STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plače inženirjev strojništva v 2020

Plače inženirjev strojništva v 2020

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: Plače inženirjev strojništva v 2020

OdgovorNapisal/-a nov123 » 11.1.2021 11:15

OK. Sem malo razmišljal o vseh odgovorih in vidim, da se menjava zaposlitve ne izplača ravno najbolje. IT je bolj lagoden, sploh pa v taki službi, kot sem sedaj. Problem je v tem, da sem v IT svetu bolj slab, saj sem veliko zamudil in ne vem kako dober ne bom nikoli. Rešuje me to, da sem padel v ravno pravo podjetje.
Da pa bi v IT delal dodatno še popoldne mi bržkone ne bo uspelo. Konkurenca pri mojem znanju je prevelika. Zatorej bi se preusmeril v strojništo oz. tehnične poklice, pa da morda tam dobim kakšen evro. Vem, da je to sila težko, vendar me vseeno zanima, kaj se išče oz. kaj bi se lahko najhitreje priučil in kako. Doma prostor imam in prav tako začetni kapital. Imam precej dobre ročno spretnosti, kar bi veljalo izkoristiti. Študiral sem proizvodno strojništvo, vendar se nikoli nisem preskusil kot nek strojni tehnik.
Struženje, varjenje (obstaja Institut za varilce, a kako potem naprej) ali pa kakšno programiranje strojev...ali se to da z lastno opremo furati nek popoldanski/vikendaški s.p.? Ali to to zgolj utopije? Brez referenc seveda ne bi šlo.
Druga opcija so te vodovodarski, pečarski poklici, o katerih pa ne vem nič. Sicer sem doma že kaj naredil, a vseeno to je bilo zgolj domače delo.

Kaj menite?
nov123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a cr7 » 11.1.2021 11:44

nov123, samo ideja, glede na to, da znaš vsakega nekaj -> mogoče robotika? Mogoče tudi excel (je pa hudič, ker moraš nekoga, ki dela rutinsko na žgance, najprej prepričat)?
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a korenje » 11.1.2021 23:16

https://www.gov.si/assets/ministrstva/M ... InOiVxO8g0

xd
Zkaj delat kot inženir v privat sektorju, ko greš lahko s 3 letno srednjo šolo kot hišnik v policijo za 2500€ bruto/mesec.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2021 0:19

korenje napisal/-a:https://www.gov.si/assets/ministrstva/MNZ/SOJ/Novice/2021/JANUAR/Place-MNZ_december_2020.pdf?fbclid=IwAR1Ej_i5WvWj6scXEqISBQMDvSKGcBpI3rAswNdPIPQjQMBOsInOiVxO8g0

xd
Zkaj delat kot inženir v privat sektorju, ko greš lahko s 3 letno srednjo šolo kot hišnik v policijo za 2500€ bruto/mesec.

Brez zajebancije. Ko sem se iskal za kariero sem tudi o kriminalistiki tuhtal. Zdaj vidim... 5-6 jurjev bruto prfffffff

Če te dajo v laboratorij delat. Rekonstrukcije nesreč in te zadeve. Mogoče kakšna balistika izstrelkov...Nekaj se tudi za strojnike najde.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.1.2021 0:25

Kriminaliste zanimajo predvsem tisti, ki so študirali v NTF. (recimo jaz).
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2021 0:34

korenje napisal/-a:Kriminaliste zanimajo predvsem tisti, ki so študirali v NTF. (recimo jaz).

Tebe je treba tak mal z rezervo jemat

Vsakič druga zgodba

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a RikoRR » 12.1.2021 0:36

nov123 napisal/-a:OK. Sem malo razmišljal o vseh odgovorih in vidim, da se menjava zaposlitve ne izplača ravno najbolje. IT je bolj lagoden, sploh pa v taki službi, kot sem sedaj. Problem je v tem, da sem v IT svetu bolj slab, saj sem veliko zamudil in ne vem kako dober ne bom nikoli. Rešuje me to, da sem padel v ravno pravo podjetje.

lahko bi vsaj povedal, kaj delaš.
Honda CBR1000RR Fireblade
RikoRR
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.1.2021 0:49

Duroplast napisal/-a:
korenje napisal/-a:Kriminaliste zanimajo predvsem tisti, ki so študirali v NTF. (recimo jaz).

Tebe je treba tak mal z rezervo jemat

Vsakič druga zgodba

Ne vem o čem govoriš.
Mogoče ne veš da sem študiral v NTF poleg FS.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2021 1:01

korenje napisal/-a:
Ne vem o čem govoriš.
Mogoče ne veš da sem študiral v NTF poleg FS.

Eh...

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 12.1.2021 9:00

Tele objave iz policije je potrebno malo z rezervo jemat. Namreč če se ne motim, je tu tudi vštet nek velik dodatek zaradi preljube korone. Je pa dejstvo da v zdravstvu takšnih bonusov niso dobili, pa so bistveno bolj izpostavljeni. Namreč v druzini imamo med. sestro in na njenem oddelku skozi mesece prebolelo 45/52 korono, pa nimajo neposrednega dela z virusom, razen vdorov iz drugih lokacij.

Da so poimensko poimenovani policisti ni sicer v redu, pozdravljam pa da so plače javne. In ne samo v javnem sektorju ampak tudi v gospodarstvu. Bo veliko manj oglasov z "nadpovprečno stimulativno" plačo za minimalc + 50/100 eu bruto.

Je pa malo hecno stavkat v kriznih časih z krizno plačo, za normalne čase ki sploh ne veš kdaj bodo prišli. V proizvodnji kjer pa se delavke za trakom tiščijo kot kokoši v kurniku pa so dobili 1-2 solidarnostna dodatka v vrednosti 200 eu. In ni zmeraj možno narediti delovne distance kot nekateri poudarjajo, razen če boš halo sosedu skozi bajto podaljšal.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.1.2021 14:31

Ja povprečna plača policaja v tisti tabeli je 3200€, brez korone je to 2500€ bruto.

vir: http://www.pportal.gov.si/

za čas ko ni korona dodatkov:

2277EUR brez vseh dodatkov.
Na splošno dobijo v povprečju še 355EUR dodatkov za delovno uspešnost.
Nadur ne opravljajo oz. povprečno 27EUR/zaposlenega.
Za malico dobijo 253EUR/mesec
za prevoz pa 73EUR/mesec

Torej skupno prejme povprečen policaj cca 1474+355+253+73 = 2155EUR/mesec na bančni račun. (v času ko ni dodatkov na korono)

pri tej plači so zajeti vsi v policiji, vključno s skladiščniki, snažilkami in hišniki.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 12.1.2021 15:06

Korenje, kaj bi rad dosegel? Da imajo tako nizko plačo kot ti oz. večina v strojni stroki? Ali bi bilo bolje, da ti več zaslužiš, oni pa obdržijo kar imajo?

Saj za policaja še vedno lahko greš. Vseh 7 delov Policijske akademije si poglej in si kvalificiran :D.

Če pustimo trenutno stavko ob strani, ker je tole vse zmučkano, kot je rekel že KrajncM. Država je vrgla nazaj listo plač s trenutnimi korona dodatki, da vse še bolj čudno izgleda. Pa spet zajebavamo eden drugega, na koncu nimamo pa nič od tega :D. Kje sem že to videl?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.1.2021 16:48

Sej sem zgoraj napisal kakšna je plača brez corona dodatkov. Še vedno preveč.
Fora je to da jih plačuje privat sektor. In koliko jih ima v privat sektorju 2500€ bruto?
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 12.1.2021 17:51

Gospodarstvo si ne more privoščit visjih plac ker smo ze zdaj na robu konkurenčnosti. Mi bi si mogli trudit da reducimo stroske na drzavni ravni, da lahko znizamo davke. Tak bos dobil za manjsi denar vec. Ne vem koliksni % vplivajo to place javnega sektorja ampak solidarno bi bilo da se place korigirajo glede na gospodarstvo, ne na druge javne sluzbe (policaji na učitle, ucitli na doktorje), mi pa spuscamo cene do zadnjega %.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 12.1.2021 20:55

Hja ... bravo Hojs, da se ne pusti izsiljevati. (Čeprav ga ne cenim - neko nepreklicno odstopljeno one, pa še vedno 'hara'??)
Ko bi le še Lipicanka naredila enako za Kučančkovega zeta Štrukeljfrizuro in njegove uboge podplačane reveže.
Ja, povprečje oziroma "masa" plač v javnem sektorju bi moralo biti trdo vezano na povprečje v gospodarstvu!! Potem bi se birokrati trudili, da bi izboljšali pogoje in olajšali delo gospodarstvu. Ne pa da imamo kup predpisov samo zato, da imajo uradniki vsaj nekaj dela. Če je vojna (naprimer kriza v gospodarstvu), je vojna za vse!
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov