STROJNISTVO.com • Poglej temo - Železo novo iz trgovine

Železo novo iz trgovine

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Železo novo iz trgovine

OdgovorNapisal/-a yyyeb » 30.4.2020 16:08

Zdravo. Sem čisto nov v železu in me nekaj zanima. Kupil sem nove železne profile, ki so črni, če jih šmirglam, se ta črna povrhnjica odstranjuje. Moje vprašanje je, a treba novo železo sploh brusit? Rjasto namreč ni.
yyyeb
Pripravnik
Pripravnik

Re: Železo novo iz trgovine

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 30.4.2020 16:43

yyyeb napisal/-a:Zdravo. Sem čisto nov v železu in me nekaj zanima. Kupil sem nove železne profile, ki so črni, če jih šmirglam, se ta črna povrhnjica odstranjuje. Moje vprašanje je, a treba novo železo sploh brusit? Rjasto namreč ni.

Odvisno kaj imas namen delat z železom..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a yyyeb » 30.4.2020 17:11

Namen imam pobarvat in imeti odzunaj kot konstrukcija za trto. Ves čas izpostavljeno vremenu. Do zdaj sem vedno brusil, ker sem imel rjasto železo. Nikoli pa nisem z novim črnim delal.
yyyeb
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 30.4.2020 18:42

to črno na "novem želejzu", to je jeklo, bo šlo, je "škaja" to je zgorelo železo, nastane pri vročem valjanju, torej je kaj, oksid, rja, samo ni še rjava..., zakaj je pa rja rjava bo pa "demz" skočil notri.... če ni kje pri kresu...

pa vzami hladno valjane te niso oksidirane...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 30.4.2020 19:14

Tole tudi mene vedno skrbi. Barvanje preko črne plasti. Je pa to plast kar problem odstraniti in jo običano kar pustim in barvam preko nje.

Ponavadi najprej vse z bencinom operem, ker je tudi precej mastno in umazano, nato sledi rezanje, piljenje, vrtanje, varjenje, nato konstrukcijo po navadi premažem z protektanom/ferrosanom potem pa ali le zbrišem ali operem, nato pa temeljna barva za železo in še tesarol preko. Do sedaj kakšnega odstopanja barve ali rjavenja od spodaj v precej leth tega početja še nisem opazil.

Kaj pa je z varjenjem preko te črne plasti. Meni mislim, da ne dela omembe vrednih težav, a imam najprimitivnejši varilni transformator na oplaščene elektrode.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a yyyeb » 30.4.2020 20:52

Torej predlagate, da to črno zbrusim dol in očistim z razdedčilom.
yyyeb
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.4.2020 22:48

yyyeb napisal/-a:Torej predlagate, da to črno zbrusim dol in očistim z razdedčilom.

Odstrani maščobo, malo prešmirglaj da odpade umazanija nato pa premaži z Ferosanom (ali kaj podobno). Po Ferosanu ni treba prati z vodo! Ko se posuši in fosforjeva kuselina stabilizira rjo (in tisto črno na "želejzu" :oops: ) dobiš odlično belo podlago za barvanje... lahko direkt lakiraš vendar jaz vseeno prvo pobarvam za temeljno antikorozivno barvo za kovino...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.5.2020 6:31

Ferrosan je zelo uporabna zadeva, saj ti pretvori železo in njegove okside na površini v fosfat - in imaš že temeljni zaščitni sloj. Toda ne sme biti zračne vlage, torej delati v suhem vremenu. Če je prisotna vlaga, fluorid hidratizira, vmes se veže kristalna voda in dobiš "mlečno" površino, namesto temno sive.

Vroče valjano jeklo je prevlečeno z FeO in Fe3O4, temu rečemo "škaja". Železov oksid FeO želi preiti v bolj stabilno obliko Fe3O4 ... bla bla bla, ... zadeva je temno sive barve.
Če pride vmes voda, se veže kot "kristalna voda", hidratizira, in to je rja, ki je rjave barve in zelo napadalna, saj se tvori naprej, to je "avtokatalitični proces", torej četudi jo prekriješ z barvo, bo pod njo napredovala.

Za domačo rabo - je treba material popolnoma razmastiti in ga potem barvati. Če je škaja gor, ne bo preveč hudega, (pravim, domača uporaba), je pa res zelo primerno premazati s ferrosanom.

Tehnološko pravilno pa je, da se prav vse nečistoče s škajo vred odstranijo, ali mehansko z brušenjem ali peskanjem, ali kemijsko z jedkanjem, potem se pa barva ali potaplja v cinkovo talino itd.

Za domačo brajdo pa kar tako, kot sta @Nabijač in @ Dojc napisala. :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.5.2020 8:24

Predvidevam, da se s peskanjem škaja odstrani? Nekako to dojemam kot najboljšo pripravo površine, če postavimo stroške na stran. Ali se motim? Seveda ni vedno upravičeno in nima smisla to vedno početi.

Dodano: Se opravičujem, je bilo tudi peskanje omenjeno in sem spregledal...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.5.2020 9:38

Da, peskanje naj bi bilo najbolj ugodna priprava. Kemijske obdelave so bolj agresivne in lahko mimogrede pripeljejo tudi do interkristalne korozije, strah in trepet v kovinarstvu.

Toda pri peskanju je treba upoštevati tudi primeren medij, najboljše so jeklene šibre.

Jaz za doma uporabljam ferrosan, kadar je kaj bolj delikatnega, ali pa vročo žvepleno kislino ter dekapiranje in nevtralizacijo. V tem smislu je ferrosan zelo dober, toda moraš izbrati suho vreme. Če je prisotna zračna vlaga, dobiš porozno površino mlečno bele barve, kar ni ugodno.
V Lescah je bila neka firma Regeneracija, ki je imela neke druge pripravke, zelo dobro zadevo. Toda tega ne najdem več. Bilo je nekakšne vijolične barve in je delovalo dosti hitreje kot ferrosan, pa ni bilo toliko občutljivo na zračno vlago.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.5.2020 9:59

Demz napisal/-a:
V Lescah je bila neka firma Regeneracija, ki je imela neke druge pripravke, zelo dobro zadevo.

Od njih sem tudi jaz kupoval, sicer za zaščito lesa pri gradnji hiše. Potem so šli pa "zugrund". Težko si našel boljše za tak denar, sem od kar nekaj ljudi slišal, da so zadovoljni. Mi je tudi žal za njih, ker bi še velikokrat kaj rabil.

Kaj je razlog, da gre podjetje s takšnimi kvalitetnimi produkti in ugodno ceno v stečaj, mi je misterij. Mogoče je kriva ravno tista ugodna cena, ki je preugodna, da požre vse stroške višje kvalitete... Ne vem.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.5.2020 10:06

Mislim da so morda imeli preširok spekter, slovenski trg je pa silno majhen.
Dejansko so pokrivali neverjetno veliko področij, zato tudi kvaliteta, prodaš pa samo nekaj izbranih artiklov.

Ja, škoda jih je oz. če se je vmes pojavila kaka vzporedna firma, bi bilo lepo, da bi jo kdo pokazal.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 1.5.2020 11:06

Sem v teh dneh pri izdelavi nekaj nosilcev za police in se ravno sedaj s tem ukvarjam.
Demz, lahko da omenjaš tole na sliki. To sredstvo sem iskal pred pol leta in seveda se ga ni dalo več kupit. Res odlično zaščiti površino, ki je lahko celo malo rjasta. Žal ga je v tej flaši le še kakšen deci, zato je že panika. :D
Če kdo ve za kakšen dobavljiv ekvivalent bom zelo vesel, če ga tukaj predlaga.

Antikorozin.jpg
Antikorozin.jpg (571.06 KiB) Videno 1454 krat
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka32 » 2.5.2020 7:30

luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 2.5.2020 7:34

Ta Wuerthov petvornik rje je cca. 3x dražji od ferrosana.
Ali opraviči svojo ceno?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov