STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava peči za vročo kad

Izdelava peči za vročo kad

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Izdelava peči za vročo kad

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 4.9.2020 22:19

Slika
Samogradnja "pečenjare" in krušne peči.

Pozdravljeni. Prosim za pomoč in kakšen nasvet, ki se nanaša na gretje vode v leseni kadi, ki je premera cca 160 cm in v katero gre okoli 1800 litrov vode. Prav tako prosim za čim bolj nazorne odgovore in ne mi zamerit kakšno bedasto, ker sem glede določenih stvari popoln laik.

Torej, načrtujem zgraditi, ali dograditi, grelno napravo za gretje omenjene količine vode. Glede tega imam dve možnosti:
A. grelna naprava znotraj, v kotu, "pečenjare" (kurišče je v velikosti 1,70 x 1,00 metra),
B. grelna naprava ob sami "pečenjari",
Naj omenim, da sem pečenjaro in krušno peč zgradil sam, vse skupaj pa odlično deluje.
Skratka, ali je izvedljivo in bi delovalo???? Sod kot neke vrste register?

Gretje soda, v katerem je voda. Sod je bodisi obzidan (se nahaja znotraj kurišča), ali pa obdan s šamotno opeko, zaradi izolacije. Dovod in odvod vode, spodaj in zgoraj. Ker bi grelna naprava bila višje od nivoja vode v kadi, bi uporabil črpalko za kroženje vode.
Voda v kadi bo slana, zaradi česar bi moral biti sod iz nerjavečega jekla AISI 316, ali AlMg3.
- kakšne debeline bi naj bile stene soda, (316, 2 mm, AlMg3, 3mm)
- kolikšen bi naj bil volumen vode v ogrevanem sodu, (menda okoli 112 litrov)
- kateri material je najprimernejši,
- ali bi materiala zdržala podpihovanje ognja, kot pri kovaški peči (to imam že narejeno),
- kako bi se obnesel baker, kako je odporen na sol, se voda obarva,
- katero črpalko uporabiti (glede na pretok, ki naj ne bi smel biti prevelik in glede na prisotnosti soli), nekateri pravijo, da tisto za sončne kolektorje,
- notranji premer cevi dovoda in odvoda vode,
- kje namestiti črpalno, (menda spodaj pri vračanju hladnejše vode v sod),
- kako naj bi bil nameščen sod, vodoravno ali pokončno,
- predvidevam, da takšna zadeva ne bi delala brez črpalke, kot neke vrste termosivon,

Torej, neke vrste polkrožna krušna peč, v kateri je nameščen sod. Nogice v višini cca 15 cm, dim uhaja ob sodu navzgor, šuber za regulacijo dimnih plinov. Bom dodal še kakšno fotografijo in skico.

Idealno bi bilo, da na omenjen način greješ vodo, dober meter vstran gori živ ogenj, ki te še obenem greje (preko, vrat s steklom). Do naprave bi lahko pristopil z zadnje strani, jo z neke vrste šubrom razdelil na pol in zadnjo polovico uporabil kot krušno peč :)
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

Re: Izdelava peči za vročo kad

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.9.2020 5:49

V osnovi imaš dve možnosti ogrevanja vode v kadi:
1. Pretočni grelec: Lite ali cevaste radiatorje (tudi kačasta cev) postaviš v območje vročega zraka (dimni plini) kurišča. Vodo iz vodovoda spuščaš v ustreznem pretoku skozi radiatorje, da dobiš na izhodu željeno temperaturo vode s katero polniš kad za namakanje. Ne rabiš črpalke, Priporočam, da imaš avtomatiko za temperaturo - nastavljiv termostat vode v kadi, kateri ti regulira pretok vode.
2. Zaprti krog ogrevanja. Ogrevanje je enako, topla voda gre skozi radiatorje (kačasto cev) nameščene v bojlerju izpod kadi in se vrača v grelce. Iz bojlerja je prost pretok tople vode nad dno kadi in hladnejše vode z vrha kadi v bojler. Za zaprti krog ogrevanja rabiš črpalko in raztezno posodo. Za avtomatiko temperature vode v kadi rabiš nastavljiv termostat v kadi, ki regulira pretok v zaprtem krogu.

V obeh primerih priporočam termostat dopustne temperature v grelcu, ki regulira pretok dimnih plinov ob grelcu.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.9.2020 6:18

To sem jaz že nekajkrat izdelal. V primeru krušne peči sem postavil toplotni izmenjevalec v dimnik oz. v peči zgoraj nad kuriščem, kjer gredo dimni plini v dimnik.
Obvezno je narediti dvojni kanal, v enem je toplotni izmenjevalec, v drugem pa prazen prehod, torej bypass. Z loputo izbiraš pot dimnih plinov - v nobenem primeru voda v toplotnem izmenjevalcu ne sme zavreti. Zato uporabiš za pogon lopute dva "Samsona", ki za delovanje ne uporablja zunanjih virov energije. Tudi elektrike lahko kdaj zmanjka in ostaneš brez pogona takrat ko ga rabiš :wink: .

Toplotni izmenjevalec v obliki soda je najmanj ugodna rešitev. Izdelati je treba izmenjevalec s čim večjo površino (in ne najmanjšo). Odvisno od izvedbe je AISI 316 v redu, jaz bi dal 316 Ti , debelina stene 1,5 mm (če je sod), če je pa izmenjevalec v ploščati izvedbi, bo pa 1 mm dovolj. Pri NR jeklih je toplotna prevodnost občutno manjša kot pa pri navadnih ogljikovih jeklih, zato paziti na debelino sten. Pa še korozijsko ni obremenjen, zato je 1 mm dovolj - itak boš delal pri minimalni tlačni obremenitvi.

Toliko. Predvsem zagotoviti večkratno varnost, da zadeva ne bi zakuhala. Jaz sem to naredil na tretji stopnji tako, da je sistem poplavila sveža voda iz vodovoda. NE SME nikoli zakuhati !

Kako boš pa izvedel toplotni izmenjevalec na drugi strani, v tistem čebru pa ... morda z duplikatorjem, isto iz NR pločevine ?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 5.9.2020 21:22

Hvala za odgovore. Se opravičujem, da kot laik sodelujem v forumu, vendar menim, da samo tu lahko dobim nekaj ključnih odgovorov. Lahko bi sicer kupil zunanjo peč, kar bi stalo verjetno nekaj manj denarja, pa me vseeno muči, da bi naredil stvar z vodnim registrom. Zakaj?
Ker na obstoječem objektu veliko delamo, kuhamo. Prav pride obstoječa žerjavica, ni potrebe po posebnem dimniku, po tretjem novem kurišču, tudi ob nizkem pritisku ne bo problema z dimom...ipd.
Jaz sem mislil, da bi izkoriščal direktno toploto (kurjenje pod registrom, ali ob njem), ne toliko dimnih plinov. Verjetno se tako voda hitreje segreje. So pa materiali toliko bolj izpostavljeni.
Material bo izključno iz NJ, tako da kakšni radiatorji ne pridejo v poštev. Sod mi je padel na misel predvsem zaradi večjega volumna vode, pa najbolj enostavno bi se to lahko naredilo. Se bom pa ravnal po kakšnem nasvetu, ki ga bom dobil tukaj.
Govorite verjetno podobni zadeviSlika
Vir fotografije: https://02stroy.ru/

Za začetek bi rabil podatek, kakšna ogrevalna površina je potrebna , da se ogreje omenjena količina vode cca 18000 litrov, pri približno 5 stopinjah, če bi kuril 2-3 ure. Kolikšna bi naj bila količina vode v registru. Potem bi videl kaj to pomeni v dimenzijah.

Nizozemske vroče kadi uporabljajo le spiralo zunaj, kaj po mojem kar traja in tudi izgube so verjetno velike? Princip kroženja vode pa je brez črpalke.
Slika
Vir fotografije: https://www.dudeiwantthat.com
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.9.2020 6:34

- Težko rečem, kakšen izkoristek nudi tvoja krušna peč. Predpostavim.da 30%. Odvisno je predvsem od regulacije dovoda zraka glede na temperaturo dimnih plinov v dimniku.
- Da segreješ 1800 l vode za 5°C, rabiš 20 kWh toplote. Pomeni pri 30% izkoristku 18 kg drv, ki ki izgorevajo 2 uri z 10 kW moči koristne toplote.
- Za kvalitetno izgorevanje rabiš čim višjo temperaturo izgorevanja, zato ne smeš jemati toplote direktno iz kurišča (dobre peči imajo kurišče obložene s šamotom). Izmenjevalec toplote se vgradi v odvod plinov iz kurišča.
- Za izmenjevalec vedi, da je prehod toplote iz plina na kovino izmenjevalca mnoogo slabši kot iz kovine na vodo. Dobri izmenjevalci imajo na plinski strani rebra (težko čistiti). Uporabni so ploščati izmenjevalci, ki rabijo dosti večjo površino od rebrastih. Razmeroma poceni pa je zvita cev, ki rabi enako površino kot ploščati izmenjevalec, potreben pa je manjši prostor.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 6.9.2020 6:45

Hvala. Saj izmenjevalec bi vsekakor "izoliral". Na dveh straneh (v kotu) in spodaj je že 6 cm šamota. Moral bi obložiti še dve strani in malo zgoraj!! Zgoraj pa še loputa za regulacijo izpusta plinov. Bom poskušal narisati skico kako si predstavljam. lp
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.9.2020 7:38

Za kvalitetno izgorevanje rabiš čim višjo temperaturo izgorevanja, zato ne smeš jemati toplote direktno iz kurišča
Kolikor te razumem, nimaš namena tega upoštevati?
Zgoraj pa še loputa za regulacijo izpusta plinov.
Izpusta plinov ne smeš zapirati, zapiraj dovod zraka v kurišče. Če zapreš dimnim plinom izstop v dimnik, bodo šli v prostor, med njimi tudi zelo strupeni monoksid, ker bo kurišče zapolnjeno z dimom in bo ogenj le še tlel.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 6.9.2020 8:13

Hvala za pomoč in nasvet. Seveda bom upošteval boljšo varianto. Loputa je v končni fazi lahko vedno odprta, ali pa je ne bo. Razmišljal sem o podobni zadevi kot je v moji krušni peči, ko gre žerjavica proti koncu, da ne gre prehitro vse v zrak. Bom poskušal s kakšno skico. Mogoče si tudi kaj narobe predstavljam, pa ne bi bila odveč kakšna dodana slika, skica, kako in kje točno postaviti izmenjevalec.
Hmm, potem te peči, ki jih prodajajo imajo ravno to napako. Odvzem toplote, saje je povsod okoli voda, oziroma vodni plašč, kurijo pa na sredini?
lpt

Slika
Vir fotografije: https://sauna-badetonne.de/
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.9.2020 8:40

te peči, ki jih prodajajo imajo ravno to napako.
Točno. Zasnova takih peči je še iz časov, ko se ni nič slišalo o toplogrednih plinih in delcih PN10.
ko gre žerjavica proti koncu, da ne gre prehitro vse v zrak.
v ta namen se zapre dovod zraka v kurišče. Tudi če žerjavica potem samo tli in tvori monoksid, ima ta prost prehod v dimnik.
kako in kje točno postaviti izmenjevalec.
Če je dovolj višine v peči bi ga jaz obesil pod strop peči, blizu izhoda v dimnik. Tik pod strop cev dimnika (bajpas) nato pa izmenjevalec. Pred njima loputa, ki zapre vstop dima v izmenjevalec ali v bajpas - eden od njiju je vedno odprt, možnost da sta odprta oba. Pokrov izmenjevalca je lahko snemljiv, da ga lažje dobro očistiš. Izhod dima iz izmenjevalca in bajpasa se združi in pelje v dimnik, kamor vstopni zrak v kurišče nima možnosti vstopa.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.9.2020 9:25

Če se smem vmešati - možakar je na začetku prikazal gardel, kar je odprto kurišče. Tu ne moreš regulirati vstopnega zraka. Sedaj se pogovarjata o zaprtem kurišču?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 6.9.2020 9:31

Nisem bil najbolj natančen. Temo sem imel že vpisano, pa sem jo po nerodnosti nekako izbrisal. Potem sem pisal ponovno in očitno ne dovolj nazorno.
Vsekakor bo kurišče zaprto, ali v kotu pečenjare ali pa nekje drugje. Kjerkoli bo izmenjevalec, ga bom obdal z opeko, šamotom, spredaj bodo tudi vratca z a regulacijo dovoda zraka. Zdaj ali narediti ploščati register alij iz cevi. Bolj bi mi ustrezal navpični, visoki izmenjevalec, če to gre skozi. Po prejetih odgovorih, oblika soda vsekakor odpade. lp
Zadnjič spremenil Prekmurec, dne 6.9.2020 9:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.9.2020 9:34

Demz napisal/-a: je odprto kurišče. Tu ne moreš regulirati vstopnega zraka. Sedaj se pogovarjata o zaprtem kurišču?
Res je. Vendar je nekajkrat omenil možnost zapiranja dimnika. Sem mu v dobro zameno ponudil zapiranje vstopnega zraka.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.9.2020 9:59

Ja, zapiranje dimnika je pa zelo druga stvar. Peč je sistem.
S pripiranjem dimnika uglasiš sistem. S tem se ne dviguje izkoristka. Smrtno nevarno.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.9.2020 21:53

Prekmurec napisal/-a:...... gretje vode v leseni kadi, ki je premera cca 160 cm in v katero gre okoli 1800 litrov vode.

Ali nimaš nobeno centralno kurjavo v bližini ???? Potem svetujem nakup kotla za centralno kurjavo !!!!
In ne v kotlu direktno segrevat vodo v kateri se boš namakal ampak naredi izmenjevalec toplote v svoji leseni kadi.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 8.9.2020 22:19

kako in kje točno postaviti izmenjevalec. Če je dovolj višine v peči bi ga jaz obesil pod strop peči, blizu izhoda v dimnik. Tik pod strop cev dimnika (bajpas) nato pa izmenjevalec. Pred njima loputa, ki zapre vstop dima v izmenjevalec ali v bajpas - eden od njiju je vedno odprt, možnost da sta odprta oba. Pokrov izmenjevalca je lahko snemljiv, da ga lažje dobro očistiš. Izhod dima iz izmenjevalca in bajpasa se združi in pelje v dimnik, kamor vstopni zrak v kurišče nima možnosti vstopa.

To možnost imam, nad kuriščem je ogromna odprtina "napa", dimezij 180 x 70. Po cca 80 cm se zoža v dimnik 25 x 180. Torej na višini 1,50 od kurišča je odprtina 25 x 180 cm. Višina te odprtine, oziroma dimnika je cca 2 m.
Slika

Imam pa nekaj težav in si najbolj ne predstavljam omenjenega predloga. Verjetno zato, ker si ne predstavljam oblike izmenjevalca. V tem primeru so lahko tudi okrogle cevi? Ostaja vprašanje preusmeritve dimnih plinov. Če prav razumem, na višini cca 70 cm postavim okrogle cevi, fi xx, v razmaku xx, preko in skozi katere potujejo dimni plini. Pod cevmi, na razdalji xx je loputa, da dimni plini ne gredo direktno na njih ampak mimo ob sprednji ali zadnji strani lopute (ko je loputa v vodoravnem položaju).

Slika

Slika
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov