STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

OdgovorNapisal/-a borisk » 8.9.2020 6:18

če bi enostavno prezrcalili cilindra, potem bi se morala vrtet v nadsprotno smer. Glede na verigo, se vrtita obe v isto smer ( že zarotiraš en cilinder okoli glavne gredi), je pa izpuh potem na nasprotni strani. Rešitev je v asimetričnih zvodih med odmično gredjo in ventili, kako dejansko so rešili to pri bmwju pa ne vem..
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.9.2020 15:59

boris

a ni samo zasukati valj za 180 enako kot valj na 0 st, ja verigi imata enako smer in tudi odmični gredi sta lahko enaki (tako mislim), dobro, valja sta malo modificirana zaradi verige in tudi glavi zadadi "zrcala", morata pokrivati valj ..., nisem šel podrobneje v analizo kinematike: bat, ventili, prvi drugi, naj kak mljaši, če se mu da..., ne pa jaz tik pre "zdajci" :evil: :lol: ..., grega res bi rad samo vse na klik..., mulc razvajeni :D :D (brez zamere), ja boxeri so bokserji..., dobiš tudi kdaj po kepi...

kakšen je pa cikel pri teh box bemfih pa ne vem, se mi zdi, da je pri obeh valjih enak..., če ne bi bil, bi vse treslo...

aj je pa zamik za 180 stopinj ali je kaj drugega..., tudi pri krmilju ventilov, pa niso bavarci bedasti, da bi delali dve gredi, haha :D , so šparovni (prislovična nemška "šparovščina", pa ni tu nič narobe, zato pa imajo...haha, so najbolj razvita dežele valike nemčije..., sem to doživel, kako so jih tam na saškem kurzali, kakšni so...)..., ali se pa motim, dobro zafrezati bi morali samo malo drugačno "nuto" za "ketenrad"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 9.9.2020 5:49

če zarotiraš valje okoli glavne gredi tako da dobiš vrstni motor, potem dobiš zanimiv vrstno motor, kjer ima polovica cilindrov vsis na eni strani, polovica pa na drugi strani, prav tako je z izpuhi.

Če imamo zrcalo glavo, zrcalno postavitev ventilov ampak enako odmično, potem mora biti razlika v odmičnim zvodih
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.9.2020 9:39

Ja vili, malo sem len. To vem, zato sem šel za inženirja :D. Če bi rad delal, bi bil kaj drugega...

Sem imel pa prejšnje dni nekaj drugih obveznosti, zato nič ne škodi, če tu vržemo na hitro kakšno kost in se najde kdo pa kaj pripomne. Pa še nekaj dodamo temu strojnemu forumu, mogoče bo kdo v prihodnosti lahko kaj koristno porabil.

Kot sem rekel, nisem imel dostopa do motorja in sem najprej na hitro pobrskal po navodilih in spletu, če bi kje dobil kakšen namig o odmičnih gredeh in če sta enaki. Dvomi so se mi pojavili zaradi nekaj nelogičnosti pri nastavljanju motorja nazadnje in zaradi tega:
https://www.ebay.com/itm/Camshaft-Left-BMW-R1150RT-R22-/303332746210
Kot je razvidno piše left, torej bi morala biti še desna :D. Kar pa je seveda samo predvidevanje in ni nujno da je tako. Lahko jo je nekdo vzel iz leve glave in napisal zraven left in to je to, pa čeprav je desna enaka. Pri normalnih mehanikih pa tudi ne izveš nič. Če ni več puščic, črt in oznak, tako skoraj nihče več nima pojma, kako se kaj skupaj zloži. Pa tudi nič zato, to ni njihova naloga...

V glavnem sem malo šel bolj detajlno čez kinematiko verige in verižnikov v original BMW bokserju. Verigi se vrtita v isto smer in če ENAKI odmični gredi postaviš v pravilno lego, ko je bat v firing TDC, potem je prvi na vrsti odmikač za izpušni ventil, kar je pravilno, ker po taktu ekspanzije sledi izpušni takt. Več je razvidno iz skice...
Priponke
R1150RT timing.jpg
R1150RT timing.jpg (389.5 KiB) Videno 2273 krat
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomo1 » 10.9.2020 6:57

Na spodnji povezavi se vidi da je odmična za levo in desno stran ista. Obstaja samo ena kataloška številka.
https://shop.maxbmw.com/fiche/DiagramsM ... d=09082020

Na prvi strani te teme kjer je slika BMW agregata je le ta od modela R1200RT.
tomo1
Novinec
Novinec

Kraj: materija

OdgovorNapisal/-a grega09 » 11.9.2020 8:22

Da, tudi to sem opazil. Malo me je zmotilo, da sem na spletu našel rezervno, ki ima oznako left. V glavnem, zadeva je rešena, hvala za nekaj namigov...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.9.2020 11:34

še malo, če tega bokserja en valj zasukamo z 90 stopinj v vrstnega, sta sesalna kanala skupaj, izpušna pa na nasprotni strani, podobno kot pri glavi stoenke, gledam moj model..., slika na prvi strani...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov