STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 18.5.2020 20:08

Demz napisal/-a:V glavnem - kar težka lekcija. Nam je potegnilo skup cisterno fi 2500 in visoko 6000, NR, ker Francelj ni uspel zgornjega ventila odpret.

Na zaprtih cisternah za vino je priporočljivo, da je montiran "dihalni ventil", ki preprečuje nastanek vakuuma (pri praznjenju), kot tudi tlaka v posodi (tiho vrenje).
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 21:50

AntonL napisal/-a:Upam, da se smem pridružiti z mojim problemom.

Naredil sem tako kot je bilo svetovano. Praznjenje vode je potekalo kot je bilo predvideno. EP napolnjena z zrakom na 0,55 bar, manometer vode se ni premaknil torej do sem je bilo vse kot je napisal Žerjavar.

Po dolivanju vode na tlak 0.5 bar, je bil tlak zraka 0,6 bar. Šele, ko sem tlak vode spravil na 0,75 bar, je bil tlak zraka 0,85 bar (Slika 3a v pdf, ki sem ga omenil v mojem prvem prispevku). Je to prav ali sem ga v kamen?

Ko se je zakurilo, se je tlak vode zvišal za 0,2 bar. Zraka v sistemu zaenkrat ni.

Prosim za vaša mnenja, je to v redu ali še kaj ne štima?

Hvala in LP, Anton

Če je manometer vode približno za 1 m višje od membrane EP potem je to vredu, po moje seveda pa nisem serviser... :roll:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 21:54

jan.23 napisal/-a:
Demz napisal/-a:V glavnem - kar težka lekcija. Nam je potegnilo skup cisterno fi 2500 in visoko 6000, NR, ker Francelj ni uspel zgornjega ventila odpret.

Na zaprtih cisternah za vino je priporočljivo, da je montiran "dihalni ventil", ki preprečuje nastanek vakuuma (pri praznjenju), kot tudi tlaka v posodi (tiho vrenje).

Ja samo ko nadrukamo notri inertala na 200mmH20 potem pa pod tisto žogico plin uhaja, je pa za podtlacno situacijo zelo primern (za iztakanje da ni treba vedno zgornji pokrov odpirati).
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.5.2020 22:20

Žerjavar napisal/-a:Pri nas napravi rečemo šef (četudi je stekleno). Z usti povlečeš vzorec v šef in zamašiš gornjo odprtino. ....

Jaaa... !!! cug, šef ali pa natega, po navadi steklena so pa kmetje imeli tudi posebno bučko za to !!
Slika
Slika
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.5.2020 6:29

Deutz napisal/-a:
jan.23 napisal/-a:

Ja samo ko nadrukamo notri inertala na 200mmH20 potem pa pod tisto žogico plin uhaja, je pa za podtlacno situacijo zelo primern (za iztakanje da ni treba vedno zgornji pokrov odpirati).

Ok, sam naša je držala natrijev lug. Narejena je iz 5 mm NR pločevine. Tip ni zgoraj odprl ventila in je podrlo zgornjo podnico. Smo imeli dva tedna lep posel, da smo uredili vse skupaj. Pa veliko srečo, da ni štirih fantov polilo takrat, ker bi ostala od njih samo žajfa :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 19.5.2020 9:13

...grdo... :evil: :cry:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 19.5.2020 10:05

Ja, Deutz, si pokazal na pićkico na pićkici. :-?

Ne vem če nismo delali za istega :lol: Mi smo bli podizvajalec, za duplikator, v sirarni v kočevju. Direktor od inženiringa za katerega smo delali, je na prevzemu "demonstriral" kako kaj dela duplikator in CIP in je kar ročno odprl ventil za CIP z ledno vodo!!
V kači je bila voda cca 80°C, volumen je bil malo manjši kot zgoraj opisan, na vrhu je bil manloch odprt premera 500mm!! CIP je v posodi kljub odprtem manluchu zaradi tako hitre spremembe v temperaturi ustvaril vakum da je posodo potegnilo skupaj.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 19.5.2020 10:38

@ demz

kaj antivakum ventila ni na posodi?

https://www.alfalaval.com/products/flui ... uum-valve/

zelo fina zadeva, ker dela tudi ko ni elektrike. Deluje dobro tudi z tlačnim izpodrivom
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.5.2020 12:23

Deutz napisal/-a:Jaaa... !!! cug, šef ali pa natega, po navadi steklena so pa kmetje imeli tudi posebno bučko za to !!
Slika

Tole pa že nekaj časa iščem za darilo. Kje lahko dobim, mogoče kdo ve?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.5.2020 14:09

borisk napisal/-a:@ demz

kaj antivakum ventila ni na posodi?

https://www.alfalaval.com/products/flui ... uum-valve/

zelo fina zadeva, ker dela tudi ko ni elektrike. Deluje dobro tudi z tlačnim izpodrivom

Sigurno ne. Ja, se mi dopade, toda ne vem če gre varnostno skozi. V tej naši cisterni je NaOH. Tu so protokoli zelo natančni, ker ni heca. Ampak ... se zgodi človeški faktor. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.5.2020 14:13

Sedaj pa, če smem vprašat, kaj pa delate s tem "šefom" ? (prvič slišim ta izraz)

Zvrnem ga prav rad kdaj pa kdaj :lol: , kako pa profesionalci počnejo ob pripravi vinceta, pa ne vem ravno. Kakor gledam, mi je to neka polnilna pipeta. Da potegneš vzorec vina in ga imaš za testiranje ?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 19.5.2020 22:50

Demz napisal/-a:Kakor gledam, mi je to neka polnilna pipeta. Da potegneš vzorec vina in ga imaš za testiranje ?

Prav tako, vzorec za degustacijo !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.5.2020 0:31

Aha. :D

Kwa pa tiste buče zgoraj? Kako pa s tistimi bučami delaš?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.5.2020 23:14

Demz napisal/-a:Aha. :D

Kwa pa tiste buče zgoraj? Kako pa s tistimi bučami delaš?

Hja... potegnil je iz soda v to bučko ..kao za degustacijo :D , potem pa je moral ponovit še par krat da se prepriča v svojo oceno... :P :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.5.2020 5:26

Ne bučko, to mi je jasno. One lesene buče, ki si jih nekje zgoraj nalepil. Kaj delajo na isto finto?

Oz. zakaj se vinarji matrate s temi bučkami ... ne bi enostavno šlauf potegnili iz soda skozi veho ven? :o
Komplicirate tam kjer ni treba.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost