imeli prednost tisti s strokovno srednjo šolo (strojni tehnik). Na drugi stopnji pa so imeli veliko prednost gimnazijci. Si razlagam, da je na prvi stopnji bil poudarek na praktični uporabi strokovnega znanja, kar pa so strojni tehniki že obvladali, gimnazijci pa so bili na tem področju začetniki. Na drugi stopnji pa je bil poudarek na teoriji in raziskavah (priprava, da se vsak na svojem področju pozneje sam specializira). Tu so imeli gimnazijci prednost, ker so bili vajeni razumevanja teorije (piflarji niso za strojništvo).
Sem prepričan, da je tudi danes tako.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2019 18:24

ma vse gre lepo po vrsti kot "hiše v trsti"..., boš videl...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 31.10.2019 20:35

nič bat :)
Strojna je iz leta v leto lažja. Z boloncem pa še toliko bolj. Tisti iz srednje bodo 3 leta ponavljali znanje, tisti iz gimnazije se bodo pa naučili nekaj osnov strojništva. Če ti gre fizika potem ti bo šla tudi mehanika. Mislim da ne boš imel težav ker je program tako narejen, da ne potrebuješ nobenega predznanja. Kar je sicer napaka ampak tako pač je :D
Druga stopnja bolonca je praktično ponavljanje prve stopnje.
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2019 21:00

tako kot piše favorites: programe pišejo ljudje za ljudi, ja...
ma glava začne peči :oops: :oops: , ko dobiš mentorja ala "žerjavar" :evil: - kapo dol pred njim in dobiš konkreten projekt :o :-? pol pa..., zvonijo vsi zvonovi, kaj pa zdaj... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gui » 31.10.2019 21:28

Ti povem iz lastne izkušnje, trenutno sem na magisteriju.
Sam sem prav tako obiskoval gimnazijo, nisem znal programirati, modelirati ali kaj drugega strokovnega.

Res je, strojni tehniki imajo nekoliko prednosti bi strokovnih predmetih, a ta prednost se izgubi po nekaj predavanjih, nato si na istem.
Imajo pa oni veliko več težav z matematiko in fiziko kot gimnazijci s strokovnimi predmeti.

Sploh pa naj te ne skrbi, na UNI smeri so večinoma gimnazijci, v naši generaciji nas je bilo 90% in tega se zavedajo tudi prof. ker se snov začne iz 0.
Zdaj na magisteriju smo samo še bivsi gimnazijci, če te bo še kaj zanimalo mi kar napiši.
Gui
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 31.10.2019 22:56

Veliko bolj ti bo na univerzitetni smeri koristila vsaka matematika, kot pa neke izkušnje v proizvodnji. Dejansko ne boš imel ravno prilike pokazati svojih talentov in spretnosti. Mene so izkušnje, ki mi jih je predal oče celo teple, ker sem se parkrat zakačil z določenimi asistenti, ki so me nato dobili na piko. In to zaradi dokaj nedolžnih vprašanj ob katerih jim je postalo nerodno.To je botrovalo parim težavam, ki sem jih nato rešil z absolventom. Zaradi tega sem diplomiral šele letos namesto lani.

Res ti ne priporočam da se kaj preveč ven mečeš, tudi če kaj obvladaš. Sploh pa na prvi stopnji se samo zguzi v eno dobro proaktivno skupino in študirajte skupak. Vse vas bodo naučili od začetka. Po prvih treh mesecih boš izvedel, da so vas v srednji šoli učili SMETI.

Mariborski naglas ON:
"Kolege ! Bistvo študija je, da ne odnehate. To je bistvo, to si je treba zapomnit."
Off. Ob jutrišnjem dnevu lahko samo rečem: Škoda, da ga (I.P.) ni več med nami. Naj počiva v miru.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 31.10.2019 23:01

favorites napisal/-a:nič bat :)
Strojna je iz leta v leto lažja. Z boloncem pa še toliko bolj. Tisti iz srednje bodo 3 leta ponavljali znanje, tisti iz gimnazije se bodo pa naučili nekaj osnov strojništva. Če ti gre fizika potem ti bo šla tudi mehanika. Mislim da ne boš imel težav ker je program tako narejen, da ne potrebuješ nobenega predznanja. Kar je sicer napaka ampak tako pač je :D
Druga stopnja bolonca je praktično ponavljanje prve stopnje.

Ah spet nekdo kar malo na pamet. Ko bi vedeli koliko sprememb so v
zadnjih letih naredili z namenom zaostrit pogoje in forsirat sproten reden študij brez probavanja na izpitnih rokih rokih... pomojem ni bodočim generacijam čisto nič za zavidat.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.11.2019 10:17

S tem bi se tudi jaz strinjal. Malo se pogovarjam z mlajšimi, ki so zdaj na fakultetah in ni več veliko heca. Npr. na elektro faksu so letos imeli prevelik vpis na drugo stopnjo (iz 3 na +2) in je bilo potrebno delati sprejemne izpite. Verjetno še kje. Pa število menjav programa študija je tudi postalo bolj omejeno, kakor vem. Sicer ne vem od kje potem redni podatki, da nivo pada in da so ljudje, ki pridejo iz fakultet vedno slabše pripravljeni na delo v gospodarstvu... :-?

Drugače pa se jaz tudi ne bi bal, če se boš stvari resno lotil in te zraven še zanima. Včasih bo težko, včasih bo šlo pa brez problemov. Je pa treba včasih res paziti pri asistentih, ker res težko prenesejo, da kdo kaj več ve oz. jih dobiš na šibki točki s kakšnim pravilno postavljenim vprašanjem. Je pa potem v prihodnosti vedno tako, v podjetjih mogoče še bolj opazno, ko imaš nad sabo koga, ki tam ne bi smel biti. Večinoma jih pa na žalost nima dosti izkušenj iz podjetij in potem je vse skupaj še bolj zoprno. Verjetno bi bilo dosti bolj prav, če bi najprej delali zunaj fakultete in bi bilo šele potem možno vpisati doktorat in se pogovarjati o možnostih asistiranja.

Kader se pa potem vedno izgradi do konca v podjetjih, kar pa je tu kar težava, ko je treba priti že polno efektiven z nekaj let izkušnjami na prvo zaposlitev :o :roll: . Če boš hotel, da je kaj od tega res, potem bo treba malo čez mejo pogledati. Tu v večini iščejo risarje, ki bodo samo upoštevali, kaj so jim rekli, da je potrebno narediti. Z redkimi izjemami seveda, da ne bom delal krivice. Se da najti tudi dobre možnosti, samo moraš biti že med študijem kar aktiven z iskanjem in ne samo gledati kje so zadnje fešte... :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2019 11:06

ja grega, drugi odsatvek, ta je u nulo...,
asistenti, docenti (to so tisti do 100 kil :D :D :D ), profi -ji bi morali vsi najprej probat produkcijo, ja so težave, ko jim nek "nadebudnež" pride iz hebene prakse..., od slosarja do odgovornega projektanta "žerjavarja", potem se lahko gredo educirat...
no, če pa takega dobiš v produkcijo, ga boš dvigal, pa še sebe boš učil, če si šef za, ma ni problem...

da samo omenim moja dva . tri profa: Kuzman, unior, se mi zdi, da je bil pred tem tenični, prof. pepo puhar (strojniški priročnik, samo mimo grede), stari TAM-ov drejar..., ta je vedel "skoraj" vse..., pa še pokojnega frofa žuna..., smučarja...

uf, še ena zgodba, "metalna", smo delali za njih tudi "gross logerje" za mobilne žerjave, in vidim pri končni montaži poleg sestavljenega žerjava tudi mojega bivšega asistenta, takoj roka, roka..., morda je bil poleg tudi "žerjavar", kaj vem...

sem si pa za te "logerje" izdelal algoritem za preračun na "spektrum"-u, na "redirki" (imam še na kasteh...???), tako malo za hec..., kaj smo vse počeli včasih, je pa naredil u nulo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2019 13:53

grega09 napisal/-a:S tem bi se tudi jaz strinjal. Malo se pogovarjam z mlajšimi, ki so zdaj na fakultetah in ni več veliko heca. Npr. na elektro faksu so letos imeli prevelik vpis na drugo stopnjo (iz 3 na +2) in je bilo potrebno delati sprejemne izpite. Verjetno še kje. Pa število menjav programa študija je tudi postalo bolj omejeno, kakor vem. Sicer ne vem od kje potem redni podatki, da nivo pada in da so ljudje, ki pridejo iz fakultet vedno slabše pripravljeni na delo v gospodarstvu... :-?

Drugače pa se jaz tudi ne bi bal, če se boš stvari resno lotil in te zraven še zanima. Včasih bo težko, včasih bo šlo pa brez problemov. Je pa treba včasih res paziti pri asistentih, ker res težko prenesejo, da kdo kaj več ve oz. jih dobiš na šibki točki s kakšnim pravilno postavljenim vprašanjem. Je pa potem v prihodnosti vedno tako, v podjetjih mogoče še bolj opazno, ko imaš nad sabo koga, ki tam ne bi smel biti. Večinoma jih pa na žalost nima dosti izkušenj iz podjetij in potem je vse skupaj še bolj zoprno. Verjetno bi bilo dosti bolj prav, če bi najprej delali zunaj fakultete in bi bilo šele potem možno vpisati doktorat in se pogovarjati o možnostih asistiranja.

Kader se pa potem vedno izgradi do konca v podjetjih, kar pa je tu kar težava, ko je treba priti že polno efektiven z nekaj let izkušnjami na prvo zaposlitev :o :roll: . Če boš hotel, da je kaj od tega res, potem bo treba malo čez mejo pogledati. Tu v večini iščejo risarje, ki bodo samo upoštevali, kaj so jim rekli, da je potrebno narediti. Z redkimi izjemami seveda, da ne bom delal krivice. Se da najti tudi dobre možnosti, samo moraš biti že med študijem kar aktiven z iskanjem in ne samo gledati kje so zadnje fešte... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 1.11.2019 14:19

grega09 napisal/-a:Sicer ne vem od kje potem redni podatki, da nivo pada in da so ljudje, ki pridejo iz fakultet vedno slabše pripravljeni na delo v gospodarstvu... :-?

Ker že vsak kozolc faks ala VŠ (vesela šola) podeli naziv inženirja.
6.1 inž. strojništva
vs.
6.2 dipl. inž. str
6.2 dipl. inž. str. UN

Posledično nas vse mečejo v isti koš, čeprav je razlika med nivoji predanega znanja in priučenega reda OGROMNA. Sploh pa kar se reda tiče: FS LJ ima očitno že dolgoletno tradicijo izvajati časovni pritisk in groziti z besedami "narejeno mora biti do takrat, sicer se vidimo prihodnje leto".

Lahko tudi primerjate končne izdelke (zaključne naloge). Vsaj na FS UL imajo zelo stroga pravila kako mora zaključno delo izgledati. Od pisav, do enačb, odmikov vrstic, postavitve slik, tabel, navzkrižno sklicevanje na reference, itd. Vse je definirano in to mora štimar.

Meni so zaradi Arial fonta v tabeli legende sheme zavračali pregled naloge, dokler ga nisem dal v Times new roman. Izgled je moral biti v nulo. Pogledam za foro oblikovanje drugje, izgleda kot da bi eno seminarsko hitro skupaj nametal....

Naziv inženir je ZLORABLJEN !

Inženir informatike
Inženir prodaje
Inženir okoljstva in vodarstva
Komunalni inženir
inženir multimedije in medijske produkcije
kadrovski inženir

.
.
.
Inženir pekarne

inženir mešanja megle

Oz na kratko inženirji ničega.

Slika
Zadnjič spremenil Duroplast, dne 1.11.2019 17:17, skupaj popravljeno 1 krat.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2019 16:51

če mi dovolite se še enkrat ponoviti:..., pa se nebom več

ma glava začne peči :oops: :oops: , ko dobiš mentorja ala "žerjavar" :evil: - kapo dol pred njim in dobiš konkreten projekt :o :-? pol pa..., zvonijo vsi zvonovi, kaj pa zdaj... :D :D, ali znamo kaj uporabnega...

kaj piše na papirju je brez veze..., poznam to...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 1.11.2019 17:13

vili napisal/-a:če mi dovolite se še enkrat ponoviti:..., pa se nebom več

ma glava začne peči :oops: :oops: , ko dobiš mentorja ala "žerjavar" :evil: - kapo dol pred njim in dobiš konkreten projekt :o :-? pol pa..., zvonijo vsi zvonovi, kaj pa zdaj... :D :D, ali znamo kaj uporabnega...

kaj piše na papirju je brez veze..., poznam to...

Kaj zdaj ?

Narest je treba. Poiščeš standarde, literaturo, si vzameš par dni da preštudiraš, raziščeš, potem pa pun gas delat...

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov