STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samograditelji toplotnih crpalk zdruzimo se

Samograditelji toplotnih crpalk zdruzimo se

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a imott37 » 13.8.2007 13:47

Kaj tema ni več zanimiva?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 14.8.2007 12:00

immot, zabij cev v zemljo - to je najlažje. Ponavadi se to dela tako, da se vzame cev s trdo špico, in na začetku cevi iz strani navrtaš luknjice. Potem cev napolniš s soljo, tako da ko zabijaš se ti lunje ne bašejo z zemljo. Ko prideš do vode, ta stopi sol, in imaš vodo. Samo še črpaš.

Odvisno od črpalke moraš v cev vgraditi tudi nepovratni ventil.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 14.8.2007 12:55

fogl napisal/-a:immot, zabij cev v zemljo - to je najlažje. Ponavadi se to dela tako, da se vzame cev s trdo špico, in na začetku cevi iz strani navrtaš luknjice. Potem cev napolniš s soljo, tako da ko zabijaš se ti lunje ne bašejo z zemljo. Ko prideš do vode, ta stopi sol, in imaš vodo. Samo še črpaš.

Odvisno od črpalke moraš v cev vgraditi tudi nepovratni ventil.

Hvala za info. Na enem forumu sem od takrat prebral tudi metodo, ki jo opisuješ ampak za uporabo voda/voda je pa neprimerna ker ima premalo kapaciteto. Delali pa so fantje s 5/4 cevjo in po enakem principu. Imaš tudi ti vodnjak na ta način?
Druga stvar je pa TČ iz klime. Je kdo to že izvedel in na kašen način. Teoretiziranje nam nič ne pomaga če kdo ne preizkusi metode, ki se jo potem lahko še nadgrajuje.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 14.8.2007 14:15

Kapaciteta je taka kot je - odvisno od tega kakšen material imaš pod hišo in koliko vode, ne od cevi.

Jaz tudi delam vodnjak (že dalj časa), in sem uporabil metodo krampa in lopate. Na vsake pol metra ko skopljem zabetoniram. Zdej sem na osmih metrih in sem že pod novojem reke. Sem prišel na nepropustno plast gline. Zaenkrat imam dovolj vode za vrt zalivat, ne pa za toplotno črpalko.

Če je sipek material na tak način lahko skoplješ in zabetoniraš pol metra v cca treh urah.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 22.9.2007 19:49

Pa se je kdo že lotil v praksi naredit TČ voda/voda doma? Je mogoče izkoriščanje nadzemne vode oz reke?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 2.10.2007 11:53

Zdravo!
Imel sem toplotno voda-voda brez vode, zato sem jo prodal. Sebi sem izdelal iz klime in deluje dobro. Sedaj izdelujem 3. kos 5 KWW iz klime
Imam pa toplotno voda voda z pokvarjenim kompresorjem. Če jo želiš popraviti jo lahko dobiš za minimalno ceno . Moč 12 KW
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 2.10.2007 13:55

milanjezernik napisal/-a:Zdravo!
Imel sem toplotno voda-voda brez vode, zato sem jo prodal. Sebi sem izdelal iz klime in deluje dobro. Sedaj izdelujem 3. kos 5 KWW iz klime
Imam pa toplotno voda voda z pokvarjenim kompresorjem. Če jo želiš popraviti jo lahko dobiš za minimalno ceno . Moč 12 KW

Hvala za ponudbo a sem prišel do spoznanja da izkoriščanje reke ob hiši ne bi bilo smotrno.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Samograditelji toplotnih crpalk zdruzimo se

OdgovorNapisal/-a gdamiann » 13.11.2019 18:37

Zanima me: ali je možno predelat zunanjo enoto Mitsubishi puhz sw75vha 1 tako, da ji zamenjaš elektroniko in jo povežeš z izmenjevalcem ter nato na centralno ogrevanje...
gdamiann
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2019 20:44

imott:

a lahko malo razložiš, zakaj ni smotrno izkoriščati "nadtalnih" vod..., pa voda je ja snov z enim največjih C-jev - toplotne kapacitivnosti / kg, pa nikoli temp. ne pade pod 0 st C, če teče, mi nekaj ne gre u "lajšto"...???

po moje, če imaš reko / potok / jezerce ob hiši si sigurno zmagovalec???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.11.2019 23:17

Površinske vode lahko zelo spreminjajo temperaturo tekom leta, kar vpliva na izkoristek toplotne črpalke (COP). To ne pomeni, da je slab, samo lahko je boljši. Površinski vir ima pa visoko temperaturo takrat ko se ne ogrevaš ali pa ogrevaš samo sanitarno vodo. Višja temperatura vira pomeni tudi večjo moč naprave. Same moči oz. COP-ji naprav so vedno deklarirani pri nekih pogojih (W10/W35, A15/W35, B5/W35, itd., odvisno od tipa).

Če je voda pa podtalna in jo črpaš iz več kot 10 m, potem ni več razlike v temperaturi med letnimi časi in tako imaš vir toplote s konstantno temperaturo okrog 9°C, lahko tudi več, npr. pri meni je konstantnih 14°C in spremljam že kar nekaj časa. Lahko je podtalna voda višje, samo je vseeno dobro, da imaš črpalko globlje, ker je od cca. 10 m naprej temperatura vode čez leto konstantna. Pri črpanju se pa tako pozna samo stolpec nad nivojem.

Za res dobro obratovanje je pa želja čim višja in konstantna temperatura vira in seveda čim nižja temperatura dvižnega voda (talno ogrevanje). Ko začneš to razliko večati, npr. z radiatorji namesto talnega ogrevanja in nižjimi temperaturami vira, pomeni to več porabe elektrike. To je osnova, ostalo so nianse in detajli :D .
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.11.2019 8:48

grega:
ja lepo si napisal, kaj pa "tč", zrak / voda, kaj je z njo, kaj je z nihanjem temperature zraka / toplotna kapacitivnost...???... (ko pade pod -5...-10... st C...(pri nas tudi -20), + 30+++... -10---), pojma nimam, se mi pa ne ljubi gledat "žuna"..., - je to en nateg...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.11.2019 9:33

Zrak / voda tč so naredile v zadnjih 10 letih največji napredek, ker tudi zavzemajo cca. 80 % trga in se tu največ vlaga v razvoj. Samo fizike pač ne moreš premagati in za neko količino toplote v objektu mora čez izmenjevalec zunaj preko ventilatorja preteči neka količina zraka, ki se ohladi. Spec. toplota je manjša kot pri vodi, pa tudi temperature so lahko dosti nizke, takrat ko ti rabiš največ moči.
Pa problem je rel. zračna vlaga in zamrzovanje izmenjevalca zunaj, ko je treba potem vlagati energijo, da vse skupaj odtališ. To lahko še posebej hudo občutiš na kakšnih mikrolokacijah okrog jezer, barja, itd. Ali imaš električne grelce ali pa vrneš nekaj toplote iz objekta, ki ima tako dosti veliko vztrajnost, da tega ne občuti.
Je pa zrak / voda najbolj enostaven za zmontirati in najcenejši, zato je laični javnosti najbolj všeč in ji ga najlažje prodaš :D .
Kot sem pa že zgoraj omenil, je pri zrak / zrak voda podatek o performansah podan pri večjem razponu temperatur zraka (VIR TOPLOTE !), ker te tudi bolj nihajo kot pri voda / voda ali zemlja / voda.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.11.2019 10:30

grega;
kot si omenil, velika nihanja temperature zrak, manjša neka tekoča voda, ne pade pod nulo, če ne zmrzne??? ali registri zakopani v zemlji, kje si takrat, ko potrebuješ največ toplote u "bajti", zunaj imaš pa - 10-- (tudi -20)..., na koliko se dvigne kompresor..., kilovati gredo u nebesa :evil: :evil: :evil: , kolika je prestava..., samo ta je pomembna, ali se motim..., hebeš pol še "grelce"..., to ti zrihtam tudi jaz... :D :D , dobro malo se igramo s to "klinčevo" toploto, žun je bil zakon..., pa smučar...

in ji ga najlažje prodaš :D ., ja to je to..., ni ga čez "knof", res komot, samo pa opažam, imam peletni kamin, plamen, ko gori padeš dol, nihče ne more s kamina stran s pogledi, kdor pride k meni, to je še tisto iz "jam", dobro je pa pa nekaj telesnih aktivnosti, da ga zopet spravim v funkcijo, kar ni pa zopet nič narobe...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 4.12.2019 7:51

Samogradnja toplotnih črpalk je v zadnjih 10 letih bolj ali manj izumrla. Razlogi so praktične, ter ekonomske narave in dejstva, da smo ljudje tehnično vedno bolj nepismeni. Poleg tega trg ponuja veliko gotovih izdelkov za katere EKO sklad nudi subvencije.
Narediti najboljšo TČ ni danes noben problem, vse ključne komponente se da kupiti. Problem takšne gradnje je cena, katera bo na koncu presegla tovarniški izdelek.
Sam sem izdelal največ naprav tipa zemlja voda in voda voda, ter predelal precejšnje število klimatskih naprav, ko trg še ni ponujal cenovno sprejemljivega klima segmenta toplotnih črpalk.
Takrat se je samogradnja zelo izplačala, danes ekonomski vidik samogradnje skoraj ne upraviči več.
Velikim (tudi iz tega foruma) sem pomagal pri samogradnjah, če bo kdo potreboval pomoč v obliki svetovanja, mu z veseljem brezplačno pomagam. Imam na zalogi tudi še precej uporabnih komponent katere lahko dobite po ugodnih cenah.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov