STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100

Zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 17.9.2020 6:53

Pozdravljeni,

Iščem srednješolsko ali inženirsko literaturo za načrtovanje parovodov. Potreboval bi pa tudi kakšen primer izračuna cevovoda za vodo z armaturami in črpalko.

Zanima me med ostalim, zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100.

Delno se spomnim kako se je to računalo/izbiralo iz tabel in da je vzrok temperatura ?(450°C v mojem primeru), vendar na googlu nič konkretnega ne najdem s čimer bi lahko potrdil svoje blede spomine... :roll:

Literatura o hidrodinamiki bi mi pa prav prišla da ravno tako obudim spomine ker se trenutno ukvarjam z procesnim strojništvom vsaj polovico delovnega časa.

Hvala če mi kdo lahko pomaga.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100

OdgovorNapisal/-a UrosZup » 29.1.2021 9:40

Mmeister napisal/-a:Pozdravljeni,

Iščem srednješolsko ali inženirsko literaturo za načrtovanje parovodov. Potreboval bi pa tudi kakšen primer izračuna cevovoda za vodo z armaturami in črpalko.

Zanima me med ostalim, zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100.

Delno se spomnim kako se je to računalo/izbiralo iz tabel in da je vzrok temperatura ?(450°C v mojem primeru), vendar na googlu nič konkretnega ne najdem s čimer bi lahko potrdil svoje blede spomine... :roll:

Literatura o hidrodinamiki bi mi pa prav prišla da ravno tako obudim spomine ker se trenutno ukvarjam z procesnim strojništvom vsaj polovico delovnega časa.

Hvala če mi kdo lahko pomaga.

Pozdravljen.

Po dolgem dolgem času sem (spet) naletel na (naš) forum. Malo staro vprašanje, vendar vidim, da si ostal brez odgovora. Standard za preračun parvodov/cevovodov je lahko npr. EN 13480:2017 - industrijski kovinski cevovodi. Konkretno 3.del standarda govori o pogojih preračunov. Parovod zapade pod PED - pressure equpment directive 2014/68/EU in mora biti CE označen. poleg tega mora biti tudi vključen ti. priglašeni organ. pri takšnih temperaturah je treba narediti tudi ti. stress analizo elastičnosti trase.

zakaj prirobnica PN100? načeloma proizvajalci izbirajo standardne prirobnice po EN 1092-1 in jih ne delajo sami. V tem standardu imaš tudi tabelo padca mehanskih lastnosti materiala zaradi povišanih temperatur. pri 400 st.Celzija je padec mehanskih lastnosti ranga 30%. govorim na pamet, seveda odvisno od izbranega materiala prirobnice.

No, šel konkretno pogledat v EN 1092-1. Tabela G.9 - pri 450 st.Celzija so dovoljeni max tlaki tudi samo 59 /64 / 69 bar itd.. verjetno si videl v projektu material 16Mo3 ali 13CrMo45... To velja samo za npr. grlato prirobnico (tip 11), dodatno pa je potrebno preveriti v preračunih še obremenitve kombinacije tesnila + vijaka za zagotovitev tesnenja.

Update:
Aaaa, oprosti, videl sem, da sprašuješ za ventile in ne prirobnice... no, zgodba je podobna, zelo verjetno so ohišja ventilov ulitki. pristop je identičen, vendar se uporabijo drugi standardi. zgoraj za prirobnice zelo verjetno odkovki (EN 10222 serija), za ohišja ventilov pa ulitki (EN 10213)... nekaj uporabnih info boš našel tudi v EN 13445 (neogrevane tlačne posode). Del 2 govori o materialih... Ter AD 2000 - A in W serija, če ti je nemški jezik domač.

Več na:
https://www.i-var.si/sl/certificiranje/tlacna-oprema

Lp, Uroš
UrosZup
Novinec
Novinec

Re: Zakaj so na 42 barskem parovodu vgrajeni ventili PN100

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 29.1.2021 9:59

Hvala za odgovor. Bom poiskal detaljno predlagane standarde. Vmes sem tudi našel izvajalca ki načrtuje cevovode tako da bi se lahko v primeru nejasnosti obrnil tudi na njega. V bistvu moje delo ni načrtovanje, vsaj ne v detajle, moram pa imeti zadeve pod kontrolo in zagovarjati v kaj in zakaj se bo vlagalo denar.

Bil je tudi primer kjer je "strokovnjak" hotel vgraditi PN 42 ventil na ta isti parovod ker je bil ventil pač viška .. pa mu ni bilo jasno zakaj so vsi ostali ventili PN100 potrebni... pa saj to ja podraži...

Sem sedaj že nekaj časa nazaj našel tabelo mehanskih lastnosti prirobnic v odvisnosti od temperature in sem videl da bi bilo po zdravi kmečki pameti pričakovati da s temperaturo pada sposobnost materiala, vendar zraven ni bilo enačb, primerov varnostnih faktorjev itd... Hvala še enkrat za standarde.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov