STROJNISTVO.com • Poglej temo - Statika lesene garaže

Statika lesene garaže

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Statika lesene garaže

OdgovorNapisal/-a purki » 7.11.2019 17:30

Naredil sem simulacijo da pade na streho 1m snega (200kg/m3).
Priponke
sneg.PNG
sneg.PNG (200.68 KiB) Videno 4433 krat
purki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.11.2019 18:21

Vili, kako imaš pa to spodaj pri stebrih določene robne pogoje? Lahko malo od bližje prikažeš, prosim? Pa s katero vrsto končnega elementa delaš?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 7.11.2019 18:29

Za temelje in stebre bo verjetno merodajna obremenitev z vetrom (ali potresom, če bo opečnata kritina - zaradi mase) Sneg samo stiska stebre .... Dobivam občutek, da bo dimenzija temelja in stebra kar v redu. Lege z razponom 8m pa zagotovo ne.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.11.2019 20:49

grega:
nisem jaz nič kriv...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.11.2019 20:53

Se opravičujem, purkija sem zamenjal za vilija, ker vili ponavadi objavlja te slike izračunov iz Creota :D .

Me pa vseeno malo zanima, kako v Solidworksu (mislim da je na sliki Solidworks Simulation) poteka sama procedura.

A to zmodeliraš pa potem samo klikneš na knof "izračunaj"? Kako izbereš tip elementa, kako določiš material, kako določiš robne pogoje, itd.? Kakšni so spoji steber - lega, lega - lega, špirovec - lega, itd.?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.11.2019 21:06

opravičilo sprejeto :D :D , nisem pa vedno jaz kriv, grrrr :evil: :evil:

ja v kreotu gre tako nekako: kos ali sestav, vsak kos v sestavu ima glede na material svoje posebnosti, brez tega ne gre (jeklo, les, guma..., bla bla...) , določim podpore, pa obtežbe (sile, tlake...), pol pa "knof" in kar vrže ven vrže..., kdo ve..., so pa luštne barve... :D :D

enkrat sem "stimuliral" eno elastično (extra) sklopko z vmesno gumo, (prvo sem "zahebal" je vse potrgalo, nisem bil pozoren na el. modul gume, se je samo dobro zavrtelo in GRRRR...), pred deset leti + je res lepo naredilo..., imam še nekje..., nazadnje pa eno votlo gred, obtežbe: nateg, moment (cca 250 kW) en del te gredi pa še tlak olja cca 160 bar, je lepo ratalo..., so bile kar borbe s šefom, da je vse skupaj "prešvoh"!!!, je vseeno popustil..., sva ga dva prepričevala..., pa se vrti, po nekih nevem koliko starih predlogah je bilo vse "over sajs"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.11.2019 22:05

vili napisal/-a:pol pa "knof" in kar vrže ven vrže..., kdo ve..., so pa luštne barve... :D :D

:D Vsaka čast. 8)

A veš kaj so CFD analize?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.11.2019 22:23

??? pojma nimam ??? :o :o , prvič slišim, res, povej...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.11.2019 22:28

Colors For Directors :D, ko direktorji gledajo in se čudijo celotnemu barvnemu razponu mavrice rezultatov postprocesorja. :D

Drugače uradno pa: https://en.wikipedia.org/wiki/Computational_fluid_dynamics :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.11.2019 22:39

ja to o direktorjih je jasno, lepa barva, pa da lahko še malo zavrti...,, pa, da ima projekt u kancliji na bigskrinu na slovmovšn, ja tista druga o tokovih, sem na "plehariji" in ferlagerungah", tega ne počnem so drugi za to, premalo poznam, se mi pa ne ljubi hebat še s tem... :D :D ..., grega super :D :D , mi ni takoj potegnilo, sploh tisti prvi "prevod" kratice, hebiga malo rozike...

moraš pa paziti pri modeliranju: kdaj je potrebno več roza takih bolj "dendi", ali pa darki - temnih tonov..., ne ni "ajnfoh"..., pa še to: kdo mu izbira tajnico ali mu jo žena ali "si" jo sam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.11.2019 7:36

runocar napisal/-a: .. Dobivam občutek, da bo dimenzija temelja in stebra kar v redu..
Prav gotovo imaš na tem področju več znanja. Ali lahko zaupaš, na kak način določiš dopustni vertikalni pritisk dna temelja na zemljino, če imaš podatek kot v tem primeru: peščena zemlja, globina 60 cm?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a purki » 8.11.2019 7:51

runocar napisal/-a:Za temelje in stebre bo verjetno merodajna obremenitev z vetrom (ali potresom, če bo opečnata kritina - zaradi mase) Sneg samo stiska stebre .... Dobivam občutek, da bo dimenzija temelja in stebra kar v redu. Lege z razponom 8m pa zagotovo ne.

Sam nisem ne gradbenik ne strojnik, me pa tehnika zanima. SolidWorks se učim iz primerov na youtubu in gre za to preveč časa.
Ali lahko komu izmed vas, forumašev ki se spozna na Solidworks in statiko, pošljem SLDPRT datoteko, ki sem jo laično izdelal? Zanima me potres in veter, ki ga je na naših koncih spomladi in jeseni kar precej. Lahko tudi na ZS.
Iskrena hvala!
purki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.11.2019 9:56

Še osebno mnenje: slemenska lega in 3 stebriči, ki jo podpirajo so za trdnost in togost konstrukcije nepotrebni. So pa pomoč lažji montaži. Nosilci 4 m čez dva višja stebra pa so potrebni le za prenos horizontalnih sil (nateg, tlak), da se te enakomerno delijo na vse stebre. Na prvi pogled so ti nosilci preko stebričev obremenjeni na upogib, vendar je ta upogib neznaten razen, če špirovci niso ustrezno pritrjen na vmesno lego (nad višjimi stebri).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a purki » 8.11.2019 10:32

Žerjavar napisal/-a:Še osebno mnenje: slemenska lega in 3 stebriči, ki jo podpirajo so za trdnost in togost konstrukcije nepotrebni. So pa pomoč lažji montaži. Nosilci 4 m čez dva višja stebra pa so potrebni le za prenos horizontalnih sil (nateg, tlak), da se te enakomerno delijo na vse stebre. Na prvi pogled so ti nosilci preko stebričev obremenjeni na upogib, vendar je ta upogib neznaten razen, če špirovci niso ustrezno pritrjen na vmesno lego (nad višjimi stebri).

Mislite, da bi bilo tisti del ostrešja, kjer je streha simetrična, dolje vezati na škarje (pri nas rečejo "cange")?
Slemenska lega pa je skoraj nujna na delu, kjer streha ni simetrična, tako jaz mislim. Ali bi se tudi tu lahko povezalo na škarje, špirovce pa na vrhu spojilo?
purki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.11.2019 11:44

Bistvo delitve horizontalnih sil približno enakomerno na vse stebre je v povezavi vrhov stebrov. So povezani z legami v eni smeri ter z špirovci in povezavo vrha višjih stebrov v drugi smeri. Škarje so primerne, če je lega ustrezno pritrjena na steber. Škarje morajo biti tik nad lego. Ni razlike med simetrično ali nesimetrično streho. Razlika je le v potrebni trdnosti pritrditev. Škarje s pritrditvijo bodo nad stebri verjetno drugačne kot ostale.
Škarje na vsakem špirovcu so za lego ugodnejše, ker lega dobi horizontalno obremenitev (upogib) le od vpliva vetra in potresa, brez škarenj pa še od teže snega. Vertikalna obremenitev je enaka.
Par špirovcev mora biti na vrhu spojen, bodisi direktno, preko slemenske lege ali z zelo kratkimi škarjami.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov