STROJNISTVO.com • Poglej temo - komercialna prodaja strojev in priprav

komercialna prodaja strojev in priprav

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

komercialna prodaja strojev in priprav

OdgovorNapisal/-a kenny » 11.4.2020 13:36

Lepo pozdravljeni,
Zanima me kakšen je postopek za prodajo, recimo v ebay trgovini ali prek spletne strani za stroje in naprave. Dva preprosta primera:

- zanima me recimo za preprosto ročno napravo za valjanje pločevine, ima vrteče dele, nima pa nikakšne elektrike.

-zanima me pa tudi za napravo ki ima pogon na elektro motor, vmes je tudi elektronska regulacija z mini hmi krmilnikom in napajalnik (dc 24v).

Imam namreč kar nekaj idej, za enkrat še v cad obliki, dve napravi imam pa že v fizični obliki. Enkrat v bližnji prihodnosti bi šel v malo-serijsko proizvodnjo le teh, za začetek bi jih naredil recimo 10, da bi videl če se sploh prodajajo. Take naprave so komercialno sicer dostopne, vendar le v poceni kitajski obliki. Moje so lasten dizajn, preizkušene, predvsem pa kvalitetne. Prav tako so konstruirane tako da so preproste ter ugodne za izdelavo, tako da bi imele še vedno privlačno končno ceno.

Zanime me torej kako je z ročnimi napravami, je potrebno pridobiti kakšne certifikate, a-teste ? Vidim da američani prodajajo podobne naprave v razstavljeni obliki, zraven je načrt - je tu kakšen trik ?

Vem da se pri elektriki zaplete in tudi nekaj stane da se pridobi certifikat, zanima me če ima kdo kaj izkušenj tudi iz tega področja.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: komercialna prodaja strojev in priprav

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.4.2020 14:56

Če je čisto "ročna" zadeva, je odvisno, točno v katero področje spada, ali je potreben CE, za električne pa morajo imeti CE.

Tako na hitro, za vsako zadevo moraš narediti oceno tveganja in ukrepe za zmanjšanje nevarnosti, poglej v katero skupino spadajo tvoje naprave in če so kakšne dodatne zahteve. Za nekatere stvari moraš imeti zunanji kontrolni/certifikacijski organ, npr. SIQ.
Ko zadevo prodajaš, moraš zraven dati določeno papirologijo (navodila, izjavo o skladnosti).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.4.2020 15:42

pokliči na tržni inšpektorat..., oni vedo..., ti bodo povedali, nam so...
aha oglej si pa direktivo o strojih, jo imaš na mreži...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.4.2020 21:38

Tržni inšpektorat ni pravi naslov.
Meni so odgovorili, da : "Mi nismo pristojni za dajanje smernic. Mi smo pristojni da jih izvajamo."
Pravim : "Pa -tristo hudirjev, vsaj povejte kaj rabim", pa mi odgovorijo, da so oni odgovorni samo za nadzor.

Nekako tako je bilo :lol:

Nazadnje sem najel nekega varnostnega inženirja, ki mi je izpeljal proceduro. To zadevo sem ponovil nekako ... še kakih 3 x ali morda 5 x ( ? ) pa ničveč. Zadeva je ogabna.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.4.2020 5:30

fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 12.4.2020 10:58

Hvala za odgovore.
Za električne naprave razumem, je potreben ce, navodila, tehnična dokumentacija,...

Kaj pa za te preproste naprave kot je ta na sliki ? Nisem opazil da bi imel kakšen ce certifikat, torej verjetno ni potreben. Prebral sem malo dokumentacije, pa ni nikjer napisano da bi morala taka neelektrična naprava imeti certifikat. Tu je recimo edina realna nevarnost da vtakneš prst med zobnika, zato se jih zaščiti. Vseeno pa verjetno potrebuje navodila za uporabo.
Priponke
roller.jpg
roller.jpg (92.46 KiB) Videno 21707 krat
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.4.2020 12:49

še enkrat, CE daš sam, poglej si pa direktivo o STROJIH, tam lepo vse piše kaj in kako...
ukrepi glede varnosti so lahko tehniški ali pa, da napišeš, da ne smeš prstev vtikati med valje - ukrepi, malo banaliziram, kaj je z noži, sekirami, škarjami, pa še s čim s katerim si lahko odrežeš prst, odsekaš dlan, a imajo CE...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 12.4.2020 20:34

Super, da se si tega lotil. Take projekte rabimo v Sloveniji.

Za prvih 10 testnih kosov s katerimi boš ugotavljal, če se jih splača izdelovati ni treba preveč komplicirati. Po pameti poskrbi le da bo izdelek varen.
Ko jih boš pa delal 1000 pa na siq stroj certificiraš in ni tako hudo kot se ti morda zdi. Narediti je treba kar nekaj preikusov in pregledov in lahko da boš precej popravljal in nekajkrat prišel, zato se splača že v fazi načrtovanja pozanimati kateri standard je za tvoj stroj, in ga malo preštudirat in pri konstruiranju upoštevat.

Za električni del sta dva sklopa testov in sicer motnje in električna varnost. Pri motnjah stroj v omrežje, kakor tudi v okolico ne sme povzročati elektromegnetnih motenj nad neko mejo, kakor tudi zunanje električne motnje ne smejo vplivati na delovanje električnega dela.
Pri električni varnosti pa je treba poskrbeti, da ni možno da koga ubije ali poškoduje električni udar ali pa da električni del povzroči požar. Zahteve so podrobno opisane v standardu, ki se nanaša na tvoj stroj. Električne dele (varovalke, kable,..), ki jih vgrajuješ izberi take, da imajo že sami cerifikat(UL,...).
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov