STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

OdgovorNapisal/-a Sebek » 4.1.2020 22:54

Lepo pozdravljeni!

Ker bo na mojem traktorju kmalu odpovedal volan, ki je izdelan iz zobnikov (kot reduktor) želim nanj zmontirati hidravlični volan. Volan ima lufta že za četrt obrata.

Olje in črpalko želim uporabiti obstoječo, ker dodatno črpalko in rezervoar za olje je skoraj nemogoče dodati, ker ni prostora.

Zaradi tega bom moral zmontirati prednostni ventil, kateri bo volanski glavi vedno dovajal potreben tlak, ne glede na potrebe druge hidravlike. Ker na netu ne najdem neke pametne sheme za pravilno priključitev tega ventila v sistem, sem narisal kompletno hidravlično shemo, za katero pa nisem prepričan, če je pravilna.

Komponente, ki jih mislim vgraditi so naslednje, zaenkrat še nisem kupil nič, tako da če bi bilo potrebno kaj drugega ni noben problem.

Hidravlična glava:
http://www.rositeh.si/hidravlicna-volan ... o-orbitrol

Prioritetni ventil:
http://www.rositeh.si/prioritetni-venti ... -open-line

Željen cilinder za volan:
http://www.rositeh.si/hidravlicni-cilin ... -40-25-600

Filter olja:
http://www.rositeh.si/povratni-filter-1 ... 40-lit/min

Hidravlični ventil za dvig hidravlike in tudi za kiper ventil:
http://www.rositeh.si/hidravlicni-ventil-2xp40
Hidravlična shema.jpg
Hidravlična shema
Hidravlična shema.jpg (63.9 KiB) Videno 3091 krat
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.1.2020 10:39

Preveri shemo volanske glave. Mislim da so vezane tako, da P pelješ na glavo in od tam naprej do
drugih porabnikov. Dokler glava rabi olje, je dovod do drugih porabnikov zaprt in obratno.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.1.2020 11:25

Hvala za odgovor.

Če je tako, bi zadeva bila najenostavnejša. Koliko pa se vidi na sliki, ima glava samo 4 priključke. Zato si razlagam tako kot sem narisal. Vsekakor bom pogledal, ko bom glavo fizično videl, kaj je na njej narisano. :D :D
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2020 15:27

no po mojem skromnem mnenju ti mora dati prvenstveno tok na krmilnik volana, če ne si zahebal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.1.2020 17:15

Na glavi imaš P, A in B za volanski cilinder ter T, ki gre do ventila za druge porabnike. In pazi, glave imajo različne pretoke za A in B, ker je na strani batnice potrebnega manj olja kot na strani bata za enako hitrost.
Posvetuj se s kom, preden nabavis. Če boš kupoval pri rositeh, naj ti oni pomagajo in razložijo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.1.2020 20:08

Vili glih to želim doseči, da bo volan imel vedno na razpolago tlak za delovanje, tritočkovna hidravlika je drugega pomena in mora delati takrat ko je volan pri miru.

Če T priključek na volanski glavi lahko peljem na block ventil potem je zadeva enostavno rešena.
Zadeve imam namen kupiti pri Rositeh, edino volansko glavo sem na ebayu našel ceneje. Zraven sem tudi našel hidravlično shemo glave. Iz nje je razbrati točno to, da lahko T priključek peljem na block ventil. Prej sem bil prepričan da mora iti nazaj v tank.

To glede hitrosti zavijanja je res, samo kako ugotoviti kateri priključek da večjo količino olja v istem času. Namen imam montirati en navadni cilinder, kjer bo traktor ob izvleku batnice zavil v levo, pri uvleku batnice pa v desno. Iz sheme glave se mi zdi da bi mogel cilinder imeti v obe smeri enako hitrost.

Glava iz ebaya
https://www.ebay.com/itm/Lenkorbitrol-L ... SwlTFdtzhX
Priponke
s-l1600.png
s-l1600.png (174.93 KiB) Videno 2920 krat
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.1.2020 20:38

Zdaj sem še predelal mojo hidravlično shemo, zraven pa ugotovil, da volan nebo delal če se bo hkrati obračal volan in dvigovala zadnja hidravlika. Pri tem bo šlo olje samo v cilinder zadnje hidravlike in dokler se bo premikal ta cilinder, se bo dalo vrteti volan, ko se bo batnica uvlekla ali bo teža bremena na hidravliki prevelika, pretoka olja več nebo, ker je v ventilu zaprt T priključek in s tem povratek olja v rezervoar. Tu je sedaj vprašanje koliko je zadeva nevarna v smislu odpovedi volana, v kakšnih kritičnih situacijah.
Priponke
hidravlična shema 2.jpg
hidravlična shema 2.jpg (33.78 KiB) Videno 2914 krat
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2020 20:48

kolikor malo poznam hidravliko z enostranskim valjem nebo šlo ali pač???, imeti moraš, dvostranskega, na obeh straneh enak presek batov...., vsaj mislim tako...

mislim, da velja v hidraviki A x q je hitrost, nekaj takega...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vajenec32 » 5.1.2020 21:51

Sebek napisal/-a:Zdaj sem še predelal mojo hidravlično shemo, zraven pa ugotovil, da volan nebo delal če se bo hkrati obračal volan in dvigovala zadnja hidravlika. Pri tem bo šlo olje samo v cilinder zadnje hidravlike in dokler se bo premikal ta cilinder, se bo dalo vrteti volan, ko se bo batnica uvlekla ali bo teža bremena na hidravliki prevelika, pretoka olja več nebo, ker je v ventilu zaprt T priključek in s tem povratek olja v rezervoar. Tu je sedaj vprašanje koliko je zadeva nevarna v smislu odpovedi volana, v kakšnih kritičnih situacijah.

Jaz imam na Tomo Vinkoviču narejeno po tvoji prvi shemi,brez prioritetnega ventila,po drugi shemi ki jo imaš,mi je bilo rečeno da lahko poči glava,zaradi pritiska zadnje hidravlike.Povratek iz volanske glave obvezno poveži direkt v posodo oziroma rezervoar hidr.olja,drugače se ti bo zadnja hidravlika spuščala zelo počasi,oziroma se sploh nebo,če na njej ne bo neke teže.
vajenec32
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.1.2020 22:14

Vili, nekateri traktorji imajo namesto centralnega vzvoda (povezava L in D kolo) cilinder z obojestransko batnico in povezano na ročici kolesa. Manjši traktorji pa imajo en navaden dvosmerni cilinder na eno kolo in centralni vzvod, večji na vsaki strani svoj dvosmerni HC in centralni vzvod.

AGT -ji imajo od volanske glave T vezan na ventil/cilinder dviga zadnjih rok. Zato ti pišem, da obstaja več tipov glav in preden boš nabavil, preveri točno kaj dobiš.

Poglej tukaj na forumu, je že bilo pisano na to temo, ali pa na traktor forumu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 5.1.2020 22:34

Najprej-ventil, ki ga imaš narisanega za zadnjo hidravliko, nima srednjega položaja zaprtega, ampak ima prost pretok olja iz P na T(povrat v rezervoar)-kadar ti hidravlika ne dela, olje leti čez ventile nazaj v rezervoar, brez nekega silnega tlaka. Razen pri John Deeru-ta je poglavje zase.
Če vežeš glavo zaporedno pred zadnjo hidravliko, se bo zgodilo naslednje: dokler ne boš rabil zadnje hidravlike, bo vse delalo OK, ko boš obračal volan, pa zraven dvigoval hidravliko (kar se bi zgodilo prvi dan), se bodo tlaki na glavi in hidravliki seštevali, in če rabi volan 50, pa zad.hidravlika 180, bi morala črpalka dat 230 bar, kar pa ne da, torej bo hidravlika dvignila en k...,, al ti bo pa volan nehal delat, al pa oboje-al ti bo pa pumpa crknla. Lahk, da imajo kakšni manjši traktorji tako izvedeno, ampak že fabriško, pa tud tlake ustrezno prilagojen. Pri obstoječem sistemu pa to ni.
Možno bi bilo, če bi imela glava čist ekstra lekažo iz semerinka narejeno, kot hidromotorji.
Poleg tega je v glavi v takem primeru na T priključku lahko 170 bar (odvisno od teže na hidravliki, če je več pa varnostni ventil spusti), kar pomeni, da je na semerinku na aksi glave tudi toliko, kar pa noben semerink ne drži, pa se ti bo uscala glava, al bo pa celo glava počila.
Zato imajo vsi traktorji al ločeno pumpo za volan, ker volani delajo na manjših tlakih , (če se prav spomnim, je 50 bar dost), al pa delilnik pretoka, ki ti deli tok olja na dva porabnika, neodvisno od tlaka v vsaki veji. (lahko,da se temu prav reče prioritetni ventil-bi moral kataloge pogledat).
Da imajo pa volanske glave različne pretoke na priključkih, pa ne bo držalo-ponavadi so cilindri z dvostransko batnico, da je poraba v obe strani enaka. Če je pa navaden dvostranski cilinder z eno batnico, ima pa z ene strani za površino batnice manjši volumen in površino, kar pripelje do tega, da gredo kolesa v eno stran hitreje kot v drugo, ima pa zato večjo moč v drugo stran. Sam če je dost velik cilinder, tega ne opaziš, ker ni to razlika 1proti 2.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.1.2020 10:21

Sajko, do neke mere je res kar pišeš, vse pa ne. Imaš več izvedb volanskih glav, zato pa avtorju teme pišem, da mora točno vedeti, kakšno glavo bo nabavil.
Kot sem že zgoraj napisal, v praksi se uporablja več variant hidravličnih volanov; pomožni, izvedba z enim/dvema dvosmernima cilindroma, en centralni cilinder z obojestransko batnico, . . . .

Obstajajo volanske glave z različno "iztisnino" na A in B ravno za namen krmiljenja z dvosmernim cilindrom z enostransko batnico, da je na obe strani do končnega položaja približno enako obratov volana.
Kot sem že zgoraj pisal AGT letnik 2006 ima T vezan na ventil zadnje hidravlike in ko uporabljaš volan, dvig hidravlike ne dela. Tako da tisti o tlakih in seštevanje v tem primeru ne drži.

Nisem še zasledil, da bi imeli traktorji delilec pretoka za volan in ostalo hidravliko. Ali je vezano zaporedno ali posebej črpalka za volan.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.1.2020 10:40

fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.1.2020 14:25

sicer ne vem ali bo sebek podrl vso mehaniko in "prešaltal" na "čisto" hidravliko..., kaj zdaj...
Zadnjič spremenil vili, dne 6.1.2020 17:33, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.1.2020 14:45

Sem pred nekaj leti reševal nekomu izziv, ko je kupil kar eno volansko glavo, zato pišem, da mora avtor pazit, kaj kupi!
Tako po spominu obstajajo naslednje variante:
- enaka iztisnina A in B
- različna iztisnaia A in B
- dovoljen tlak na T, T lahko gre na kakšen ventil naprej
- ni dovoljen tlak na T (oz. nekaj bar), T gre v tank

Ter kombinacije teh variant.

Poleg tega je potrebno vedet kako velika je/bo črpalka in cilinder, koliko iztisnine rabi glava, da v 4-5 obratih volana prideš iz enega v drugi končni položaj, . . .

Ali je Nibbi rm4 pregibni traktor, ali se zavrtijo kolesa? Za vrtljiva kolesa je lahko bolj direkten volan, za pregibnega kak obrat volana več.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov