STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krozna ali tracna

Krozna ali tracna

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Krozna ali tracna

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 29.10.2020 19:05

Zopet lepo pozdravljeni:)

Nekaj je ze bilo govora o zagah vendar kaj dosti nisem nasel.

Torej: katera je bolj primerna zaga za v domaco delavnico tam nekje za zacetek do 500€?
Zagalo se bo zelezne profile(max 80x80), cevi(obcasno inox), kak aluminij,kotniki ipd..pa da je moznost rezanja pod 45st, ker s fleksarco je ze prav mucno..
Je bolje tracna ali krozna "tremblitz"zaga?prednosti in slabosti obeh?

Hvala in ostanite zdravi:)
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Krozna ali tracna

OdgovorNapisal/-a dakomat » 29.10.2020 21:00

Pozdravljen. Tračno za tak denar boš težko dobil. Vsaj kaj pametnega. Upoštevaj strošek listov. Krožna z hlajenjem se bo našla za tak denar. Strošek ostrenja ni velik, je pa fajn, da je ostrilec kje v bližini. je tudi več odpada kot pri tračni. Trenblitz je verjetno najcenejši in najbolj kovaški, kombinacija tornega rezanja. Segreje kovino. Kako se obnese za inox pa ne vem, ker nimam izkušenj. Bo kdo drug povedal, če je sploh primeren... Najbolj natančna je krožna, tračna je v rangu 1 mm, kar je za šlosarijo še sprejemljivo (konstrukcije). Če boš jo imel za razrez pred struženjem, bo krožna z hlajenjem najboljša.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 29.10.2020 21:49

Dakomat hvala za odgovor..
Vem da bom tracno tezko dobil za ta denar,mogoce kaj rabljenega..vendar saj listi pa tut niso tolk dragi,okoli 20€ kokr sm gledal..zdrzijo pa tut nekaj menda..
Za krozno zago vem da so sajbe precej drage,brusilca ne poznam nobenega..
Tako kot pravis,trenblitz je se najbolj ugoden in dokaj natancen se mi zdi,vsaj ko sem delal s parimi so kar ok..edino svinjarije se nabere dovolj,sam nimas kaj..je pa primeren menda tudi za inox,vendar moras menjat "sajbo"..vsaj po PS;)
Aja pa se to..koliko kW naj ima motor,da je dovolj mocan? Ne da potem ko malo bolj pritisnes, se skoraj ustavi..ker enkrat sem spotoma nekje hitro kupil poceni namizni brusilnik in ze samo ko hocem nabrusit sveder,ga upocasni..kaj sele kaj drugega

Lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 29.10.2020 21:58

Mislim, da so el. motorji za trenblitz okrog 5 kw. Je plošča kar velika (350 mm??).
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 30.10.2020 8:42

Slučajno sem opazil, da je dabata o žagah. Ima kdo kakšne izkušnje o takšnih. Zanima me za domačo uporabo. Enaka od vseh ponudnikov, le barva je druga.

Slika
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.10.2020 9:18

Vsaka žaga ima svoj namen, težko jih primerjaš med seboj. V grobem pa:
Trenblitz je primeren za grobe razreze cevi in profilov s tanjšimi stenami, za poln material ni najbolj primeren, ker se odrezovalna plošča troši in jo tudi zanaša.
Krožna žaga ima zelo lepo točnost, toda v zakup je treba vzeti, da ima po obodu samo "toliko" zobov, ki se skrhajo, torej računaj na pogosto brušenje. Tudi žagin list je dražji, lahko računaš od 100 Ejev naprej.
Tračna žaga je pa počasnejša, toda z njo lahko režeš tudi polne profile. List je voden, zato je točnost dobra, čeprav morda slabša kot pri krožni. Toda po obodu imaš zelo veliko število zob, torej boš z njo mnogo več odrezal. Pa listi niso tako peklensko dragi, računaj 50 Ejev itd.

Sploh če boš rezal NR, bi rekel da izberi dobro tračno žago. Obvezno hlajenje z emulzijo. Stroj je dražji, toda - Hej, stroj mora biti drag.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 30.10.2020 10:57

Hvala lepa, zvedel vse kar sem rabil:)
Lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 31.10.2020 22:17

Femi ng120 abs ali ng160 abs, sam imam ng 160 abs in sem zaenkrat precej zadovoljen. Imam jo sicer par tednov, in je gor še original list, vendar reže ravno in hitro. Prav tako ni packarije z emulzijo. Kupil sem jo sicer ker jo rabim sem ter tja tudi za na teren, režem pa ubistvu jeklo in nr do 100x100 večinoma cevi. Sicer imam za narezati serijo nekaj sto kosov polnega 30x50, imam tudi redkejši list za rezanje polnega, to bomo še videli kako bo šlo.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MTB4life » 2.11.2020 14:25

Jaz v svoji hobi delavnici uporabljam tračno žago Femi 783XL.

Za moje potrebe popolnoma dovolj.
Največjo cev sem rezal 80x80, kakšnih 10mm je še bilo lufta, več pa ne.
Žaga dovolj močna, da se ne ustavlja, ni pa to za precizna dela. Ta žaga je nadomestila 95% rezanj s kotno brusilko.
Rezal sem tudi NR, samo tam se bolj obrablja list. Nisem se pozanimal ali obstajajo prav namenski listi za NR, trenutno sem žagal kar s klasičnim.
MTB4life
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov