STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup črpalke za vodo

Nakup črpalke za vodo

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Nakup črpalke za vodo

OdgovorNapisal/-a sorc » 28.5.2020 20:22

Imam sledečo situacijo. Kakšnih 20 metrov na dolgo je iz vodnjaka do hiše, po dokaj ravnem terenu, speljana alkaten cev. V garaži imam iz zida samo puščeno to isto alkaten cev za priklop. Zdaj me zanima kakšno črpalko bi moral nabaviti, da bi lahko preko te cevi črpal vodo iz vodnjaka in preko črpalke polnil cisterno?
Nimam namena montirati cel hidrofor z rezervarjem, ker bi to vodo potreboval izključno za zalivanje vrta.
Hvala za predloge.
sorc
Novinec
Novinec

Re: Nakup črpalke za vodo

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.5.2020 4:06

Višinska razlika med nizkim nivojem vode v vodnjaku in črpalko?
Volumen rezervoarja in želeni čas polnjenja?
Boš imel avtomatski vklop / izklop črpalke glede na nivo vode v rezervoarju?
Svetla odprtina alkaten cevi?
Zakaj zalivati iz rezervoarja, namesto direktno iz črpalke?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sorc » 29.5.2020 7:58

Višinska razlika je skoraj nična. Cisterna je 1000l in čas polnjenja ni tako pomemben. Avtomatski izklop ni potreben. Alkaten je pol colski. Zalival bi tudi iz črpalke, je pa dobro za rastline, da voda mal postoji.
sorc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.5.2020 8:34

sorc napisal/-a:Višinska razlika je skoraj nična. Zalival bi tudi iz črpalke, je pa dobro za rastline, da voda mal postoji.
Za zalivanje iz cisterne imaš možnost na roko nositi vodo in škropiti, kapljično namakanje ali iz črpalke z rošenjem (škropljenjem). V zadnjem primeru rabiš še eno črpalko za potisk vode iz cisterne do razpršilcev. Pri tem pa se lahko izogneš prvi črpalki, če cisterno vkoplješ toliko, da bo vrh cisterne nižje od nizkega nivoja vode v vodnjaku in bo voda sama pritekala v cisterno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sorc » 29.5.2020 10:27

Ne komplicirat. Vse kar rabim je potegnit vodo po alkatenu do garaže. Pol sem že zmagal. Torej, katera črpalka pride v poštev?
sorc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.5.2020 14:43

Se bojiš, da boš izdal kako skrivnost v zalivanju vrta? Zakaj bi drugi razdajali svoje znanje?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sorc » 29.5.2020 21:26

Moje vprašanje je bilo preprosto in rabil sem samo nasvet. Če pa mislite, da morate svoje znanje držati samo zase, ga pa nesite s seboj v grob. Bog pomagaj.
sorc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 29.5.2020 22:36

Dobra bo vsaka črpalka za vodo vse od 1/8'' velikosti tlačnega priključka.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a vili » 29.5.2020 23:01

pojdi v bau-bau in kupi prvo bo v redu, zejavarja pa ne hebat, mu nisi do gležnjev...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.5.2020 5:04

sorc napisal/-a:Moje vprašanje je bilo preprosto in rabil sem samo nasvet. Če pa mislite, da morate svoje znanje držati samo zase, ga pa nesite s seboj v grob. Bog pomagaj.
. Dober nasvet je darilo nekomu, ki si ga zasluži. Če je tebi težko povedati, ali boš zalival ročno, kapljično ali s pršenjem, potem si po mojem mnenju ne zaslušiš dobrega nasveta. Sicer pa si nekaj nasvetov že dobil v obliki opisa možnosti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 30.5.2020 7:06

Sorc, tvoje vprašanje je tako "preprosto", da nanj ni možno odgovoriti! Zato se nikar užaljeno ne 'pizdi'.
Nekaj podatkov so "nasilno" le izvlekli iz tebe, manjka pa še bistven: Kolikšna je višinska razlika med najnižjim nivojem vode v vodnjaku in vrhom cisterme?! Brez tega ti lahko samo iz kofeta prerokujemo.
Po 'dokaj ravnem terenu' ne pove veliko.
Mimogrede, voda "stoji" že v vodnjaku. Tisto "odstajanje" je mišljeno za (močno klorirano) vodo iz vodovoda, da večina klora ven izpuhti. Zato ti je vprašanje, čemu / zakaj pretakati v cisterno, postavil nekdo, ki nekaj ve o teh stvareh.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sorc » 30.5.2020 10:51

Razlike med nivojen vode v vodnjaku in vrhom cisterne praktično ni. Zalival bi lahko direktno iz vrtne cevi preko črpalke, lahko bi polnil cisterno.
sorc
Novinec
Novinec

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost