STROJNISTVO.com • Poglej temo - Čisti začetnik

Čisti začetnik

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Čisti začetnik

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 24.4.2020 21:29

Deutz napisal/-a:
Oskar2016 napisal/-a:Je pa zacetnisko varjenje tig podobno prvi vožnji avtomobila.. 1000 in 1 stvar se ti zdi nemogoče naenkrat vse opravljat:)))

Bravo Oskar !!! ..glavno da si začel !!! saj se boš hitro navadil...
...mogoče malo preveč materijala dodajaš, ni potrebno.... pomembnejše je da se osnovni materijal lepo istopi in da je lužica definirana in dovolj globoka da zvar prime skozi celo debelino profila.
Nič ne hitet in segrevaj do te metre da se lepo zalije !!

Z fleksarco gre je pa bolj grobo... to pa malo kvari plamen... no bo tudi to za silo šlo...

Pa... ne vidi se da si kaj obrusil rjo !!! No !!! ... to pa je treba vse spucat pred varjenjem na pa po varjenju !!!

No lepo je prebrat tak komentar, na mestu!! Tnx!!
Jaz verjamem in vem, da je tukaj ogromno izkusenih varilcev, pa vendar je tema "čisti zacetnik"..
In ko sem danes dobil aparat, sem bil vesel kot otrok ko dobi sladoled.. Ne vem, vsi pravijo, to je umazan in garaski poklic, a ravno to mene veseli in mi daje neko "energijo".. Jaz vem, da se bom naučil, sicer ne takoj, ampak enkrat se bom..
Zato sem tudi dal gor slike, da komentirate, priporočate, grajate,..
Hvala vsem v tej temi, ki ste mi res pomagali z odgovori, noben me ni zajebaval, konkretni nasveti!!
Se pa ze veselim jutrišnjega dne, ko gremo naprej, mogoce bo slo ze kaj bolje:)
Aja, ja rje nisem brusil.. Naslednjič jo bom zagotovo!!
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 25.4.2020 15:00

Dober začetek, material moraš obrusiti da gre ta črni sloj dol. Boš videl da se bo veliko lepše varilo. Problem je da argon varilno mesto le zaščiti, ni pa to aktiven plin kot co2 pri mig-magu, zato umazanija ne bo šla nikamor ampak ti bo spridila var.

100A je ok za začetek, če imaš kaj "viška" materiala poskusi z 120-140 A, samo se boš moral premikati hitreje. Amperi so odvisni od varilca do varilca načeloma je več A in hitrejše premikanje boljše, sploh na inoxu, ker veliko manj segreješ okolico in posledično manj toplotno obremeniš material. zapihovanja moraš imeti najmanj toliko da se ti elektroda ohladi do nežarečega stanja in ne spremeni barve (ne oksidira).

za brušenje elektrode je najboljše imeti en mizni brusilnik na bruse. jaz si jih nabrusim celo škatlo desetih z obeh strani pa je za nekaj časa potem mir :lol:
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.4.2020 17:30

Jaz si jih nisem nikoli brusil iz obeh strani, ker : ni ročno (ko obračaš elektrodo, se mimogrede pičiš in to konkretno, celo z radioaktivnim torijem, se rado zagnoji), izgubiš barvno oznako elektrode (je razlika če variš NR ali Al ali Cu), pa še neka oordnunga ... nabrusiš elektrodo in paziš kaj delaš.

Zato je brušenje elektrode neke vrste "kazen". Ampak spada noter, nimaš kaj, wolfram elektroda ni pri jeklih nikoli dovolj špičasta. :D Pri aluminiju je pa drugače.

Če si naredil kurzšlus, bo to na rentgenu pokazalo. V razmislek.

Zato je pravilen trening po šolsko. Šele ko si svoj mojster, si smeš dovoliti bližnjice.

Eh, spet sem preveč pameten :-? .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 25.4.2020 17:41

imam problem mešanja rešen zelo preprosto, eno škatlo imam rdečih 2.4 (torija se ne bojim) za dc tok in eno škatlo mešanih modrih in belih 2.4 in 3.2 za alu, te pa brusil le iz ene strani :D
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.4.2020 3:20

kenny napisal/-a:...eno škatlo imam rdečih 2.4 (torija se ne bojim)....

hm... zanimivo ! ....kako si pa prišel do tega da si ratal tako pogumen (ali pa bedast) ???
..in... koliko let že brusiš rdeče v svoji delavnici ?? .....pa nihče drug ni nikoli stopil v to delavnico, pred vsem če kak prepih dvigne prah !?... se tudi ti drugi zavedajo kaj vdihavajo??? ...pa je kdo iz tvoje ožje družine bil v tej delavnici... vsaj enkrat....?? ...nisem prepričan da je to v redu ravnanje, pravzaprav ne razumem kako si lahko toliko pozoren da zvar nima absolutno nobene napake, za svoje in tuje zdravje pa te ni briga... saj to ni prehlad... ali pa je???

https://www.youtube.com/watch?v=8tgp2eBqZUs
No dobro... da ne bom več tečnaril... saj nisem to, po ne vem kateri krat, ponovno prilimal zaradi tebe ker vem da ti je to dobro znano..... ampak zaradi drugih ki se tega ne zavedajo !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 26.4.2020 5:09

No vceraj sem pa videl, kako izgleda, če je prepih v delavnici(garazi) med varjenjem.. Sem skoraj izgubil zivce ko ni in ni šlo.. Spet sem varil cevi in npr ena polovica fi-ja mi je slo dokaj uredu, nato pa druga polovica nikakor ne.. Parametrov nisem spreminjal cisto nic, tudi pretoka plina ne.. In je bilo kot da aparat nebi imel moci oz močno porozen zvar je bil na koncu.. Tudi takrat, ko na koncu pocakas zapihovanje, je var kar "potegnilo" k spici in nastala je "prazna" bunkica.. :o
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.4.2020 7:25

Pa je bil res prepih, ali kaj drugega?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 26.4.2020 7:37

Demz napisal/-a:Pa je bil res prepih, ali kaj drugega?

Tko mi je rekel sosed, k je tut poklicni tig varilec.. Zdaj če je pa res, pa ne vem,sklepam..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.4.2020 8:29

Lahko da je bila umazanija. Sem že večkrat poudaril, kako pomembna je čistoča pri TIG-u.
Če si pozabil očistiti in razmastiti tudi notranjost cevi, ki je prav tako mastna, dobiš točno to, kar si opisal.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 26.4.2020 8:47

Demz napisal/-a:Lahko da je bila umazanija. Sem že večkrat poudaril, kako pomembna je čistoča pri TIG-u.
Če si pozabil očistiti in razmastiti tudi notranjost cevi, ki je prav tako mastna, dobiš točno to, kar si opisal.

No potem je pa lahko to, kar ti pravis oz sedaj mi je jasno.. Ker mi je sosed rekel ah za tukaj doma ne rabiš nic brusit pa čistit.. :(
(so pa kar rjaste cevi)
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 26.4.2020 8:51

Oskar, varjenje cevi oz. cevovodov (v prisilnih legah) je najzahtevnejše varjenje. Kot začetniku ti predlagam, da se učiš variti na mizi. Pomembno je, da se že na začetku naučiš pravilnih prijemov. Fajn je, če imaš možnost kje dobiti nerjavno pločevino debeline 1 mm.

1. Na pločevini naredi ris z risalno iglo. Vari po tem risu, brez dodajnega materiala. Cilje je, da se naučiš voditi tisto lužico tekoče kovine (talino). Spreminjaj kot gorilnika, oddaljenost elektrode od pločevine, poskusi različne izvleke W-elektrode iz keramične šobe,...
Tudi heftanje oz. spenjalne varke se najprej nauči na "polni" pločevini.

2. Sočelno varjenje... Če je pločevina odrezana na strojne škarje ali na laser, mora tudi popoln začetnik brez problema s heftati dva kosa pločevine. Sledi varjenje... ratala bo kakšna luknja, ampak saj veš,... vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. :)

3. Dodajanje materiala, ko boš s prvima dvema nalogama zadovoljen, se pa loti še dodajanja. Najprej po "polni" pločevini, potem pa še na sočelnem zvaru.

4. Cevovode se pa vari tehniko rolanja gorilnika, naši spodnji sosedje rečejo šetanje dizne, oni preko luže pa Walking the cup. Vsekakor se pa te tehnike varjenja uči na mizi, na pločevini.

Na spodnjo, korensko stran vara, podloži kakšen kos bakra (tudi Al je za silo v redu). Bo var lepši :D .
Temu se reče varjenje na podložki.
Tvojega soseda ne poznam, vem pa da ima "svako jakih" varilcev. Tudi takšnih, ki so naredili A-test pa ne vidijo tiste lužice tekoče kovine. Pokaži ti njemu tisto spodnjo sliko in ga vprašaj, kakšen korenski var je sposoben zavariti.
https://www.youtube.com/watch?v=Gn0YAN18JJ4
https://www.youtube.com/watch?v=vCrYMTvpEMw
tig.JPG
tig.JPG (76.22 KiB) Videno 2126 krat
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.4.2020 9:02

Do čistega !

Pri TIG postopku si ne smeš dovoliti nobene šlamparije. Če bi rad delal z bližnjicami, pojdi na MAG. Pa tudi tam je pomembna čistoča.

Torej nobenih oksidov, rje, maščob. Niti zgoraj, niti spodaj pod varom. Pa - če boš imel previsoko moč, bo tudi nagajalo, var pa prežgan.

Če imaš debelino stene 3 mm (če sem prav zasledil), ti je ugoden varilni tok 80 - 85 A. Talina bo primerno gosta in koren lahko nadzoruješ, da bo pravilno prevarjen.
Če boš šel s 100 A, bo prevroče in boš moral hiteti, torej koren ne bo nadzorovan in zato ne bo prevarjen. Če bo pa prevarjen, bo pa luknja. Zaradi preveč energije.

Vnos energije je pri varjenju zelo pomemben.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 26.4.2020 9:25

Jan, hvala za nasvete.. Vem, za prvic sem si izbral ravno cevi za variti, kar je prezahtevno.. En dan si bom res vzel cas in potreniral na inoksu lepo na ponku..
Demz.. Ja 3 mm stene imam.. Je pa kar razlika ali 80A ali 100A:)aja pa plin sem imel skos med 9-12..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.4.2020 10:15

Tudi 6 - 8 bo v redu. EWE inženirji pravijo "čim več", pa ni čisto res, ker talino hladiš. Ne smeš delati podhlajene taline. Zaščitnega plina mora biti ravno dovolj, da zaščiti talino.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 26.4.2020 15:13

jan.23 napisal/-a:Oskar, varjenje cevi oz. cevovodov (v prisilnih legah) je najzahtevnejše varjenje. Kot začetniku ti predlagam, da se učiš variti na mizi. Pomembno je, da se že na začetku naučiš pravilnih prijemov. Fajn je, če imaš možnost kje dobiti nerjavno pločevino debeline 1 mm.

1. Na pločevini naredi ris z risalno iglo. Vari po tem risu, brez dodajnega materiala. Cilje je, da se naučiš voditi tisto lužico tekoče kovine (talino). Spreminjaj kot gorilnika, oddaljenost elektrode od pločevine, poskusi različne izvleke W-elektrode iz keramične šobe,...
Tudi heftanje oz. spenjalne varke se najprej nauči na "polni" pločevini.

2. Sočelno varjenje... Če je pločevina odrezana na strojne škarje ali na laser, mora tudi popoln začetnik brez problema s heftati dva kosa pločevine. Sledi varjenje... ratala bo kakšna luknja, ampak saj veš,... vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. :)

3. Dodajanje materiala, ko boš s prvima dvema nalogama zadovoljen, se pa loti še dodajanja. Najprej po "polni" pločevini, potem pa še na sočelnem zvaru.

4. Cevovode se pa vari tehniko rolanja gorilnika, naši spodnji sosedje rečejo šetanje dizne, oni preko luže pa Walking the cup. Vsekakor se pa te tehnike varjenja uči na mizi, na pločevini.

Na spodnjo, korensko stran vara, podloži kakšen kos bakra (tudi Al je za silo v redu). Bo var lepši :D .
Temu se reče varjenje na podložki.
Tvojega soseda ne poznam, vem pa da ima "svako jakih" varilcev. Tudi takšnih, ki so naredili A-test pa ne vidijo tiste lužice tekoče kovine. Pokaži ti njemu tisto spodnjo sliko in ga vprašaj, kakšen korenski var je sposoben zavariti.
https://www.youtube.com/watch?v=Gn0YAN18JJ4
https://www.youtube.com/watch?v=vCrYMTvpEMw
tig.JPG

Ko po "Sample Numbers" lestvici prplezaš do 3 (4) si že kar dober. Ko pa si na 2, kapo dol.
Ena je pa sam za "bogove". to je tak kot je reku profesor na faksu, za 10 zna samo bog !
Pa še neki. Ko zvariš dve cevi 6 col stene 7,1 mm v položaju pod kotom 45 stopinj fiksno,
in je DT (Destructive Testing), testiranje s porušitvijo materiala OK, imaš atest za takšen var...
Do tam, je pa kilometrina...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov