STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2020 23:33

kolikor se še spomnim pleharije:
- vroče valjana in konec, s cundrom, to je tista črna...5 mm in več...
- lužena še vedno vroče valjana po valjanju lužena brez cundra, kako ga spravijo dol bo demz povedal
. hladno preoblikovani plehi preoblikujejo tiste, ki so jih prej na vroče in so jih pred tem lužili, uporaljali smo jih za globoki vlek, enkrat ali dvakrat dekapirano, bo pa spet demz povedal kaj je dekapiranje, sem vse pozabil, demz daj..., če sem kaj zahebal... izvleci me ven, prosim..., sem iz te klinčeve pleharije že ornk ven...

tole sem na hitro našel:

Dekapiranje jekla​

Ena od najpomembnejših aplikacij klorovodikove kisline je dekapiranje jekla, s katerim se z železnih in jeklenih polizdelkov pred nadaljnjo predelavo, na primer vlečenjem, valjanjem in galvaniziranjem, odstrani rja oziroma železovi oksidi.[5][17] Za dekapiranje ogljikovih jekel se običajno uporablja tehnična klorovodikova kislina s koncentracijo okoli 18%:
Fe2O3 + Fe + 6 HCl → 3 FeCl2 + 3 H2O
Izrabljena kislina se je kot raztopina železovega(II) klorida dolgo časa ponovno uporabljala za dekapiranje, čeprav visoke koncentracije težkih kovin v raztopini zmanjšujejo njeno uporabnost.

Industrija dekapiranja jekla je razvila postopke za regeneriranje klorovodikove kisline. Najpogostejši postopek je pirohidroliza, s katero se s pomočjo vodne pare in kisika iz kovinskih kloridov odcepi prosta in vezana klorovodikova kislina. Stranski produkt je fino uprašen zelo kakovosten železov(III) oksid:[5][26]
4 FeCl2 + 4 H2O + O2 → 8 HCl+ 2 Fe2O3
Z rekuperacijo iztrošene kisline se kislinski krog zapre.[17]
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.12.2020 9:19

Luženje oz. jedkanje površine je odstranjevanje oksidov iz kovinske površine. To je tista škaja po vročem valjanju. Za to se uporablja 20 - 25% HCl ali 35% H2SO4.

Če delaš s H2SO4, je treba delati v vročem, 60 - 80°C, traja malce dlje, toda ni nevarnosti za vodikovo krhkost ali interkristalno korozijo - kar je pa ravno pri HCl problem. Solna kislina je namreč "hujša", naredi hitro in delaš v hladnem, toda težave nastanejo kasneje, ker zaleze med železove kristale.

Po jedkanju je treba zadevo dobro izprati in tu nastane problem, ker železova površina na zraku hipoma oksidira - to je tista rumena barva na površini. Sedaj je treba zadevo "dekapirati", torej odstraniti to novo tanko plast novega oksida. To naredimo z razredčeno HCl 5% , takoj nato pa nevtraliziramo z NaOH . Stvar je zaključena in pripravljena za nadaljnje obdelave.

Če se bo barvalo, sedaj zadevo izpereš v vroči vodi, zaradi tega se površina takoj posuši, lahko jo tudi namastiš z oljem kot je to pri "dekapirani pločevini" npr. DC 01, 02, 03 ... , lahko nadaljuješ z galvanskimi postopki ali bruniranjem itd ... ,

Tako nekako. Virov pa ne dam, ker so moji. Če bi kdo rad imel vire, si jih naj gre pa kar sam iskat.
Lahko pa da se kje motim :lol: , tudi to se živemu človeku zgodi. :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 29.12.2020 10:14

Tistemu laserju z jubutlna tudi jaz ne verjamem. Če bi bilo res, bi bil že tako razširjen kot akumulatorske bormašine. Me pa zanima, kako tako dobro zgoljufajo posnetek. Reklame za čistila za umazano posodo, ko z gobo samo po zraku zamahneš mimo kupa umazanih piskrov, so zanikrne v primerjavi s tem. :D
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.12.2020 10:34

Ta svetloba se vidi da ni laserska, ker je bela. Laserska je monokromatska.

Pa - a je bilo nekje da je zadeva 1000 vatna :o ? Za 1 kW rabiš laserski izvor kot omara velik. Pa da bi se z njim zapeljal preko roke? Ni šans !
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 29.12.2020 10:49

Za hobi domačo uporabo je dovolj namakanje v kisu :D
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.12.2020 11:00

Sajko993 napisal/-a:Za hobi domačo uporabo je dovolj namakanje v kisu :D

Ja, v cvičku. Je bila letos kar dobra letina :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 29.12.2020 14:01

tistemu laserju kar verjamte, je pa klasični "led" izvor, kot je za rezanje, napeljan na ročko po vlaknu. zadeva niti ni več tako redka, ali draga, za kakšne občutljive stvari bo kar spremenila industrijo.

na video posnetkih kažejo vsi samo ročko, ampak zravn je še omara, ki kjer je izvor, hladilnik itd...

https://www.sfcnclaser.com/laser-cleaning-machine.html
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 30.12.2020 22:07

Sem vprašal razvijalca za laserje, ki pravi: Ja, je možno. Bi rekel, da gre za fiberski q-switchan laser s skenerjem.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 4.1.2021 10:21

čiro1950 napisal/-a:Sem vprašal razvijalca za laserje, ki pravi: Ja, je možno. Bi rekel, da gre za fiberski q-switchan laser s skenerjem.

Je možno in se prodaja, cena je pa kar visoka, rabljen in bolj "švoh" 200W = cca 25k EUR
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a WEICON » 8.1.2021 9:03

abs33 napisal/-a:Zanima me, če obstaja kako posebno kemično sredstvo za odstranjevanje rje in kej bi to lahko kupil.
Probal sem že feroksan pa je bol tak tak.
Obstaja kako boljše sredstvo.

Pozdravljeni,
vse dobro v 2021 1
Imamo alternative - sprej in tekočina ( sredstvo za odstranjevanje rje), kje in kako lahko jih testiramo ?
Lp,
WEICON
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.1.2021 16:54

Si ti morda iz bivše Regeneracije?
Sprašujem, ker bi bila to referenca.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.1.2021 18:53

demz:

a je regeneracija "bivša"..., kaj ne delajo več...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.1.2021 19:31

https://www.bizi.si/REGENERACIJA-D-O-O-V-STECAJU/

Pa par let nazaj sem dobil dobro robo od njih po normalnih cenah.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov