STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava peči za vročo kad

Izdelava peči za vročo kad

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Izdelava peči za vročo kad

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.9.2020 13:35

pa to ni samo kuhinja ali "krematorij"... to pa je že prava kovačija...
Aaa.. raketna peč !!... ja... to pa... tukaj pa izkoristek gre hitro proti gor...no saj so to principi teh sodobnih peči kot pravi žerjavar za 4k€... samo nimajo lambda sondo i koštajo 40€ .. :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.9.2020 14:03

Deutz napisal/-a: Če že bi razmišljal o 30 kw toplovonem kaminu, z minimalnim sevanjem skozi steklo,

Pri ekologiji ne zadošča le lambda sonda, potrebna je še temperatura dimnih plinov ob izhodu v dimnik, Morda še kup senzorjev : P10 , .....
Pri ekonomiii pa je bistvena cena. Požvišgamo se, če sosedje zbolevajo
] Sem že povedal, da je govora okrog 10 kW aktivne toplote.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.9.2020 20:06

Žerjavar napisal/-a:
Deutz napisal/-a: Če že bi razmišljal o 30 kw toplovonem kaminu, z minimalnim sevanjem skozi steklo,

Pri ekologiji ne zadošča le lambda sonda, potrebna je še temperatura dimnih plinov ob izhodu v dimnik, Morda še kup senzorjev : P10 , .....
Pri ekonomiii pa je bistvena cena. Požvišgamo se, če sosedje zbolevajo
] Sem že povedal, da je govora okrog 10 kW aktivne toplote.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.9.2020 20:09

Žerjavar napisal/-a:

..........

Hm... kakšno je to zdaj ponarejanje...!?!? To ni napisl Deutz ampak Prekmurec !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.9.2020 5:29

Deutz napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:

..........

Hm... kakšno je to zdaj ponarejanje...!?!? To ni napisl Deutz ampak Prekmurec !!!
Se opravičujem!
Ni mi jasno, kako je to nastalo, prav gotovo ni bilo namenoma.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 14.9.2020 7:45

Žerjavar napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:Hm... kakšno je to zdaj ponarejanje...!?!? To ni napisl Deutz ampak Prekmurec !!!
Se opravičujem!
Ni mi jasno, kako je to nastalo, prav gotovo ni bilo namenoma.

joj...ma nič hudega!! ... "jeza" ja bila za hec.... saj mi je povsem jasno da to nisi namerno naredil :D :D :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 14.9.2020 8:11

Če prav razumem, potem te pečke, ki jih prodajajo v kompletu ne morejo razviti optimalnega izgorevanja, ker je vse okoli kurišča vodni plašč. Redki proizvajalci uporabljajo spiralo nad kuriščem, oziroma malo drugačen princip delovanja. Glede na to, da so v kompletu 2 metrski dimniki, se to mora fajn kaditi, še posebej pri nizkem pritisku.
Kad nameravam postaviti zadaj za pečenjaro, na manjšo pokrito terasico. Teoretično imam možnost tu narediti še eno kurišče (krušno peč znam narediti sam), samo je vprašanje tega vodnega dela, dimenzije peči in dimenzije izmenjevalca. Vse lahko prilagodim izmenjevalcu. Samo en problem je. Baba me bo ubila, če ji na dvorišču naredim še tretje kurišče :). Njena teorrija je, da naj rajši v prostem času primem za sesalec :).
Vse skupaj bi lahko speljal v obstoječi dimnik. Peč bi lahko prilagodil vodnemu sistemu (napr dolžina, višina....)
Kam pomeni 10 kw aktivne toplote? Očitno to ni 10 kw peč!
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 14.9.2020 8:21

A si razmišljal da v svojo "raketno peč" vgradiš spiralo po podatkih ko jih je podal Žerjavar !?
Žerjavar napisal/-a: Pri dolžini izmenjevalca (kanala) vsaj 2 x manjša širina, se dimni plini dovolj mešajo, da izhajajo pri približno isti temperaturi.

...bo pa treba mogoče malo bolj pogosto nalagat..
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 14.9.2020 9:33

Nič ni fiksnega, vse opcije so odprte. Na začetku iščeš opcijo z najmanj truda in stroški do največjega efekta, pa potem vidiš, da to ne gre. Raketna zadeva je res opcija, kjer moraš skoraj ves čas biti zraven in dodajat "trske". Gori z modrim plamenom tako da kar sika. To bi bilo uporabno, da bi doziral pelete, da ti ni potrebno nekaj ur viseti zraven. Pred časom sem nekje videl, nek sistem z mehanskim doziranjem. Vendar, ker imam drva se bom držal tega. V moji krušni peči se prav tako razvijejo precej visoke temperature (Termostat pri 400 odpove). Prav tako je dobro izgorevanje, kar vidim po barvi plamena in po stropu, ki ne ostane črn. Če je možno bi uporabil takšen sistem, ki ga znam narediti, z vsemi ostalimi potrebnimi dodatki. Dovod zraka in podpihovanje ni problem (ker naredim samo razvod), vendar pri obstoječi to niti in potrebno, ker gori ko šus.
Hvala vsem za nasvete, priznam da sem s strahom vpisal prvi vpis, saj bi drugače "po nasvetu" enega od naših mojstrov hitro naredil napako.
Naj samo omenil norost, da sem na začetku imel idejo za rimske "balneae" pa je preveč dela in stroškov. Problem izolacije in raztezanja materialov. Kuriš spodaj pod bazenčkom, dimni plini ob stenah bazena..., prekomplicirano, problem čiščenja...... So pa v svojem času vsekakor bili frajerji.
Slika
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 14.9.2020 10:52

Ha..ha.. ti bi hipokaust naredil... potem pa rabiš še par sužnjev da ti bodo kurili in pucali.. :D :D :D
Slika
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 15.9.2020 21:34

Deutz napisal/-a:Ha..ha.. ti bi hipokaust naredil... potem pa rabiš še par sužnjev da ti bodo kurili in pucali.. :D :D :D

Pa ne tako veliko :)

Kakšen komentar na "Kombinirana peč za peko pic / gretje terase / ogrevanje bazena", med članki na povezavi http://batchrocket.eu/slo/applicatie. Tista izolacija "volna" in dimni kanal mi ni najbolj jasno.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 18.9.2020 20:08

Skica, če bi zadevo postavil na novo. Mesto imam, dimnik pa je tudi že narejen v obstoječem sistemu.
Ali bi to delalo, kaj bi bilo treba spremeniti. Peč znam narediti (mogoče bi bilo potrebno spremeniti malo mere), vse ostalo pa so težave, ki se nanašajo na dimenzije, materiale in način vodnega delovanja.
Torej. Prirejena krušna peč, kot jo imam, z izrazitim tunelom, dimnikom, na začetku katerega bi bil izmenjevalec. Lahko tudi iz navadnega železa, ker bi bilo ogrevanje posredno. Dimnik lahko zaprem in odprem loputo spredaj, za bypas dimnih plinov. Izmenjevalec bi ogreval vodo boljerju z xx litri vode, v katerem bi bil inox 316 ali pa celo AlMg3 spiralni izmenjevalec (zaradi večje toplotne prevodnosti). Dostop do čiščenja dimnika in izmenjevalca ob strani. Nalaganje spredaj, tudi možnost dovoda zraka, prav tako brez večjih težav imam dovod zraka od spodaj gor, s pomočjo vpihovanja. Označena mesta z A,B,C in D so mesta kjer bi bile nameščene črpalke, v tem sistemu bi rabi dve. Na katerem mestu predlagate postavitev črpalk (ABCD)? Ali zelo streljam mimo?

Slika
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 25.9.2020 8:06

Še malo pa dobim kad :).
Malo gledam tudi na finančno plat, tudi če bo kakšno poleno več. Imam možnost, da bi naredil izmenjevalec (tisti neposredno nad ognjem, oz. dimnimi plini) iz cevi, ki so bile namenjene za delanje vrtin pri iskanju nafte. To naj bi bilo zelo kvalitetno železo? Notranji premer je 6 cm, stene pa so debele okoli 0,5 mm. Prečne cevi bi bile manjše. Če je to primerno me zanima kakšnih dimenzij bi naj bilo in kakšen bi naj bil volumen vode v tem izmenjevalcu. Predvidevam, da bo položeno vodoravno nad kuriščem.
Če bi ta zadeva grela vodo v določeni posodi, koliko litrov bi naj imela ta posoda? V njo bi dal spiralni izmenjevalec, ki bi vodil direktno do kadi. Kakšen premer bi naj bil te cevi in kako dolga bi naj bila.
Cene namenskih ploščatih in tubularnih izmenjevalcev, ki so sicer namenjeni bazenom pa so previsoke.
Lahko kakšen nasvet? Se opravičujem za laična vprašanja. Peč bo delala, by pas dimnih plinov tudi, rabim pomoč okoli teh izmenjevalcev. Seveda, če bi zadeva delala.
Cev posrednega izmenjevalca, tistega ki bo izpostavljen soli, bi verjetno lahko bila iz aluminija zaradi večje prevodnosti. Ker cevi na s titanom skoraj ne dobiš mi je nekdo predlagal nek postopek na eloksiranja (nisem še preveril ali to kaj spremni lastnosti aluminija....)
Sem pa opazil tudi fleksibilne cevi za spiralni izmenjevalec, ki vsebujejo titan?? lpt
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.9.2020 9:32

Kako boš pa varil, tale izmenjevalec iz cevi s steno 0,5 mm :o .

Ter - zakaj mešaš kovine med seboj? Kpl. cevovod naj bo iz ene same kovine, ne pa nekaj Fe, nekaj NR, nekaj pa Al. Če jih mešaš takole, imaš avtomatsko galvansko korozijo zraven.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 25.9.2020 13:10

Varil mi bo kolega, ki je take cevi varil pri Nafti. Cevovodi so med seboj ločeni. Ali je problem ce ogreta voda v navadnih ceveh ogreva cevi iz drugega materiala. Stika med cevmi ni. Lp
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov