STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vezava starega el.motorja pralnega stroja

Vezava starega el.motorja pralnega stroja

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Vezava starega el.motorja pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a Aljaž555 » 14.5.2015 17:09

Pozdravljeni, dobil sem motor pralnega stroja in sicer starega še z kondenzatorjem pa me zanima vezava le tega vem da ima dve hitrosti in bi rabil seveda večjo(za centrifugo) saj imam namen motor predelat na brusilnik in bi rabil vašo pomoč.Pa mi povejte če imam prav rumena žica je zemlja kondenzator gre na rdečo in plavo en pol napajanja na rdečo drug pa na belo raje vprašam nočem da me kaj ubije sem še premlad :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Aljaž555
Novinec
Novinec

Re: Vezava starega el.motorja pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a hine » 14.5.2015 18:15

hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 6.8.2020 19:10

Pralni stroj WA911 (iz leta 1995) sem razdrl. da sem ga lahko sam odpeljal na deponijo. Programator, motor ter vse spojene žice s potenciometrom za nastavljanje vrtilne hitrosti sem izvlekel in na mizi priklopil na omrežje. Vrtil sem programator( na njemu je elektronika za spreminjanje vrtljajev), da se je vklopil program centrifuge, in motor AEG s kolektorjem in tahogeneratorjem se je zavrtel. Odcinil sem še žico od motorja programatorja, da se ni ustavilo. Vrti se na 14000 o/min, minimalno pa v razmerju 1100/400 . Motor ni ventilatorsko hlajen. Če ga kdo rabi, naj se javi, mu ga dam.
Pogledal sem še semering na bobnu, klasika: greben popolnoma obrabljen, tesnila je 2.5 mm široka valjasta površina tesnila, puša pa obrabjena za kake 0.2mm globoko, zato je malenkost spustil vodo do ležaja.
Čisto lahko bi zaporedno dali dva semeringa, med njima pa mast, pa ležaji ne bi odpovedali 50 let. Če pa bi vgradili aksialni tesnilo, bi pa služil več generacijam.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.8.2020 19:57

Ja, sam Gorenje pa tudi rad vsake toliko proda kak nov stroj ... :wink:

Sicer sem si pa jaz takole naredil pogon za brušenje, na bovden. Ker ima motor taho generator, je neverjetno močan, regulacijo vrtljajev pa do 14.000 / min. Za pasarska dela super zadeva.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 7.8.2020 7:38

Samo greš v prvo el. motor delavnico pa ti bodo za eno pivo zvezali in demonstrirali delovanje.
torej bi lahko imel danes že vse fertik.
Zakaj ne delaš stvari tako kot je treba ?
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 7.8.2020 8:34

CNC tehnologija napisal/-a:Samo greš v prvo el. motor delavnico pa ti bodo za eno pivo zvezali in demonstrirali delovanje.
torej bi lahko imel danes že vse fertik.
Zakaj ne delaš stvari tako kot je treba ?

Ne razumeš ne?
Jaz razumem: razstavil je pralni stroj za na deponijo, videl sistem, firbec ga je matral kot vsakega pravega strojnika in je probal.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 7.8.2020 8:40

Če zavrtiš programator v področje pranja, se pa vrti motor počasneje, po občutku s kakih 1000 o/min.
Prestava med motorjem in bobnom je 18,2. Seveda so vrtljaji takrat fiksni, za regulacijo bi bilo potrebno vgraditi še en potenciometer. Me prav zanima, katera elektro delavnica bi ga znala priključit na tiskanino.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.8.2020 9:06

Pripročam ogled kakšnega videoposnetka iz tega Youtube kanala:
https://www.youtube.com/c/JeremyFieldingSr/videos?view=0&sort=p&flow=grid

Jeremy se dosti ukvarja s tem, kaj vse se da narediti iz rabljenih elektromotorjev, ki jih najdeš v pralnih strojih in podobno. Tudi ostala vsebina je na nivoju za domače ustvarjanje. Mogoče še za kaj več. Zdravo razmišljanje nikoli in nikjer ne škoduje, ker ga je danes vedno manj :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov