STROJNISTVO.com • Poglej temo - Centralno ogrevanje ventil spušča

Centralno ogrevanje ventil spušča

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Centralno ogrevanje ventil spušča

OdgovorNapisal/-a rasin » 3.11.2020 18:49

Torej imamo centralno ogrevanje na trda goriva(drva) in je problem da ko se kuri in se voda segreje do nekje 70 stopinj začne ventil spuščat.Ta ventil smo dali sedaj že mernjat v kratkem času 3x.Prvič zato ker je nekako čudno žvižgalo ko se je spuščala voda bilo kje v hiši.Drugič iz istega razloga in pa spuščanja iz ventila.Sedaj je že tretji ventil.Sicer sedaj ne žvižga ampak le spušča vodo.Hiša je enoetažna in imamo 5 radiatorjev.Pritisk v ekspanzijski/raztezni posodi je 1,5 bara.Prav tako je pritisk vode 1,5 bara.Ko se voda ogreje do 70 stopinj se pritisk vode poveča do 2,1 bara.Prejšnja dva varnostna ventila sta bila 8 barska ta ki ga imamo montiranega sedaj pa je 10 barski.Pri vseh pa se ponavlja ista problem.Kje bi lahko bil problem?Previsok tlak,....?
Govora je o takem ventilu iz slike.
Vsak pameten nasvet bi bil dobrodošel.
Hvala
Lp
Slika
rasin
Sodelavec
Sodelavec

Re: Centralno ogrevanje ventil spušča

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.11.2020 19:05

Pritisk v raztezni je 1,5 bar - je to napisano na raztezni ali si ga izmeril?
Varnostni ventil je zato, da v kritičnem primeru spušča - to ni okvara ventila.
Pritisk varnostnega ventila moraš ločiti na: nastavljen delovni pritisk = pri katerem pritisku spusti vodo in pritisk, katerega vzdrži ventil ne glede če vodo že spušča ali ne.
Koliko je najvišja točka ogrevalnega sistema napram raztezni posodi? Verjetno manj kot 3 m?
Je žvižgalo, če se je spuščala voda kje v hiši?? Čemu pa spuščaš vodo iz sistema ogrevanja?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MartinSLO » 3.11.2020 19:06

Za začetek napiši še, kje je montiran. Tale na sliki je namenjen za bojler in nima s centralnim ogrevanjem nobene veze. Tudi če je bojler kombiniran, gre za ločena sistema, ki nimata medsebojnega vpliva glede tlaka.

Skratka, malo več podatkov za lažjo pomoč pri iskanju rešitve... :wink:
MartinSLO
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sebek » 3.11.2020 19:18

Sklepam da pušča sanitarna voda, ko se segreje na 70°C. Kako velik je bojler in kako velika je raztezna posoda? Na raztezni posodi tudi preveri ventilček, če iz njega slučajno teče voda -> potrebna menjava le te.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rasin » 3.11.2020 20:28

Mogoče nisem dobro napisal.Ventil je ta za sanitarno vodo.Sem pa rešil problem.Očitno je mojster nekako pustil malce odprt ventil.Ko sem ga zategnil je nehalo kapljat.Se opravičujem ker nisem prej preveril ventila.
Hvala vsem za dobronamerne nasvete.
rasin
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.11.2020 9:24

"Ko sem ga zategnil je nehalo kapljat.Se opravičujem ker nisem prej preveril ventila."

Jaz tega ne bi naredil, ker je ventil že tovarniško nastavljen na pravi tlak!

Če je ta ventil za sanitarno vodo, potem se dogaja, da ob naraščanju tlaka malo pušča, ker se volumen vode veča in ventil je narejen za to.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.11.2020 11:16

tudi meni kaplja enak ventil kakšnih par let pa ne vedno, ko so vodovodarji vgradili proti povratne ventile pri števcu, ja privil si matico do konca kar je v redu, med varnostni ventil in bojler vgradi namensko ekspanzijsko posodo pa bo mir...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rasin » 5.11.2020 8:45

Hvala vsem za vse nasvete.Sedaj ne kaplja več ampak je začelo spet žvižgat ko se spušča vodo.A bo ta namenska ekspanzijska posoda rešila ta problem z piskanjem?
rasin
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 5.11.2020 9:39

pojma nimam, morda imaš v vodovodu visok tlak pa pride potem do žvižganja na ventilu, težko je ugibati na daljavo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 5.11.2020 11:04

Ti varnostni ventili za bojler imajo v sebi tudi protipovratni ventil. Da voda ne bi spuščala na varnostnem ventilu pri rednem segrevanju vode v bojlerju (voda se širi pri segrevanju) tale nepovratni ventil ima na sebi še en majhen ventilček ki se odpre ko se voda segreva in dovoli povrat manjše količine vode v sistem da ne bi vsakič kapljalo na varnostnem !! Enkrat sem odstranil ta ventilček (št. 1 na sliki) in ... ni glih po predpisih, ampak je pomagalo... :D :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.11.2020 19:36

Kak tlak imaš na vodovodu?

Če imaš kaj več kot 3 bare dodaj regulator tlaka za vodomerom. Nekaj takšnega.

https://www.google.com/search?sxsrf=ALe ... 80&bih=591
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rasin » 6.11.2020 12:41

Deutz @ hvala za nasvet samo jaz nebi glih delal tega ker nusem glih za te reči.
Sebek za pritisk nebi vedel ker se ne spoznam ali je za sanitarno in vodo za ogrevanje isti pritisk.V bojlerju ki je v peči je pritisk 1,5 bara.
rasin
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 14:12

pazi!!! v bojlerju imaš dva ločena sistema, vodi se ne mešata!!!, eno je grelna voda, to je ta iz peči, tlaka naj bi bila podobna, oz. je lahko večji ali manjši kot v peči, glede na lego bojlerja nižje ali višje 1 bar/10m..., bo šlo..., potem imaš pa sanitarno vodo, ki ima tlak podoben kot v vodovodnem omrežju, vodi se, še enkrat, nič ne mešata!!!, sta ločeni, grelna voda ima drug / svoj krog, bo v redu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.11.2020 12:11

da bo bolj jasno, iz mojega zaprašenega arhiva... :D :D
bojler na peči, vroča voda obliva plašč bojlerja in ogreva sanitarno vodo, one zvite dve cevi sta pa sanitarna voda spodnja mrzla zgornja vroča..., no s tem sem se malo ukvarjal...

bojler01.JPG
bojler01.JPG (91.92 KiB) Videno 10002 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov