STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krautov strojniški priročnik - napake

Krautov strojniški priročnik - napake

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Krautov strojniški priročnik - napake

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.12.2019 13:48

Kot rečeno v temi navedeni spodaj, odpiram temo, v katero bi lahko zapisovali napake in tiskarske škrate, ki so se pojavili v Krautovem strojniškem priročniku.

https://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=49889
čiro1950 napisal/-a:Krčni nased ima zadnjih 30 let v Krautovih priročnikih nekaj hudih napak v enačbah in ga ne uporabljat za izračun krčnega naseda. To sem hčerki prof. Krauta gospe Borasovi(glavna urednica priročnika) nekajkrat sporočil, vendar žal niso popravili.

Dobro bi bilo, če se napaka opiše in navede tudi izdajo priročnika.

Mogoče bo strojniški skupnosti tole koristilo. Lahko bi moderatorji tole nekam "pripeli", kot je možno v drugih forumih, da bo bolj opazno in vedno na vrhu samega podforuma.

Sam sicer nimam nič označeno, se pa ne spomnim, če sem naletel na kakšno napako v preteklosti. Če sem, si jo na žalost nisem označil... :(
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Krautov strojniški priročnik - napake

OdgovorNapisal/-a vili » 30.12.2019 15:13

grega : lepo za to tvojo "stran", (dobro tudi KARAUT ni zveličaven..., uau...), ja jez imam ena stara kjižna jaca, v plavh in v sivih "paltnicah" ..., strani zašmirane, se pa odpira točno tam kjer želiš, na to me je opozoril en mlad dohtar strojništva, kako v parih sekundah najdem pravo stran...,(tega zašpehanega ima še vedno), dobro malo zahebancije, ampak se je res kraut obrnil na pravo - skoraj stran...
no če si ga dovolj "pestval" si vedel- veš po debelini kje je kaj..., ni nevem kaj..., samo malo logike..., za strojnike...

če grem malo naprej po moje, čisto preprosto...:
prvi del, uau huda matematika, pozabi... ma ko jo jeb...:
potrem pa "huda" statika, tu ni šale...
pa trdnost..., tu še manj..., v povezavi s predhodno temo...
pol ma en kup materialov..., peče glava..., da jih vtakneš, kar si dobil z nekimi računi... in ti na koncu ni nič jasno...

ko pa pride še tehnologija, odpelji se...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Krautov strojniški priročnik - napake

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 30.12.2019 19:02

1.Poleg znanih napak pri krčnem nasedu bi morali za resno uporabo dodati še dodatek tesnosti zaradi plastične deformacije profila-nepravilnosti površin zaradi tlaka na ploskvi med čepom in obročem, dodatno večji temperaturni razliki zaradi varnosti, skratka vse kar je v objavljeni predlogi za vaje iz strojnih elementov. Jaz sem si za predlogo pomagal z: KLINGELNBERG , TECHNISCHES HILFSBUCH, 1960. Ta priročnik(seveda novejši) manjka v srebrni zbirki, ki je bila pred kratkim objavljena.
2.V Krautu iz 1987 so napake pri trdnostnem izračunu zobnikov in prilagam sliki.
kraut 1987 stran 568.jpg
kraut 1987 stran 568.jpg (809.26 KiB) Videno 950 krat

kraut 1987 stran 570.jpg
kraut 1987 stran 570.jpg (903.37 KiB) Videno 950 krat

V izdaji 1994 je nov trdnostni izračun, ki ga še nisem uporabil.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov