STROJNISTVO.com • Poglej temo - Adiabatno vlaženje

Adiabatno vlaženje

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Adiabatno vlaženje

OdgovorNapisal/-a mirator » 3.8.2020 17:13

Kar sta napisala drži. Relativna vlažnost se še poveča, kar sem ugotovil, ko sem relativno majhen prostor zaprl.
Trgovci prevzamejo neko idejo in jo brezobzirno prodajajo (mislim, da je kar podobno kot z IR paneli). Vodilo ni skrb za potrošnika, kar kar naprej poudarjajo, ampak samo in samo skrb za lastni dobiček. Torej kot sem že zapisal "hofer cene - hofer nateg".
Hladilca zraka pa ne bom vrnil, ker sem ga kupil predvsem za to, da sem ugotovil dejansko stanje - pač oportunitetni strošek.
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 5.8.2020 13:57

Zanimiva tema, dobri zaključki.
Taka naprava je edino dobra za kraje, kjer je vroče in ni vlage veliko v zraku, za naše kraje pa po mojem ne.
Sem pa videl nekaj podobnega na parkiriščih na neki avtocesti, nameščene šobe in ko si pritisni na gumb-ventil, da je brizgnila drobno pršeča voda in te je kar dobro ohladilo in nekoliko zmočilo.

Sicer pa vsaka šola nekaj stane. :D
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.8.2020 9:38

To pršenje mikrokapljic, ki sem ga tudi sam videl po nekaterih lokalih na zunanjih terasah, mi ni najbolj všeč. Prva logika je, da voda v mikrokapljicah hlapi in jemlje toploto okoliškemu zraku, kar je super in tam temperatura pade. Relativna vlažnost se pa dvigne in sam imam izkušnje, da je visoko vlago dosti slabše prenašati, kot pa višjo temperaturo.
Sam imam klimo v mansardi med junijem in septembrom nastavljeno na funkcijo razvlaževanja in tako je v prostorih sama klima nekako najboljša.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.8.2020 9:50

Pršenje zunaj deluje, ker s tistimi nekaj litri vode/vlage ne spremeniš zaznavno vlage v zraku. Vlažen zrak s tokom vetra odnese.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.8.2020 10:08

fikus:
kaj, a potem na eni terasi topel veter ne odnese tudi adiabatno ohlajenega zraka, odnese samo vlago, a ta hladen zrak pa še vedno ostane ali ne :roll: :roll: ..., glej pojma nimam...

sem pa pred desetletji hladil stanovanje, ko o klimah ni bilo še duha ne sluha, kar s tušem v kopalnici, niso bile ravno mikro kapljice, malo je pomagalo, da je šlo pa za adiabatno pa pojma nisem imel...

ja tudi pir pri 30+ lahko ohladiš adiabatno, zavij flašo ali piksno v mokro cunjo, ko toplota prestopa na vodo v cunji in hlapi, tudi sprobano pred desetletji (50+) v hosti, ko tudi o kakih hladinih torbah še ni bilo ne duha ne sluha...

ma ta voda je en najbolj zaheban medij, res..., brez nje ne gre, še pira - pijače za bogove nebi bilo... :D :D, zato so si pa bogovi izmislili vodo... :o :o

morda malo alanfordovsko no1, ko naklada...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.8.2020 12:49

če soi blizu, navlaži tudi tebe/oblačila in potem, kar si napisal izhlapevanje in . . .
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.8.2020 13:32

ja fikus imaš prav, če ti navlaži cunje, hladi, ja to je zgodba :D :D o piru..., ja prav imaš..., je pa malo neugodno, da te zmoči :oops: :oops: ..., si pa pri neki klimi (temp+, vlaga+, že tako in tako moker, lastni znoj-voda), še je pa vlaga previsoka, pa nič ne pomaga, recimo indija...,

če pa zrak samo hladiš mu zvišuješ relativno vlago, (oblaki), ga moraš tudi sušiti vlaga mora kondenzirati, potem pa ogreti, da mu znižaš rel. vlago, mislim, da gre tako nekako :o :o ,..., ja bivalna klima ni enostavna...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.8.2020 13:54

Seveda pa moraš pit dosti "prave" tekočine :D , da lahko švicaš
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani