STROJNISTVO.com • Poglej temo - Peč za centralno - Uvoz iz Hrvaške

Peč za centralno - Uvoz iz Hrvaške

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Peč za centralno - Uvoz iz Hrvaške

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 3.1.2020 11:41

Brez skrbi da vem, od tam kot wd 40.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.1.2020 11:58

vili napisal/-a:sem kupil topolovodni edil-kamin za 1100€ leto dni star nov, okoli 2500, ker jim ga ja en "raufenkirar" zablokilar!!!

Ja, ti verjamem. Verjetno je pa bil tam ta kamin kot sekundarna ogrevalna naprava? Ali se motim?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2020 14:08

če je bila sekundarna naprava, glej pojma nimam, stal je v dnevni sobi, dobro "odrezan" z vode, ja so pa res imeli cca 3...4 m horizontalnega dimnika, ta je bil pa "problem"..., odštel sem tega "jurja++" in sem zmagal..., je pa še ena zgodba s tem kaminom...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2020 14:10

kouter:
wd40 pa to je ja KRKA...haha, ja ja veva od kod...

a poznaš zgodbo o "kemijskem" svinčniku..., jaz sem jih dobil v paketu od "strica iz amerike" resnično, tam okoli leta 60...65, ampak je nehal pisat, kaj zdaj, sem se, kot mulc, "zajaebaval" z njim, da bi ga ponovno napolnil s tinto, zahebi..., ni šlo...

rusi so imeli na soljutih ali sojuzu, kaj vem, pa kar navadne "tintne svinčnike", ti ameriji so pa vrgli v ta klinčev razvoj nevem koliko milionov...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.1.2020 15:22

vili napisal/-a:če je bila sekundarna naprava, glej pojma nimam, stal je v dnevni sobi.

Potem je verjetno bil sekundarna ogrevalna naprava. Hočem reči, da lažje vržeš plombo na nekaj kar ni primarnega pomena za ogrevanje, kot pa na osnovni vir v objektu. Če je bilo pa kontra, potem je pa res sranje...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 3.1.2020 16:29

Pozdrav

Najprej Zdravje pa Pejneze v tem letu 2020. Zdaj pa na konkretno vprašanje. Ali lahko kdo poda link na omenjeni zakon, še raje pa na izvleček iz le-tega, ki govori o emisijah. Imam staro Ferrotermovo peč (kupljena leta 1998), kateri sem dogradil gorilec na pelete, pa me zanima, ali naj počasi iščem njeno nadomestilo... Pa našega dimnikarja moram vprašat, če je že usposobljen in opremljen za meritve po novem zakonu. Bi rad, da mi zmeri zadeve, da vidim, pri čem sem...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a cncetko » 5.1.2020 20:05

Pozdravljeni

Zanima me kaj bo s kuhinjskimi štedilniki na drva in krušnimi pčmi po tej novi uredbi.
Krušno peč že imamo cca 10 let, štedilnik sem imel namen vgraditi letos.
Ko berem odgovor od mib-a pa ne vem ali bi se tega sploh lotil.

LP
cncetko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mib » 6.1.2020 6:08

E cncetko, točno to sem vprašal gospoda tržnega inšpektorja, glede na to, da se brez omejitev prodajajo tako štedilniki na polena kot kamini. Njegovo pojasnilo je bilo, da se uredba omenjenih grelnih teles ne tiče. Na moje vprašanje zakaj, je bil odgovor da zato, ker se ocenjuje da imajo manjši in s tem zanemarljiv vpliv na okolje...
No kolegi, pa razumi kdor more,..., jaz priznam, več ne preveč, ker se mi v poplavi tudi kontradiktornih podatkov že vse skupaj malo preveč prepleta in zapleta.
Kaj pa bo v bodoče, pa pojma nimam, o stvareh odločajo neki gospodje v beli Ljubljani, ki pojma nimajo o stvareh. Da ne razlagam kakšno je bilo stanje pred 22.08.19, milo rečeno komedija oz. tragikomedija.
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a raca » 28.2.2020 11:15

mib napisal/-a:Ne, ne boš imel nobenih težav. Težave se bodo pojavile najkasneje v dveh letih, ko bo pri nas uzakonjena meritev emisij. Če emisij ne boš dosegel boš moral odstraniti peč (če si iz gorenjske, Kranj, pa še prej...). Sicer pa so vrednosti emisij pri nas tako nizko postavljene, da jih z klasičnim kurjenjem ne boš mogel doseči. Pa naj še bo tako (po tvojem) dobra peč.
Sicer se da zadeva urediti, nekako legalizirati, a če te to zanima mi daj na zs.

Tudi mene ta tema malo zanima kaj bodo napravili naši veleumi na vladi. Torej lanskega avgusta so prepovedali prodajo klasičnih kotlov. V zadnjih desetih letih se je teh kotlov vgradilo verjetno ne tako malo, če malo samo pogledam okoli sebe... Torej meritve bodo do leta 2023 sem nekje zasledil in torej bo potrebno odstraniti peči ki so stare 4+ če se postavimo v leto 2023, ker pač današnjih strogih emisij ne bodo dosegale...? Ne vem zakaj jih niso potem veleumi prepovedali že leta 2000 in bi bil sedaj problem rešen, ker bi jim sedaj že potekla življenjska doba... Na srečo nimam teh težav ker imamo 1986 letnik ferotherm in gre letos itak na odpad čeprav še dela...Ne vem če bo ta zakon zdržal realno stanje, ker je problem ne samo denar tudi prostor v kotlovnici in inštalaterjev tudi ni kej preveč...
raca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.2.2020 11:44

....torej domačega žganja ne bomo več uživali dokler kotel ne posodobimo na NASA nivo.... :-? :roll:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.2.2020 15:23

Letos tko ni sezona za šnopc kuhat. :roll: Je bla lani letina zanič, zima pa tudi mehka kot ena taka Barbi ... letos ne moreš šnopca kuhat.

Za šnopc kuhat mora biti zunaj minus sto, tako da imaš čas, pa ženske niso tečne.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov