STROJNISTVO.com • Poglej temo - kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

OdgovorNapisal/-a emilp » 2.11.2020 10:54

Pozdravljeni,

v kratkem času se mi je že drugič pripetilo, da kosilnice ne morem več vžgati, ker mi je "zaštekala" vrvica. Ugotovil sem,da je to posledica tega, ker se na vrhu cilindra naberejo neizgoreli ostanki nečesa, za kar ne vem, kaj je. Bat se malo pred zgornjo točko ustavi in ne more naprej.
Zaradi česa bi se lahko to zgodilo ? Hvala za odgovore !
emilp
Pripravnik
Pripravnik

Re: kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 2.11.2020 11:01

emilp napisal/-a:Pozdravljeni,

v kratkem času se mi je že drugič pripetilo, da kosilnice ne morem več vžgati, ker mi je "zaštekala" vrvica. Ugotovil sem,da je to posledica tega, ker se na vrhu cilindra naberejo neizgoreli ostanki nečesa, za kar ne vem, kaj je. Bat se malo pred zgornjo točko ustavi in ne more naprej.
Zaradi česa bi se lahko to zgodilo ? Hvala za odgovore !

Starost kosilnice ?
Splošno stanje ohranjenosti ?
Kako pogosto je v uporabi ? (ali kosilnica dlje časa stoji z gorivom v rezervoarju in ceveh)
Kakšno mešanico točiš notri ? (možnost onesnaženega goriva)
Zadnjič spremenil Duroplast, dne 2.11.2020 11:05, skupaj popravljeno 1 krat.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 2.11.2020 11:04

Prveč močna mešanica (beri - preveč olja ali olje slabe kvalitete, ki ne izgori in pušča saje). Predvidevam, da je kosilnica 2 taktna (beri - na mešanico bencina in olja).
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a emilp » 3.11.2020 9:08

Iz obeh odgovorov sklepam, da bi lahko bila težava v mešanici. Ker sam nisem sodeloval pri izdelavi mešanice ampak samo pri popravilu posting.php?mode=reply&f=16&t=50391#, bom naredil novo mešanico z zelenim oljem Stihl HP ultra 2%, potem pa bomo videli.
Se javim, ko bom imel nove informacije.
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a emilp » 7.11.2020 17:59

Problemi - drugi del :cry:
Danes sem poskusil z novo mešanico, pokuril en rezervoarček in pol in (verjetno) isti problem: na koncu delovanja je kosilnica izgubila moč in crknila, potezna vrvica za vžig pa je zopet "zaštekala". Imam pa nove informacije o kosilnici: pred kratkim je bil menjan karburator. Mogoče se varam, ampak zdi se mi, da kosilnica popije precej goriva glede na to, koliko časa sem delal z njo. Ne vem, koliko je popila prej.
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 5'r » 7.11.2020 23:30

Morda kakšen podatek več o kosilnici? Verjetno je bilo krivo gorivo in morda kakšne usedline v rezervarju, ki so potovale naprej in zamašile filter ali iglo na fergazerju (uplinjaču, karboraturju ...).
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 8.11.2020 9:07

Poizkusi na novo nastaviti vplinjač. Lahko, da ti vplinjač dela prerevno mešanico goriva in zraka. Kakšne barve je pa kaj svečka?
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 8.11.2020 21:24

Nič nisi napisal kaj storiš, ko vrvica zašteka? A kar samo od sebe mine? A snameš ciliner in čistiš? Med vplinjačom in vrvico ne vidim povezeve.

V mladih letih sem veselo šraufal svoj moped in ta "zaštekana" vrvica me spominja na pregret cilinder. Od premočne mešanice kasneje sploh nebi vžgala.

Kašna znamka je, če ni skrivnot? Koliko pred vrhom se vstavi bat? Ali je to bolj "od oka".
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a emilp » 9.11.2020 19:48

Gre za kosilnico Ryobi RBC30SESA z ravno gredjo. Prilagam sliko svečke po dogodku: https://ln2.sync.com/dl/c9aab05c0/h6kvbd4n-j8vqh245-h8arg64b-rqrdvprx.
Ko vrvica zašteka, razstavim kosilnico - glavo motorja, ob robovih na vrhu cilindra postrugam neizgorele ostanke, jo zaprem in evo - zopet dela. Gre za cca. 0,5 do 1mm debelo plast, ravno toliko, da bat ne doseže vrhnjo točko. Zašteka bat, ne vrvica za vžig.
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 5'r » 10.11.2020 16:42

Skoraj neverjetno se mi zdi da bi se toliko saj nabralo iz enega rezervoarja in pol. In sploh če praviš da si uporabil pravo olje in verjetno svež bencin. Morda poslikaj še saje ki se primejo cilindra in zastavijo bat. Morda je še zmeraj preveč olja ali pa je še nekje neka svinjarija, ki onemogoča čisto izgorevanje.
Drugače pa je en rezervoar delala kosilnica brez problema?
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 10.11.2020 19:03

Te stvari ne razumem.
Praviš, da bat zašteka. Ok, če res zašteka se to zgodi v enem gibu bata in v tem času se nabere toliko saj, da bat ob njih odari in zašteka. Odnesi jo nekomu, ki to šraufa in ti pove kako in kaj. Tu zagotovo niso problem saje in to po litru bencina.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.11.2020 22:11

Koliko pa tega olja naliješ v 1 liter bencina ???
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a emilp » 10.11.2020 22:25

Deutz napisal/-a:Koliko pa tega olja naliješ v 1 liter bencina ???

1 deci na 5 litrov, torej 20ml/1L
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a emilp » 10.11.2020 22:35

zalb.krut napisal/-a:Te stvari ne razumem.
Praviš, da bat zašteka. Ok, če res zašteka se to zgodi v enem gibu bata in v tem času se nabere toliko saj, da bat ob njih odari in zašteka. Odnesi jo nekomu, ki to šraufa in ti pove kako in kaj. Tu zagotovo niso problem saje in to po litru bencina.

Ne verjamem, da se to zgodi v enem gibu - to se toliko časa nalaga, dokler bat ne doseže te kritične točke. Kosilnica na koncu izgubi moč in par sekund zatem ugasne. Bat ostane ukleščen pod vrhom. Ta kosilnica je bila pri nekom, ki to šraufa, zdaj imamo pa to situacijo :cry:
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a emilp » 10.11.2020 22:38

5'r napisal/-a:Skoraj neverjetno se mi zdi da bi se toliko saj nabralo iz enega rezervoarja in pol. In sploh če praviš da si uporabil pravo olje in verjetno svež bencin. Morda poslikaj še saje ki se primejo cilindra in zastavijo bat. Morda je še zmeraj preveč olja ali pa je še nekje neka svinjarija, ki onemogoča čisto izgorevanje.
Drugače pa je en rezervoar delala kosilnica brez problema?

Od kod bi pa lahko prišlo toliko nesnage ?
emilp
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov