STROJNISTVO.com • Poglej temo - hobby peskanje- nasvet

hobby peskanje- nasvet

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

hobby peskanje- nasvet

OdgovorNapisal/-a sanka » 28.3.2020 19:50

Pozdravljeni,

kakšno šobo se uporablja pri peskanju z peskom 1-2mm ?
Zadeva je sledeča, občasno doma obnovim kakšno stvar ki jo načne zob časa in vremena, da jo pobravam in primerno zaščitim, pa je potrebno predmet očistiti. Včasih se ne da z brusnim papirjem, peskanje pa le opravi svoje delo odlično. Imam kompresor ki ni nič kaj ekstra, 2kw, 100L posoda, 300L/min. Ja ni popolnoma nič posebnega, v bistvu se peskanja z njim ne moreš resno lotiti, razen če je za peskanje predmet v velikosti 200x200mm in čas peskanja mogoče max 2-3minute, pa še to.... Skratka nekaj stvari sem speskal z peskom granulacije 0,1-0,8mm, vendar je zadeva precej dolgotrajna, predmet je bil sicer gladek, vendar mi ni toliko pomembna gladkost končnega izdelka kot učinkovitost peskanja napram kompresorju in hitrost peskanja.
Imam pištolo za peskanje iz merkurja, s katero se da peskat z granulatom 0,1-0,8. Preizkusil sem ostale granulate in je zadeva obstala, ne sesa večje granulacije.
Gledam na spletni strani tole pištolo, ali bi tale peskala z granulatom 1-2mm ?
https://tesi.si/vse_kategorije/peskanje_ciscenje/injektorske_pistole_za_peskanje/2710/komplet_za_peskanje_peskalna_pistola_zracna_cev_soba/

Prosim za nasvete
LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: hobby peskanje- nasvet

OdgovorNapisal/-a Slavc » 28.3.2020 22:21

Nimaš problem samo s pištolo marveč predvsem s kompresorjem. Potrebuješ kompresor,ki ima motor vsaj 4kW in tlačno posodo 200 litrov.
Če imaš močnejši visokotlačni čistilec, bi ti bilo mogoče enostavneje peskati z njim. Obstajajo namreč pištole za mokro peskanje. Problem je le, ker moraš potem čimpreje predmet zaščititi zaradi rjavenja.
Tudi peskalni medij - pesek ne moreš več uporabiti, ker ga voda spere.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.3.2020 6:42

Pri tej peskalni pištoli na povezavi, ki si jo dal, manjka poleg tlaka 3-6 bar še ključni podatek, pretok zraka. In ravno tega ti zmanjka.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 29.3.2020 7:22

Tesi pa tudi Lincos imata v programu tudi peskalne pištole s keramično šobo. Recimo pri Lincosu je nizka cena, pa šobe tudi ne stanejo veliko. V kompletu so različne velikosti šob, se splača poskusit kombinacije grnulata in šob. Najbolje je, da sam poskusiš, da boš videl, da ima kompresor premalo pretoka.

Vem, kako se obnese tak kompresor, kot je tvoj. Sem ga uporabljal v kombinaciji s peskalno pištolo iz merkurja in kremenčevim peskom, kateri ni dovoljen za peskanje. Za pištole iz merkurja ni rezervnih šob, je treba kupit cel komplet. Pri Lincosu recimo pa je peskalna pištola poceni, pa keramične šobe imajo nizko ceno.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a sanka » 29.3.2020 19:31

sranje, nič nebo, pa tale kompresor še ni star eno leto....močnejšega pa ne grem kupovat...bo tale granulat 0,1-0,8 ter ščetka za "bormašini" ok....

Hvala vseeno za pomoč

lps
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.3.2020 19:44

Kremenčev pesek/prah je škodljiv za pljuča, tako da se zaščiti.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 30.3.2020 11:50

Zaščita je na mestu. Imam celo obrazno masko ki je uporabna še za markiskaj drugega ko se kaj dela.

hvala
lps
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 31.3.2020 6:42

fikus_ napisal/-a:Kremenčev pesek/prah je škodljiv za pljuča, tako da se zaščiti.

Zato pa sem tudi napisal, da ni dovoljen. O silikozi je bilo na forumu ž veliko napisanega. A klub slikozozi, pa repovedi ga ljudje še vedno uporabljajo.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a -M- » 31.3.2020 6:47

sanka napisal/-a:sranje, nič nebo...

Izkoristi to, kar imaš.
Fizično, s ščetko/čistili očisti kar je mastnega in sprijetega na površini.
Ko ti bo šobo "pojedlo", pa namesto v Merkurju kupi ištolo in keramične šobe pri Lincosu(ali Tesi-ju), bo ceneje in bolj uporabno, kar se tiče menjave šob.

Tudi s tem, kar imaš doma(beri: kompresor), se da nekaj narediti.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 15.10.2020 21:06

Tudi jaz rabim nasvet za hobi peskanje. V bistvu sem že poskušal z mokrim peskanjem in še kar deluje, samo rabim enega, da mi "sesa pesek", ker je tista priprava za mokro peskanje narejena tako šlampasto, da ne more sama sesati peska, ker se zamaši. Pa potem je mokra površina itd... V glavnem, razmišljam o nakupu peskalnika

Imam en kompresor z jermenskim pogonom in dvema valjema, nekaj takega. V bistvu vse isto (proizvajalec in večina podatkov), le posoda na mojem je 100L. Zanima pa me, če tak kompresor lahko deluje kontinuirano več ur.

Z malo šobo bi morala biti poraba zraka malenkost manjša od nazivnega pretoka na mojem kompresorju (gledam podatke tukaj), vseeno pa to pomeni praktično kontinuirano delovanje kompresorja, zato me zanima, če moj kompresor to zmore brez trajnih posledic.

PS: Razmišljal sem tudi, da bi mu vzporedno dodal en mali kompresor s pumpo na osi, saj bi z njim dobil dodatnih 200L/min za ceno pod 100€, samo tisti kompresorji so pa verjetno res samo za občasno delovanje, tudi če so mazani z oljem. Ali se motim?
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 19.10.2020 16:26

usimoncic napisal/-a:Tudi jaz rabim nasvet za hobi peskanje. V bistvu sem že poskušal z mokrim peskanjem in še kar deluje, samo rabim enega, da mi "sesa pesek", ker je tista priprava za mokro peskanje narejena tako šlampasto, da ne more sama sesati peska, ker se zamaši. Pa potem je mokra površina itd... V glavnem, razmišljam o nakupu peskalnika

Imam en kompresor z jermenskim pogonom in dvema valjema, nekaj takega. V bistvu vse isto (proizvajalec in večina podatkov), le posoda na mojem je 100L. Zanima pa me, če tak kompresor lahko deluje kontinuirano več ur.

Z malo šobo bi morala biti poraba zraka malenkost manjša od nazivnega pretoka na mojem kompresorju (gledam podatke tukaj), vseeno pa to pomeni praktično kontinuirano delovanje kompresorja, zato me zanima, če moj kompresor to zmore brez trajnih posledic.

PS: Razmišljal sem tudi, da bi mu vzporedno dodal en mali kompresor s pumpo na osi, saj bi z njim dobil dodatnih 200L/min za ceno pod 100€, samo tisti kompresorji so pa verjetno res samo za občasno delovanje, tudi če so mazani z oljem. Ali se motim?

Podobnega imam jaz, po par urah mi je pojedlo keramično šobo.
Dokupil sem profi šobo, za njo dal cca 120 EUR, sedaj deluje.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 19.10.2020 21:11

Kakšno šobo si pa kupil in kje? Pa samo šobo ali celo "pištolo"? Koliko ti pa porabi zraka? Kakšen pesek uporabljaš?
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 20.10.2020 15:14

usimoncic napisal/-a:Kakšno šobo si pa kupil in kje? Pa samo šobo ali celo "pištolo"? Koliko ti pa porabi zraka? Kakšen pesek uporabljaš?

Peskalnik je kupljen pri TESI - Bizeljsko: Peskalnik Tesi 80, z nekaj domače predelave - ventil za doziranje peska.
Šoba naknadno naročena tudi dam, pokliči in vprašaj, bodo svetovali tudi glede pretoka.
Jaz imam kompresor batni 500l, pretok 1200l/min.
Pesek pa uporabljam kar Fuka sand 80 (0,1-0,8mm), odvisno kaj peskam. Za večje količine kontaktiram kamnoseka. Malce je treba paziti pri izbiri peska, problem so lahko večji delci, zabijejo šobo.
Sicer to peskanje ni dovoljeno, tako da pazi, obvezno uporabljaj skafander, ter primeren prostor + dobro odsesovanje.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 20.10.2020 15:25

MarioRo napisal/-a:Pesek pa uporabljam kar Fuka sand 80 (0,1-0,8mm), odvisno kaj peskam. Za večje količine kontaktiram kamnoseka. Malce je treba paziti pri izbiri peska, problem so lahko večji delci, zabijejo šobo.

Torej mivko lahko dobiš v razsutem stanju za bolj normalen denat? Ta v žaklju je 3-4€ na žakelj. Pa običajno ni suha.

MarioRo napisal/-a:Sicer to peskanje ni dovoljeno, tako da pazi, obvezno uporabljaj skafander, ter primeren prostor + dobro odsesovanje.

Kakšno peskanje ni dovoljeno? Prvič slišim? Sicer mi je znano, da rabim zaščitno opremo, a sem mislil uporabiti samo masko za prah in pokrivalo/skafander za čez glavo (tisto kar pride zraven peskalnika). Ostale cunje pa normalne.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 20.10.2020 16:30

Peskanje s kremenčevim peskom ni dovoljeno.

https://old.delo.si/druzba/panorama/ubi ... -mode.html

Kar se tiče skafandra, najdi si kaj kvalitetnega + zaščitno stekelce, to postane takoj motno (abraziv jih zdrsa), sploh ta ki jih zraven dobiš.
Da se razumemo, ti "peskalniki", to je uvoz iz kitajske za par "dinarjev", temu primerna je tudi kvaliteta.
Jaz sem naročil kar lokalnemu steklarju, odrez kaljenega stekla in menjam, kako redna je menjava - odvisno koliko od blizu gledaš.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov