STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izbira batnega kompresorja

Izbira batnega kompresorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Izbira batnega kompresorja

OdgovorNapisal/-a hoby » 29.2.2020 6:15

Pozdravljeni, sem nov na tem forumu in se zahvaljujem za omogočeni pristop.
Sem pred nabavo kompresorja in se odločam med dvema modeloma, sem pa nekoliko v dilemi in vas naprošam za pomoč. Odločam se med tema dvema modeloma:

1. REM POWER batni kompresor E 401/9/200 230 V
Sesalni pretok (l/min): 480
Efektivni pretok (l/min): 310
Tlak (bar): 9
Moč motorja (kW): 2,2
Napetost/Frekvenca (V/Hz): 230/50
Velikost posode (l): 200
Oznaka glave: E 500
Število vrtljajev: 1100
Število cilindrov: 2
Število stopenj: 1
Dimenzija (DxŠxV) v mm: 1440×460×860
Teža (kg): 102

2. KITTORY batni kompresor z jermenskim prenosom KAC-200/80S
Parametri el. omrežja (±10%): 230 V / 50 Hz; 60 Hz
Moč el. motorja: 3 kW
Število batov: 2
Volumen sprejemnika: 200 l
Material žice in kabelskega navitja: Bakra
Produktivnost (s sesanjem): 600 l / min
Raven hrupa (4 m): 80-85 dB
Maksimalni pritisk: 10 bar
Nastavitev tlačnega stikala min/max, bar: 8/10
Vgradnja varnostnega ventila, bar: 11-11,5
Kapaciteta oljnega korita: 1,5 L

Ta drugi ima sicer boljše karakteristike je pa prvi od uveljavljenega proizvajalca. Ker mi je to prvi nakup in verjetno edini bi potreboval vašo pomoč za lažjo odločitev.
Hvala in lep pozdrav.
hoby
Novinec
Novinec

Re: Izbira batnega kompresorja

OdgovorNapisal/-a Slavc » 29.2.2020 8:09

Tvoja izbira kompresorja se mi zdi precej slaba.
Težko ti tudi karkoli svetujem, saj ne vem zakaj želiš kompresor uporabljati. nekateri podatki pri tvoji izbiri pa so vsekakor zavajajoči.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.2.2020 8:19

Začni pri servisni podpori. Saj ne da se zadeva kaj zelo kvari, toda ko se, potrebuješ servis.

Tu začni in od tu primerjaj.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hoby » 29.2.2020 12:45

Slavc napisal/-a:Tvoja izbira kompresorja se mi zdi precej slaba.
Težko ti tudi karkoli svetujem, saj ne vem zakaj želiš kompresor uporabljati. nekateri podatki pri tvoji izbiri pa so vsekakor zavajajoči.

...kompresor bi uporabljal za domačo uporabo, ker sem prelistal že nekaj forumov in dobil vtis, da bi rezervoar moral biti vsaj 200 l, ter efektivni pretok čim višji za nemoteno delo in da je jermenski pogon sem nekako glede na finance prišel do te izbire. Podatki pa so navedeni v tehničnih karakteristikah pri izdelku...
hvala za odgovore
hoby
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 29.2.2020 13:08

.
Zadnjič spremenil Deutz, dne 4.3.2020 4:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 29.2.2020 13:24

Ne morem ti pomagati, če skrivaš kaj bi rad počel.
"Domača uporaba" je lahko tudi lakiranje, vulkanizerstvo, peskanje,.........
Če želiš nasvet, napiši katera pnevmatska orodja bi želel uporabljati.

S tvojo izbiro boš imel več problemov kot koristi, ti pa kakor želiš.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hoby » 29.2.2020 23:52

Slavc napisal/-a:Ne morem ti pomagati, če skrivaš kaj bi rad počel.
"Domača uporaba" je lahko tudi lakiranje, vulkanizerstvo, peskanje,.........
Če želiš nasvet, napiši katera pnevmatska orodja bi želel uporabljati.

S tvojo izbiro boš imel več problemov kot koristi, ti pa kakor želiš.

Spoštovani,
zahvaljujem se vsem za "konstruktivne" odgovore, se mi pa poraja nekaj vprašanj in ugotovitev.
- sem povprečni hoby "majster", rad poprimem za orodje, tu pa tam izdelam tudi sam nekaj pripomočkov in to je moja "domača delavnica"
- ne vem, če vam lahko odgovorim na vprašanja v stilu "katero orodje želiš uporabljati", "boš lakiral", "se boš igral vulkanizerja", ali pa "peskal" vauuuu...
Mislim, da sem povprečen DIY "mojster", ki se loti (se opravičujem) tudi kakšnih semi-profi zadev...
- v tem kontekstu sem tudi od vas pričakoval neko usmeritev pri mojem, priznam, nepoznavanju rabe kompresorja, katerega nekako pogrešam in ugotavljam, da bi pri mojem delu prišel prav...
- ne morem odgovoriti na vaša vprašanja katero orodje bi koliko časa in sploh, če bi ga uporabljal, mislim, da tudi vsi "domači mojstri", razen spscializiranih delavnic, uporabljajo različna pnevmatska orodja, različno dolgo...
- če bi vedel, da bom uporabljal kompresor samo za "menjavo koles" ali samo za "lakiranje"....bi že preračunal vir in porabnika.... bolj sem mislil, da mi kdo odgovori iz prakse, izkušenj, ker sem prepričan, da ne bom uporabljal samo eno od naštetih orodij ampak vsega po malem, tako kot je to običajno v "domači delavnici"..
- seveda ne bom pa se (semi)profi ukvarjal samo z eno dejavnostjo in enim orodjem.....
- mislim, da nas je takih uporabnikov kar nekaj in me čudijo take zahteve po specifikacijah...

Če sem zgrešil forum in se izražam preveč poljudno, se opravičujeme strokovni srenji in bom poskušal poiskati odgovore na moja vprašanje drugje. Vem, da v trgovinah ne morem dobiti ustreznega odgovora ker "vsak svojega konja hvali", zato sem upal, da bom do odgovorov prišel pri vas.

Hvala
hoby
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 1.3.2020 0:48

.
Zadnjič spremenil Deutz, dne 4.3.2020 4:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 1.3.2020 7:23

Pozdravljen. Za splošno rabo bi ti priporočal kompresor s 100 l rezervoarjem. Za neprekinjeno vijačenje pa je to premali kompresor, tudi rezanje s plazmo zna biti težava... Kot so ti že drugi napisali, povej za kaj ga boš uporabljal. Katero je tisto orodje, ki ima največjo porabo zraka?
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.3.2020 7:41

Saj je vse napisal. Želi si pretok okoli 300 litrov/minuto, to je to.

Zakaj bi moral tule še na vsak način obelodanjati svojo dejavnost? Saj je napisal, da gre za splošno uporabo.

Če hoče imet npr. 300 l/min, pač naj vzame primeren kompresor na tržišču, samo svetujem, da naj tudi pogleda okoli servisne podpore.

Kaj lahko crkne? Nič ne crkne. Pri amaterski uporabi pa najraje crkne, ker ne greš kdaj pa kdaj pogledat, če je še kaj olja noter :o . Pa vodo spustiti ven.

Ko pa crkne - je pa dobro, da veš kam iti po novega, da bodo priključki pasali, ker starega popravljat ...

Jaz gledam predvsem na servisno podporo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 1.3.2020 9:01

Naj napišem nekaj splošnih nasvetov pri kompresoju.
Kompresor se ne kupuje ali rangira glede na velikost tlačne posode, marveč glede na moč elektromotorja.
Velikost tlačne posode ne pove kaj veliko o zmogljivosti kompresorja. je le trenutna zaloga zraka pri trenutni uporabi. Takoj ko porabimo dva bara, se kompresor zažene in v kolikor je poraba večja od te, ki jo da kompresor, ni več pomembna velikost tlačne posode.

Če je le mogoče se je potrebno izogibati nakupu enofaznih kompresorjev. Predvsem tistih 2,2 kW ali 3 kW. Zaradi velikokrat slabe napetosti, slabe instalacije, večje oddaljenosti od transformatorske postaje prihaja do velikega padca napetosti, kompresor ne zažene in posledično pregori motor.

Naslednja težava pri uporabi kompresorjev je pregrevanje. Manjši jermenski kompresorji delujejo v režimu 1:3. To pomeni, da v času 10 minut, lahko delujejo 3 minute in se 7 minut hladijo.
Kompresor se pri delovanju močno segreje. Tesnila se zažgejo in postanejo krhka. Tudi glava, ki je aluminijasta se skrivi in zaradi tlaka pride do preboja tesnil med valjema.
To so najpogostejši problemi pri kompresorju in ne pomanjkanje olja, kakor je nekdo omenil.

Še par besed o uporabi pnevmatskega orodja. Pnevmatska pištola za vijačenje 1/2" porabi v povprečju 450 L/min zraka. Pištola 3/4" pa celo 800 L/min. Barvanje ni tako velik porabnik, sploh pri današnjih kakovostnih pištolah. Les je relativno enostavno lakirati tudi z manjšim kompresorjem. Problem je lakiranje kovinskih predmetov, predvsem zaradi kondenza in oljnih hlapov.
Omenim le še peskanje. Pri peskanju s šobo 5mm je poraba zraka cca 1200 L/min.

Zaradi vseh teh navedb je zelo pomembno za kaj, katero orodje in koliko časa ga želimo uporabljati. Pri nakupu pa je zelo pomembno, kakšna je servisna mreža in dosegljivost rezervnih delov, kar so že tudi drugi omenili.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tucko » 1.3.2020 19:53

Kupiš kompresor 200l volumna, 3 fazni motor glava cca 480l in to je dovolj za vsa neprofi opravila.
Kompresor pod 400€ je samo strojček ki ga imaš, dosti koristi pa ni od njega :wink:
tucko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 1.3.2020 20:05

tucko napisal/-a:Kupiš kompresor 200l volumna, 3 fazni motor glava cca 480l in to je dovolj za vsa neprofi opravila.
Kompresor pod 400€ je samo strojček ki ga imaš, dosti koristi pa ni od njega :wink:

Samo delno pravilno. Za malo bolj resno delo, tudi resen hoby, je najboljša izbira kompresor z motorjem 4kw, seveda trofazni. Ne glede na velikost tlačne posode.
To je najmanjši dvostopenjski kompresor, ki se proizvaja in z njim se res že lahko dela marsikaj.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 1.3.2020 21:24

tucko napisal/-a:Kupiš kompresor 200l volumna, 3 fazni motor glava cca 480l in to je dovolj za vsa neprofi opravila.

To je brez veze ker "neprofi" oziroma hoby ne pomeni malo porabo zraka... !!! Če imam iz hoby-ja namen speskati karoserijo enega starodobnika ali pa kakšno lokomotivo tvojih 480 lit ni nič !!
Če pa mislim peskati kakšno zarjavelo drobnarijo od par cm-ov potem je tudi 25 lit kompresor dovolj in preveč... Zobozdravniki imaji vso super-profi opremo in kompresor tudi pa ni 480 lit preoka...
Vsakakor pa za uporabo ne škodi če imaš neomejen vir zraka posledično pa tudi neomejeno globok žep za svoj hoby...

Pomemben pa je tudi hrup ki si ga pripravljen tolerirati v svojem hoby kotičku !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.3.2020 22:07

Ja.
V prvi vrsti je pa zapisal, da primerja kompresorja s 480 litri in 600 litri na minuto.

To je vse kar je treba gledat. Kaj kjurca koga briga, kwa bo s tistimi litri delal. Pokazal je svojo potrebo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov