STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hobi kaljenje

Hobi kaljenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Hobi kaljenje

OdgovorNapisal/-a PecenkA » 8.6.2020 9:00

Vsake toliko časa se lotim izdelati kak nož. Do zdaj sem dal nože kaliti profesionalcu. Material imam C75 in 1095, ki oba preverjeno prideta krepko čez 60 HRC. Za hobi sem si sestavil peč iz šamota in keramične volne za izolacijo. Kurim z najmočnejšim ročnim plinskim gorilnikom Rothenberger. Material lahko segrejem do svetlo oranžne, naj bi bilo dovolj oz. preveč za kaljenje. Zadeve sem se lotil precej neznanstveno, se pravi nimam primernega IR termometra in delam na oko in z magnetom. Lahko pa v službi preverim trdoto jekla s rockwell testerjem. Za medij imam navadno rastlinsko olje. Problem je, ker nikakor ne pridem čez 55 HRC pri obeh jeklih. Poskusil sem že različne temperature jekla od temno rdeče do svetlo oranžne in različno ogreto olje za kaljenje (med sobno temperaturo in nekje 60 °C). Poskusil sem tudi z normalizacijskim žarjenjem pred kaljenjem, pa ni nič drugače. Kaj delam narobe?
PecenkA
Pripravnik
Pripravnik

Re: Hobi kaljenje

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 8.6.2020 9:21

Mogoče ti bo kaj pomagalo:

https://steelselector.sij.si/steels/C75.html

Sicer se pa pozanimaj pri profesionalcu, ki ti je to do sedaj delal, mogoče ti pove kaj.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 8.6.2020 12:07

al ga ne zagreješ dovolj in dovolj dolgo, ali pa ga ne ohladiš dovolj hitro. kaj dobiš če ga ohladiš v vodi?
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 8.6.2020 12:31

Po eni varianti ga moraš kaliti v vodi, verjetno za 60HRC

Naredi test s podobno debelino in potem zmeri trdoto.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.6.2020 12:51

kolikor se sponim malo kaljenja je trdota glede na kemijo materiala odvisna tudi od hitrosti kaljenja, gašenja, najhitreje gre običajno z vodo olja imajo že malo počasnejši odvod toplote in gredo v njih bolj delikatna jekla, pa tudi zrak, za najbolj zahebana, višje - visoko legirana jekla, kaj pa je ta tvoj c75 (0.75 % C) mislim, da eno "hudo" ogljikovo jeklo, gre pa z vodo..., poglej si pa diagrame gretja in gašenja in popuščanja, dobiš jih tudi na Google...

dobro, je pa dobro vsaj malo poznati binarne diagrame vsaj osnovnega fe - fe 3c, pa kje so premene, kje so evtektiki in evtektoidi...., malo o teh osnovah govori že ata KRAUT..., pa me ne preveč sesuvat, moj sodelavec jozl je vedel res skoraj
vse o kaljenju, učil ga je pa prof. KOVAČEC..., vodil je pa kalilnico..., jozl namreč...

pa naju je pri kaljenju dveh kotalk zahebalo, zjutraj sva imela sest kosov... haha..., (oba kosa sta popokala tako kot morata, če zahebeš..., šolski pimer, uci se, samo so jeba lastne napake, uci se na drugih) ponovi vajo...

jeklo je bilo jeklo za kr. ležaje, nisva pa dala kosov po gašenju v olju v pepel ali v azbest, pa še to bili so pa "ostri" prehodi
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PecenkA » 9.6.2020 7:38

Testiral sem z vodo. Trdota 5 mm jeklenega traku je prišla do 65 HRC. Čaka me pa še veliko testiranja. Sumim, da je olje preveč viskozno in ohlaja prepočasi. Po specifikacijah se C75 kali v olju. Trdota tudi ni enakomerno porazdeljena. Na eni strani je med 57 in 60 HRC, na drugi pa med 62 in 65. Dober rezultat za 1 uro dela, hvala za pomoč.
PecenkA
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 9.6.2020 8:22

glej hladilni mediji, voda, olja, zrak imajo različne toplotne lastnosti, no voda ima enega najvišjih toplotnih kapacitivnosti na kilogram, (najvišjega ima glede na maso. če se spomnim amoniak), zato oceani regulirajo svetovno klimo, enkrat grejejo, enkrat hladijo..., zato je odvod - prestop toplote največji najhitrejši na vodo, olja imajo že manjši C, zrak še manjšega, na kilogram..., naj me kdo popravi, če sem kaj zahebal..., pišem po že malo zarjaveli pameti...

pri kaljenju moraš z dovolj hitrim ohlajanjem ogljik ujeti v rešetko železa, da jo deformira in se glede na to deformacijo poveča trdota. ogljik je manjši od železa in povzroči anomalijo, mislim, da je nekaj takega..., uf sem naložil :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 9.6.2020 8:51

Je tudi razlika, če jeklo samo potopiš v kalilno olje/vodo, ali pa s komadom mešaš. Pri visoko legiranih jeklih je lahko precejšnja razlika v rezultatu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.6.2020 8:56

fikus:
ja mešanje je pa obvezno, ker, ko se naredi plast toplega gasilnega medija, ni več dovolj hitrega odvoda-prestopa toplote..., če pogledamo eno induktivno kaljenje je hlajenje prava niagara...

še ena zgodba izpred desetletij: smo induktivno kalili, gašenje voda - storitev verižnike ena "kišta", zjutraj so na vseh odpadli zobje, smo potem skupaj ugotovili, da je naročnik pri naročilu zahebal material..., dejansko je bil nek drug..., po kaljenju bi bilo potrebno posebno popuščanje (ausglirung)...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PecenkA » 10.6.2020 20:14

Kaljenje noža uspelo. Popuščanje pač ne. Pečica nastavljena na 200 °C, temperatura pa, glede na barvo, okrog 300 °C.
Slika
PecenkA
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 11.6.2020 6:37

PecenkA napisal/-a:Kaljenje noža uspelo. Popuščanje pač ne. Pečica nastavljena na 200 °C, temperatura pa, glede na barvo, okrog 300 °C.
Slika

Za doma vsaka čast :), kar tako naprej. Sam raje prepuščam kaljenje pravilnemu postopku in usposobljenim hhh. Preden kalilno peč zahajcaš, pa vmes vidiš da si pozabil vklopit, pa čakanje segrevanja, težko nadzorovano popuščanje ter normaliziranje, strah pred nedoseganjem pravilne trdote. Nakoncu pogruntaš da je bolje malo več kosov naredit, se jih že proda pa oddaš na kaljenje :) pa še ženska je vesela če ti prinese pivo v delavnico pa pride pozdravit ne gori iz kakšnega soda ven ali ni straha da bi se vsedla na kaj hudičevo vročega :D (za taščo se ponavad ne sekiramo hhh)
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 11.6.2020 6:43

načeloma ni še nič izgubljenega, še enkrat zakališ pa ponoviš popuščanje.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2020 8:05

boris:
ja res je, če zahebeš, ni noben problem zopet - ponovno segreti tu ni omejitve, gasiti in potem popuščati, aha samo to, pri kalilni temperaturi drži čim krajši čas, da zrna ne zrastejo, da dobiš finozrnato strukturo, ker velika zrna niso ravno prava..., slabe mehanske lastnosti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PecenkA » 11.6.2020 8:06

Sem pričakoval, da kuhinjska pečica ne bo točno 200 °C, samo da bo falila za 100 stopinj pa ne. Vse kar bi bilo temno slamnato, bi bilo še ok, ker je to navaden nož za zrezke rezat. Itak je to hobi, učimo se pa celo življenje.

Mogoče bi bilo prek ponovnim kaljenjem pametno narediti normalizacijsko žarjenje?
PecenkA
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2020 8:56

pečenka:
kaj boš pa dobil z normalizacijo :o :o , samo fino mehko strukturo, normalizacija se uporablja pri največkrat ulitkih in odkovkih, ki imajo velika zrna, ko boš pa ta tvoj nož zopet žaril, se bo struktura v austenitu zopet prekristalizirala najprej v fino, zato mora biti ta čas čim krajši, takoj gašenje, da zrna zopet ne zrastejo, ja tisto popuščanje pa naj bi bilo nekje na "pšenični" barvi..., sicer pa, če si imel v pečici, glej oksidacijsko barvo, ko bo prava, pa ven iz pečice in v vodo, bo šlo..., če nebo v redu, pa vajo ponavljaš v nedogled..., če bo vse v enem kosu, ni problema... :D :D

ha to nebo več hobi, bo kar profi... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov