STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava peči za vročo kad

Izdelava peči za vročo kad

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Izdelava peči za vročo kad

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.9.2020 14:16

Prekmurec napisal/-a: bi naredil izmenjevalec (tisti neposredno nad ognjem, oz. dimnimi plini) iz cevi...., 6 cm, stene pa so debele okoli 0,5 mm.... kakšen bi naj bil volumen vode v tem izmenjevalcu. Predvidevam, da bo položeno vodoravno nad kuriščem.
Če bi ta zadeva grela vodo v določeni posodi, koliko litrov bi naj imela ta posoda? V njo bi dal spiralni izmenjevalec, ki bi vodil direktno do kadi. Kakšen premer bi naj bil te cevi in kako dolga bi naj bila.
pt
Za izračun potrebne površine izmenjevalca toplote je potrebna tudi predvidena temperatura dimnih plinov ob izmenjevalcu. To pa je zelo težko ugibati.
Izmenjevalec pred kadjo narediš enako, le da je potrebna skupna dolžina cevi manjša. Ta izmenjevalec je oblit z vodo iz kadi. Lahko bi ga vgradil direktno v kad, bi pa bil moteč za človeka, ki se namaka.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 25.9.2020 16:18

Po moji oceni gre za precej visoke temperature. Laserski termometer ne kaže več, ko je temperatura nad 400. V takšni peči "gori z modrim plamenom". Pico pa spečem v cca treh minutah, pa še to moram zelo paziti. Tudi saje na stropu popolnoma zgorijo. Bom poskušal dobiti boljši termometer pa izmerim.lp
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.9.2020 17:07

Ena od možnosti določitve površine izmenjevalca je, da si dobro ogledaš in izmeriš notranjost klasičnega kotla za centralno. Ugotoviš vse površine, kjer je na drugi strani pločevine voda, izmenjevalec bi naj imel približno tako površino.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.9.2020 23:28

Malo si bom sposodil tole temo, ko že debatirate o pečeh, me pa zanima nekaj glede zajema zraka za toplozračni kamin.

Če imamo v objektu kamin, ki ima odvod dimnih plinov čez dimnik nekega premera, npr. fi 25 cm, kakšna mora biti potem površina preseka za zunanji zajem zraka? Oblika je pa pravokotna, da ga je možno vgraditi v tlak pod estrih.
Sam sem mnenja, da toliko zraka kot gre čez dimnik ven, ga mora priti v zgorevalni prostor, če ne želimo, da kamin ne jemlje zraka še drugje.
Kaj pa kaj pravi praksa in teorija, če kdo ve?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.9.2020 0:48

grega09 napisal/-a:....Oblika je pa pravokotna, da ga je možno vgraditi v tlak pod estrih.
....

Pri enem kaminu sem videl da so pod tlaki vgrajene 3 plasticne kanalizacijske cevi fi 50 mm za dovod zunanjega zraka in je zadostovalo...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 26.9.2020 5:42

Pri meni je diimnik fi 20 cm, proizvajalec kaminov pa je priporočal dovod zraka fi 7,5 cm. Jaz sem dal v tlake najširše plastične pravokotne pvc kanale (bele barve), debeline okoli 5 cm, širine cca 20 cm. Na začetku in na koncu pa ustrezna reducirka. Pri kaminu bi morala biti navodila kolikšen je potreben dovod zraka. Dovod zraka na koncu, v zidu je reguliram z zapiralom. Dobro ga je dati da ne vleče zraka po kanalih, ko kamin ne dela. To lahko tudi hladi tisti del tlaka, kjer je kanal vgrajen. Tu je fajn dobro zadevo izolirati.

Slika
Na sliki primer enakih kanalov v savni.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.9.2020 7:41

Razumem. Ali pa če imaš možnost zapreti izhod na kaminu pred dimnikom, da ne vleče preko zajema čez kamin in preko dimnika, tudi ko kamin ne dela.

Kje si pa kupoval te bele cevi? Pa zanimivo mi je, da je proizvajalec določil dovod toliko manjši kot je dimnik, torej dovod fi 7,5 cm, dimnik pa fi 20cm. Kje je razlog, da je lahko tako manjši? To je po površini preseka približno 7 krat manj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 26.9.2020 8:00

Proizvajalec ne ve kakšen je že mogoče obstoječi fi dimnika, lahko priporoča fi dimnika glede na kamin in obstoječi priključek za dovod zraka.

Razumem. Ali pa če imaš možnost zapreti izhod na kaminu pred dimnikom, da ne vleče preko zajema čez kamin in preko dimnika, tudi ko kamin ne dela.

To meni ni delalo OK, v bloku sem imel kamin, pa je poleti ob veliki vročini vleko v sobo smrad po dimu. Sicer redko.
Slika
Cev za regulacijo dovoda zraka.

Te pravokotne cevi dobiš v skoraj vseh večjih trgovinah z gradbenim materialom. Večjih dimenzij, kot je največja itak skoraj ni, tako da ni kaj 5 cm debeline in 22 cm širine, jaz večjih dimenzij nisem našel.
Škoda, da nisi odprl nove teme. lpt
Zadnjič spremenil Prekmurec, dne 26.9.2020 8:22, skupaj popravljeno 3 krat.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 26.9.2020 8:02

Žerjavar napisal/-a:Ena od možnosti določitve površine izmenjevalca je, da si dobro ogledaš in izmeriš notranjost klasičnega kotla za centralno. Ugotoviš vse površine, kjer je na drugi strani pločevine voda, izmenjevalec bi naj imel približno tako površino.

Zdaj pa moram najti nekoga, ki ima tako peč in poskušati ugotoviti kje se v za pločevino nahaja voda. :). Ali najti prospekt na spletu. lpt ;)
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 26.9.2020 8:11

Napačen vpis, pa ne gre izbrisati ...
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2020 14:03

sem šel na hitro pogledat "moj" klasičen kotel risbe - model, to lahko dam, cca 40 kW na trdna goriva izkoristek cca 50%, površine voda - dimni plini, dobra 2 m2, kaj je pa s plini pa sam bog ve..., velikost rešetke kurišča cca 500x600 mm, ko so goreli bukovi sušeni odrezki - lajšte na polno je bil "raufnk" na pruftišu češnjevo žareč, izkoristki nikakršni...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 2.10.2020 11:23

Ker se lahko vsemu prilagodim, bi vprašal kako to naredili tisti, ki to obvladate oz. imate izkušnje.
Prilagodim lahko dimenzijo peči, obliko, višino dimnika, itd....
Ker bo šlo za občasno kurjenje, kakšno poleno več niti ne igra velike vloge. Ne glede na izkoristke me raketna peče nekak ne mika, pogostost nalaganja, delovanje na polno, itd.....
Kot sem omenil mi odlično deluje krušna peč 50 cm širine, 40 višine in koli 1 meter dolžine. Oblika, polovica soda.
Rad bi uporabil omenjene debelostenske cevi fi 60, stena 5 cm. Izmenjevalec po želji, po dolgem, počez, itd.... Ni nujno, da bi peč uporabljal za peko, ker eno že imam.

Na podlagi prebranega se mi zdi, da je pomembno:
- da kurišče ne sne bitu preveliko,
- kurišču ne smemo jemati toplote, lahko je izgorevanje lahko čim bolj popolno,
- izmenjevalec v dimni kanal,
- dostop za čiščenje,
- dve loputi za izhod dima, da lahko gre mimo izmenjevalca,
. izmenjevalec naj ne bi stal navpično, temveč malo nagnjen, če ga postavljamo navzgor,
- regulacija dovoda zraka na sprednji strani,

Torej uporaba debelostenskih cevi, stare opeke in šamota za obzidavo kurišča, gretje 1800 litrov vode v nekem sprejemljivem času, od 3 do 5 ur. Izračunal sem, če sem pravilno računal, 10 cevi v dolžini 50 cm ali 5 cevi v dolžini enega metra (slednje je verjetno preveč za izmenjevalec).
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 6.10.2020 20:41

.
Zadnjič spremenil Prekmurec, dne 1.11.2020 19:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 14.10.2020 21:25

.
Zadnjič spremenil Prekmurec, dne 1.11.2020 19:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 20.10.2020 10:32

Če je izmenjevalec izkotlovske pločevine povezan z Nj 316 ali je problem samo mesto spoja ali je to problem na splošno. Kako je če ni direktnega stika med razlicnima kovinama? Prosim za odgovor. Če je problem ima korozija na NJ Cevi kar nekaj časa dela? Gre za spoj dveh cevi!
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov