STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC Kalkulator

CNC Kalkulator

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

CNC Kalkulator

OdgovorNapisal/-a Greegor » 16.12.2019 18:36

Pozdravljeni!

Končno je prišel trenutek, ko vam lahko predstavnim novo mobilno aplikacijo, s katero boste hitro izračunali težo, dolžino materiala, glede na surovec, ter hkrati stroške dela, glede na število kosov in urno postavko.
Aplikacija ima možnost shranjevanja in pošiljanja kalkulacij.

Kalkulator na osnovi vpisanih podatkov izračuna:
▪️ Skupna teža
▪️ Dolžina materiala
▪️ Strošek materiala/kos
▪️ Strošek materiala
▪️ Strošek dela/kos
▪️ Strošek dela
▪️ Končna cena/kos
▪️ Končna cena
▪️ Skupen čas izdelave

* število materialov se bo v prihodnosti še povečalo, glede na uporabnikove želje.

Trenutno je aplikacija na voljo samo android uporabnikom, v roku enega tedna, pa bo dostopna tudi na iOS.

Prosim za komentarje, želje, morebitne izboljšave, tukaj ali na zasebno.
Aplikacijo, je najlažje najti, preko te povezave.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cncwizard.app

Deljenja bom zelo vesel. :)

Lep pozdrav!
Gregor
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: CNC Kalkulator

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 16.12.2019 18:47

Naj ti namignem nekaj....za 18€ kolikor želiš za aplikacijo....sem mel pol ure dela in sem v excelu naredil nekaj podobnega že pred leti...tako da ti želim uspešno prodajo...bilo pa bi tudi pošteno da bi napisal da prodajaš zadevo in le to dal pod oglase.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2019 19:08

saj je lepo...,
kalkulacija materiala je najmanjši problem
ampak problemi so pri analizi - vrednotenju izdelovalnih časov, če se greš resno produkcijo..., naredi to...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 16.12.2019 20:41

Bolj enostavnega opisa nebi mogo napisat.

Aplikacija je namenjena, vsem, ki zaračunavajo svojo storitev glede na število komadov in urno postavko.

Vse se da naredit v excelu, se strinjam. Ampak telefone imamo vedno pri sebi, zato je padla ideja o izdelavi priročne aplikacije.

Imam svoje podjetje. Aplikacija mi privarčuje veliko časa pri izdelavi ponudb pri cnc rezkanju ali struženju.
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2019 21:23

ja mi je jasno, kalkulativne čase imaš, strojne čase ti zmečejo ven cnc - ji oz. programi, za sam material pa res ne vem no, ga pa vržejo ven CAM-i..., no vseeno, nekdo se nekaj trudi, lepo...,

naredi za klasične - manualne obdelave, tega je še vedno veliko, (te stroške dela, pa tudi za cnc ni strošek dela samo tisto kar ti vrže ven nek program)..., izdelovalne čase, struženje, dobro enostavno, pa tudi ne..., frezanje, je pa že malo večja jeba, načinov kolikor hočeš, bo šlo... (en kup različnih orodij, obdelav, ..., dobro malo izzivam...), pazi upoštevati je potrebno pa en kup pomožnih, manipulativnih časov..., daj vrzi gor en algoritem..., čisto iz zahebancije

to glede števila kosov in urne postavke (te so funkcija nabavnih strškov in amortizacije stroja - naprave), kaj misliš s tem..., pa vsak kos je lahko drugačen..., ne me hebat no..., na enem kosu je lahko 5 minut dela, na drugem pa 1...2... uri..., daj dodelaj zadevo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 16.12.2019 22:41

Urno postavko poljubno prilagodiš glede na zahtevnost postopka obdelave.

Gremo lepo od začetka:
Povpraševanje za 20 enakih struženih kosov
Surovec: Fi 50 x 100 mm, jeklo, 1.2€/kg
Urna postavka: 40€/h

Ocenjen čas izdelave za 1 kos: 10min
Priprava, cad, cam: 2h

VPIŠEMO PODATKE...

Na osnovi teh podatkov dobimo:

Naziv: Ponudba 16.12.2019
Material: Okrogle palice
Vrsta kovine: Jeklo

--- VPISANI PARAMETRI ---
Premer (D): 50 mm
Dolžina: 100 mm
Št. kosov: 20

Cena/Kg: 1.2
Neto čas* (min): 10
CAD/CAM čas (h): 2
Urna postavka: 40

--- REZULTAT ---
TEŽA MATERIALA
Skupna teža: 30,83 kg
Dolžina materiala: 2.000,00 mm
STROŠKI MATERIALA
Strošek materiala/kos: 1,85 €
Strošek materiala: 36,99 €
STROŠKI DELA
Strošek dela/kos: 10,67 €
Strošek dela: 213,33 €
----------------------------
Končna cena/kos: 12,52 €
Končna cena: 250,33 €
Skupen čas izdelave: 5h : 20min
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2019 23:09

urna postavka ni poljubna veličina, vedeti moraš kje je optimum, da ne zabluziš..., dobro ti jo lahko spreminjaš, ampak je funkcija nabavne vrednosti stroja, kjer se bo ta kos obdeloval, to pa določi - izračuna računovodstvo (imajo neka pravila - merila), glede na nab. vredost stroja, krediti, amortizacija, nevem koliko let..., zgradba, ki jo ta stroj zaseda..., delo delavca..., tu je še en kup postavk, ki jih zdaj ne vem na pamet..., ja, bo šlo...

še ena opomba: ocenjen čas 10 min, ali kalkulativni, kaj to pomeni... to je zame kar nekaj..., recimo, da sem jaz tvoj naročnik..., malo zahebano, jaz kot naročnik želim od tebe, za toliko in toliko kosov ceno v +-1 €... , znaš skalkurirat lastno ceno + nekaj ostanka, pa da neboš šel pod vodo, to je najvažnejše ja..., ja, danes je kruto..., tudi jaz recimo kot tvoj naročnik, če crkneš, ni moj interes, ker ostanem brez kosov, moram iskati drugega...zopet moji stroški..., ja jeba...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 17.12.2019 7:32

Za prvo verzijo čisto ok, je pa mogoče malenkost predraga, glede na to da obstajajo zastonjski appi ki ali računajo surovce ali računajo strojno uro. Dopade se mi predvsem možnost shranjevanja kalkulacij, ker vidim da bi nekaj takega mogoče uporabil na terenu/sestanku pa v pisarni naknadno obdelal.

Moj predlog: Shranjevanje template za stroj. Npr. 3 osni frezalni stroj je takšna ura, 5 osni stroj je takšna stružna pa spet druga. Mogoče še opcijo dodatno razdelit kalkulacijo npr. da še všteješ merilnico, razrez, ... da nimaš vse v pavšalu strojne ure.

@Vili kako pa misliš da računajo 1 man bandi? Oziroma družinske orodjarne/kovinostrugarstva, kjer je direktor hkrati kalkulant, tajnica in operater? Ni najbrž ta aplikacija namenjena večjim podjetjem, pa še tam je koristna za grobo kalkulacijo. Pa tudi nasplošno, izdelava ponudb ni glih eksaktna znanost, ker imaš zmeraj tolko spremenljivk da še vedno lahko zgrešiš za določen %. Zato pa si preračunaš glavne stroške pa +5-10% profita na celotno delo, kar ti je vbistvo tudi tista rezerva za pogreške. Za maloserijsko izdelavo pa je to že več kot dovolj.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 17.12.2019 10:21

Končno nekdo ki razume!

Glede cene, še tipam.. Je precej ur porabljenih za izdelavo takšnega izdelka. Tudi vse obveznosti z google in ios je treba poravnat.

Ta predlog je že v izdelavi, PRO verzija pride upam da konec januarja.
Imel boš možnost poljubno dodati različne vrste obdelav in urne postavke, dodajanje svojih materialov itd..

Glih tak se počutim, celi veseli predstavim svoj prvi izdelek, potem pa bomba na nos! :x

PS: V prvi vrsti je pomembno, da meni krajša čase kalkulacij :wink:
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.12.2019 11:12

Greegor napisal/-a:Glih tak se počutim, celi veseli predstavim svoj prvi izdelek, potem pa bomba na nos! :x

Welcome to Slovenia. :cry: Na žalost. Če nekdo drug ne more in ne zna, zakaj bi potem ti lahko nekaj ustvaril... :roll:

Drugače pa podpiram trud in verjetno bo marsikomu prišlo prav. Kot je bilo pa zgoraj omenjeno, pa one man bandi res nimajo časa za vesoljske kalkulacije, ker ni ljudi za to kot v večjih sistemih in vse skupaj je težko oceniti. Je pa vseeno treba imeti kar dosti občutka, da zadaneš ceno. Pa še potem ti uleti eden, ki je za 2 krat cenejši in poslušaš zakaj si ti tako drag. :lol: :roll: :evil:

Cena aplikacije bo pa sama povedala, če je previsoka. Bi pa priporočal še tuje jezike, ker tule vse skupaj bolj nima smisla. Verjetno te bodo drugje bolj razumeli, kot veliko ostalih, ki so si upali čez mejo pogledati...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.12.2019 11:28

ja,
nekdo ti uleti 2xcenjši, ja potem pa dobiš RAČUN za kose 2x višjo ceno - vrednost, kaj zdaj, pokličeš dobavitelja, kaj to pomeni, pa pravi, ja sem "zahebal" kalkulacijo???!!! :evil: :evil: :evil: , so na mašini delali dvakrat dlje, kaj zdaj...???, ja to je resnični primer pred tremi meseci..., aja bo baročnik že plačal ("moje sranje"), sem rekel šefu, naj dobavitelj pride po te kose, ne mu plačat..., to ni poslovnost..., to je eno "sranje" pa bodi karkoli uan men bend, ali družinsko podjetje ali pa en koncern s tisoč zaposlenimi, isti kura..., če tega ne obvladaš, zapri štacuno...
Zadnjič spremenil vili, dne 17.12.2019 11:46, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.12.2019 11:39

Ja, tako se ponavadi pride do dela na balkanu. :roll: :D Potem pa hop po siromaku.

Hec na stran. V takšnih primerih je res edino pravilno zavrniti račun. Seveda izvajalec ni imel namena, samo korektno bi bilo, da te o napaki kalkulacije obvesti. Če je res bila napaka.

Ponavadi je nekdo 2krat cenejši in potem tudi izstavi takšen račun. Samo, če je tvoja kalkulacija približno v redu (+- 10%), nekdo ne more biti 2krat cenejši in se nekje mora poznati. Vsi vemo kje, je pa danes marsikaj dobro, ko se mudi. Ali pa so druge stvari vmes, kjer pa ni več trg v igri.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.12.2019 11:59

če je dobavitelj naredil (namerno ali nenamerno zaradi neznanja... ali še česa, ampak tega ne sme po sklenitvi posla prenesti na kupca..., požreti mora sam..., naj se uči...) napako v kalkulaciji, naredil jo je on je zavedel naročnika, ja, to so pa čisto navadna "jajca"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.12.2019 12:07

Ja, res je. Samo takšno napako mora izstreliti ven, če dobiš cca. 5 ponudb. Najdražja in najcenejša ven in potem se odloči.

Razen če ne delaš s kom redno, potem pa vsake toliko pride do napake in v takšnem primeru se je dobro dogovoriti kako in kaj.

Je pa pri malih serijah in prototipnih kosih problem. Sem jaz že tudi dobil za 100% različne ponudbe. Bolj se izravna, če daš delati za nek projekt več različnih kosov v mali seriji enemu izvajalcu. Nekje bo dobil, drugje izgubil, celota bo pa tam nekje.

Preveč je spremenljivk. Izkušnje pa tudi naredijo svoje...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.12.2019 12:11

ja glede ponudb, če jih imaš več je res, izločiš oba extrema..., €-ti so naročnikovi...

ja pri stalnih - solidnih dobaviteljih pa gre z dogovori, če pride do pihdarije, je potrebno uskladiti, ker ga ne smeš potopiti, če je pravi partner..., ampak zopet je problem naročnikov poslovni rezultat???...

ja: "spremenljivke", katere, jih lahko nekaj omeniš..., če se greš neko produkcijo jih moraš obvladovati v lastnem sistemu produkcije - poslovanja..., če jih ne obvladaš ..., še enkrat, zapri "štacuno"... ali te bo pa trg..., ker ne obvladuješ "spremenljivk"...

mene je fotr učil: vroče ti mora biti, ko kalkuliraš - postavljaš ceno, je potrebno kar nekaj anlitike in, da dobiš posel..., če ti bo "vroče", ko boš delal ta posel, si vse zahebal...
Zadnjič spremenil vili, dne 17.12.2019 13:00, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov