STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plamensko rezanje sive litine

Plamensko rezanje sive litine

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Plamensko rezanje sive litine

OdgovorNapisal/-a luka32 » 14.2.2020 7:26

Pozdravljeni,

potrebujem nasvet glede rezanja sive litine. Zasledil sem, da obstajajo brenerji z dodajanjem železovega prahu, ki lahko režejo tudi sivo litino, vendar ga ne najdem nikjer v sloveniji. Potrebujem nekaj takega, kot je prikazano v videu.
https://www.youtube.com/watch?v=etsV2dbugaE

Dobrodošle tudi druge ideje.

lp Luka
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Plamensko rezanje sive litine

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2020 9:54

kaj je pomembno pri plamenskem rezanju s kisikom (običajna oglijikova jekla gredo kot repa, pač GORIJO, preden se začnejo taliti): mislim, da mora biti temp. vnetišča - oksidacije nižja od tališča ali se motim, enkrat sem to poslušal metalurge na institutu za varilstvo..., mislim pa, da oni nekaj vedo..., ma ja metalurgija je zahebana..., ni kar nekaj..., dobro, pomagal ti nisem nič...

še to z večanjem ogljika v zlitini z železom se temperatura tališča znižuje in je nižja od od vnetišča, (binarni diagram fe/c, ma ja metalurgija je zahukana...) z železovim prahom - praškom brez ogljika ob gorilniku pa verjetno znižuješ ta procent ogljika, ki se veže v talini na železov prah-prašek..., uf sem pameten..., naj me kdo popravi..., bo demz...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 14.2.2020 19:43

Tisto na YouTubu so pač reklame - smeti.
Jaz imam za te stvari plazmo Hypertherm. Dela ko šus.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2020 20:01

ja, planinc, samo plazma je nekaj drugega kot "avtogeno" rezanje s kisikom ali se motim...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.2.2020 20:51

Plazma dosega precej višje temperature in tali okside, ki nastajajo pri rezanju. Pri plamenskem razrezu so temperature precej nižje in je potrebno okside odstranjevati mehansko s peskom.
Pred leti sem videl, kako so delavci Surovine rezali staro lito stružnico s "kisikovim kopjem", električni oblok + pesek + kisik. Litijna se reže kot surovo maslo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka32 » 15.2.2020 8:21

Plazma je super orodje, vendar je slabo mobilna in omejen si z debelino reza.

Jaz imam za rezat 50mm+ debele plošče sive litine. Plazme ki zmorejo tako debelino so pretežke.

Kisikovo kopije mi je poznano, vendar sem skeptičen glede okolja. Kadi se ko sto hudičev :evil:

Našel sem tudi brener, ki je zelo podoben običajnemu, ima pa večji pritisk kisika 20-25bar. Naj bi bil namenjen sivi litini, mogoče kdo ve več o tem?
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 17.2.2020 7:48

luka32 napisal/-a:Plazma je super orodje, vendar je slabo mobilna in omejen si z debelino reza.

Jaz imam za rezat 50mm+ debele plošče sive litine. Plazme ki zmorejo tako debelino so pretežke.

Kisikovo kopije mi je poznano, vendar sem skeptičen glede okolja. Kadi se ko sto hudičev :evil:

Našel sem tudi brener, ki je zelo podoben običajnemu, ima pa večji pritisk kisika 20-25bar. Naj bi bil namenjen sivi litini, mogoče kdo ve več o tem?

Se opravičujem, čisto iz zanimanja. Od česa so te plošče, to je moral biti kar velik stroj :)
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov