STROJNISTVO.com • Poglej temo - Blok motorja 2t

Blok motorja 2t

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Blok motorja 2t

OdgovorNapisal/-a Deutz » 19.11.2020 0:02

čiro1950 napisal/-a:Če bi delal nov sedež za pušo na ohišju motorja na stružnici, bi morala imeti vreteno visoko nad posteljico, da bi ohišje lahko vpeli na plano ploščo in vseskupaj vrteli.

Tudi na stružnici se da z borštango vpeto v amerikaner in podprto z konjičkom, ohišje pa na suport pritrditi z kakšnim kotnim pripomočkom 90°. Centrira pa se z pupitasom pritrjenim na borštango, potem pa premični nož v prečno luknjo na borštangi in veliko potrpežljivosti. Seveda je bolj enostavno na rezlaknem stroju če ga imaš... No to je taka bolj hobi varijanta, bo pa Loctite precej enostavnejša rešitev :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 19.11.2020 0:34

Kernanje in rebričenje sem videl na jeklenih delih, na alumuniju se bo takoj posedlo. Če ne bi bilo korone bi šel v delavnico pogledat, za koliko se spusti miza na ALG 100 in koliko je dolga stružna glava.
Semering je treba v vsakem primeru odstraniti( in obvezno zamenjati z novim) in če bi postružili kos jekla in ga vtaknili na mesto semeriga, ta jekleni kos pa bi imel še podaljšek za pinolo, s katero bi luknjo ležaja v trenutku scentrirali brez merine ure. Potem se postruži za 10 mm večjo luknjo ( bodi puša z 5mm steno)in je prvo struženje na rezkarci končano, potem pa po motaži puše še enkrat postruži na izbrano toleranco. Dela je na rezkarci za 3h in na stružnici za 2h( če bi bil surovec z luknjo). Pušo je treba vtiskati pod prešo, jaz sem na Vespi mlatil po ležaju s kladivom in počil ohišje (bilo je pred 50 leti, naj mi bo odpuščeno, še vedno me stisne pri srcu).
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 19.11.2020 8:46

Ko sem bil mulc so recimo na Tomos E90,ko si razdrl mašino skoraj vsi ležaji popadali sami iz bloka.Motor je bil enostavno preslabo konstruiran in je vse krivilo in trgalo.Ležaje smo podložili z trakom izrezanim iz pločevinke in je špilalo. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 19.11.2020 11:51

Enake izkušnje kot @kouter. Z ležaji v felgah je bila ista zgodba.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Drec » 20.11.2020 8:26

Ja res je, kolesne ležaje smo včasih podlagali z odrezanim tračnim metrom, ki si ga toliko časa brusil z brusnim papirjem, da si zadevo dobil skupaj. Zelo dolgotrajen postopek ampak je delovalo. he he kaj vse smo naredili za vožnjo z oboževanim Tomosom.
TIJ
Drec
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov