STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stružnica brez sklopke

Stružnica brez sklopke

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Stružnica brez sklopke

OdgovorNapisal/-a inzenir123 » 12.12.2020 23:19

Pozdravljeni.
Bi mi lahko izkušeni strugar povedal kaj glede stružnic brez sklopke? Zanima me če veliko elektrike prišpara stružnica ki se ji motor ugasne ko izklopiš vreteno v primerjavi s stružnico pri kateri je motor non stop v teku in vreteno vklapljamo/izklapljamo s sklopko.
Lp
inzenir123
Novinec
Novinec

Re: Stružnica brez sklopke

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.12.2020 7:36

Nekega prihranka energije tu ni-razen če stojiš za stružnico in vsako uro trikrat poženeš vreteno. To imajo manjše in cenejše stružnice zaradi prihranka denarja-pač ni treba dveh sklopk vgradit. Je pa težava, če stružiš notranji navoj v slepi luknji, ko je treba na koncu luknje na hitro preklopt iz vrtenja v desno na vrtenje v levo, da se ti nož ne zaleti-ko mora motor premagati vse vztrajnostne mase, skupaj s svojo.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.12.2020 9:21

SAJKO napisal/-a:...Je pa težava, če stružiš notranji navoj v slepi luknji, ko je treba na koncu luknje na hitro preklopt iz vrtenja v desno na vrtenje v levo, da se ti nož ne zaleti-ko mora motor premagati vse vztrajnostne mase, skupaj s svojo.

Pri manjših stružnicah (npr. 2 kW) je dobro da el. motor ima vgrajeno el. magnetno zavoro. Pri struženju navoja (<60 o/min) se vreteno ustavi v manj kot enem obratu, ja je malo zajeb... ampak se navadiš ko polomiš en kup nežev... :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.12.2020 9:31

navoje se da rezati tudi z izklapljanjem vlečne matice in ročno vračanje suporta, da se izogneš preklapljanju smeri vrtenja, gre čisto lepo :D :D ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.12.2020 10:07

vili napisal/-a:navoje se da rezati tudi z izklapljanjem vlečne matice in ročno vračanje suporta, da se izogneš preklapljanju smeri vrtenja, gre čisto lepo :D :D ...

Saj se tako tudi dela če maš pripravo za ponovno sinhrono "vklapljanje" v navoj vlečnega vretena.
Ali ma ta priprava nek "domač" naziv ? :lol:

Slika
Zadnjič spremenil Deutz, dne 13.12.2020 10:20, skupaj popravljeno 3 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a inzenir123 » 13.12.2020 10:08

Torej večje stružnice vse delujejo na sklopko? A poraba elektrike ko se motor vrti brez obremenitve (ugasnjeno vreteno) potem ni nekam znatna?
Lp
inzenir123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.12.2020 11:28

če se motor vrti v prazno žene ventilator, morda jermene in še kakšno gred do sklopke, torej premaguje trenja v ležajih, pa morda kako obtočno črpalko za mazanje stroja, poraba je nekaj % nazivne moči..., pri zagonu motorji potegnejo kar velik tok, seveda, če nimajo mehkega zagona...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 13.12.2020 13:39

Deutz napisal/-a:
vili napisal/-a:navoje se da rezati tudi z izklapljanjem vlečne matice in ročno vračanje suporta, da se izogneš preklapljanju smeri vrtenja, gre čisto lepo :D :D ...

Saj se tako tudi dela če maš pripravo za ponovno sinhrono "vklapljanje" v navoj vlečnega vretena.
Ali ma ta priprava nek "domač" naziv ? :lol:

Slika

Po moje se temu reče ura za vrezovanje navojev.
Se pa da brez te ure odklopiti suport od vretena, ga poljubno premikati in spet kadarkoli priklopiti, če je korak vretena celi večkratnik koraka navoja. Na primer: Če ima vreteno korak 3mm lahko kadarkoli odklopiš suport za navoje 3mm, 1.5mm, 1mm , 0.75mm , 0.5mm, 0.25mm, 0.125mm.

Je pa zanimiva tudi naprava za na stružnico za vrezovanje navojev, če jo kdo pozna Ainjest Dickson. Ta omogoča tudi poljubno ustavljanje vrezovanja na omejitvi, na primer za slepe navoje:
http://www.lathes.co.uk/ainjest/
https://www.youtube.com/watch?v=brAguvg88BU

So pa to v času cnc-jev le še bolj zanimivosti. :)
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.12.2020 16:20

nabijač napisal/-a:...
Po moje se temu reče ura za vrezovanje navojev....

Mislil sem na neko "domačo" besedo kot npr. "gevintura" (Gevineduhr) če obstaja pa vili noče nič povedat :evil: :D

nabijač napisal/-a:...Se pa da brez te ure odklopiti suport od vretena, ga poljubno premikati in spet kadarkoli priklopiti, če je korak vretena celi večkratnik koraka navoja. Na primer: Če ima vreteno korak 3mm lahko kadarkoli odklopiš suport za navoje 3mm, 1.5mm, 1mm , 0.75mm , 0.5mm, 0.25mm, 0.125mm.

..ja to je res !
nabijač napisal/-a:...Je pa zanimiva tudi naprava za na stružnico za vrezovanje navojev, če jo kdo pozna Ainjest Dickson. Ta omogoča tudi poljubno ustavljanje vrezovanja na omejitvi...

Vidiš tega pa nisem nikoli zasledil. Je zelo uporabno in celo ima svojo matico... !
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.12.2020 16:21

precej uporabna pa je tudi tale pojasnitev:
https://www.youtube.com/watch?v=zG9XYDCDwWY
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.12.2020 17:10

dojc: pojma nimam, če bi vedel bi napisal, mi je pa všeč "gvintura"... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.12.2020 18:02

vili napisal/-a:dojc: pojma nimam, če bi vedel bi napisal, mi je pa všeč "gvintura"... :D :D :D

...dobro potem pa na ostane kot praviš "gvintura" !! :D :D :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pocar » 17.12.2020 13:36

Zdravo!

V angleščini se zadeva imenuje thread dial indicator. Nima nobene veze s korakom navojnega vretena, ker je štos v tem, da matico vedno vklopiš na istem mestu vretena (po indikatorju).
Vreteno se pri rezanju navoja vedno vrti v isto smer, izklopi se dvodelna matica. Vreteno vrneš v začetni položaj ročno ali pa s hitrim pomikom, matico pa vklopiš na istem položaju indikatorja.
Z malo vaje zadeva špila zelo dobro, sam uporabljam.
Na videu pa Joe vse lepo razloži in pokaže.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-dqOi_z5bk
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 17.12.2020 14:16

ja pocar:
to je to , s to "gvinturo" je rezanje navojev šala, dobro, moraš se navadit, je pa od tega, kar sem to počel že nekaj desetletij, morda pa bi mi še ratalo, mi boš dal za probat, da ti polomim kak nož :oops: :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 18.12.2020 2:19

mojstri, jaz imam stružnico smart & brown 1024, angleška, delana za nemški trg, točna v stotinko, vse dela kot mora, razen tega da nima zavore. Vse ok, samo za navoje pa ni ravno zmaga. Prvi problem je zavora, drugi pa da nima indikatorja za pozicijo navojnega vretena.

Ima tristopenjski motor, stopnje rešene prek navitij, nato ima dvostopenjski menjalnik hitro/počasi in še dvostopenjski menjalnik 8:1 ali nekje blizu. V originalu je bila direktno na motorju zavora na disk in čeljusti. Seveda je dobila noge že leta nazaj.

Razmišljal se o možnih rešitvah pa sem razmišljal da bi menjal motor za normalnega 3-faznega, dodal bi frekvenčnik s zaviralnim uporom, kontrolno ploščo s potenciometrom bi dal na dostopno mesto, tako da bi pri rezanju navojev, ko gre nož proti končni točki počasi zapiral potenciometer.

Je kdo že poskusil kaj takega ?
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost