STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kovinski nadstrešek z dolgim previsom

Kovinski nadstrešek z dolgim previsom

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Kovinski nadstrešek z dolgim previsom

OdgovorNapisal/-a tomy1 » 31.1.2021 15:50

Nisem strojnik z znanjem statičnega izračuna nosilnosti, zato bi v tej smeri bil vesel vsakega mnenja.
Želim postaviti nadstrešek širine 7,3m in globine 7,6m. Rad bi se izognil prednjim stebrom, ker je na eni strani vhod v hišo, na drugi pa v objekt. Zato bi bil spredaj previs 2,9m.
Zadaj sem si za stebra zamislil kvadratno cev 140/140x 4mm, eno na sredini, eno levo. Nanje pride lega, ravno tako kvadratna 140/140, njena desna stran bo privarjena na 10mm ploščo, vbetonirano
v AB steber objekta.
Glavna nosilna lega bo desno naslonjena in vijačena na AB ploščo, levo varjena na kovinski steber fi200/6mm. Zaradi večine teže na glavnem nosilcu me zanima izbira tega (HEA 220 ali IPE240 ali drug), saj je med vpetjem razpon 7m.
Za špirovce bi izbral pohištvene profile 120/60 x 3mm v medsebojni razdalji cca80 cm in varjene v predalčno konstrukcijo. Drugi izziv- previsni del špirovcev bi bil trikotno ojačan na spodnji prednji strani.
Kritina je trapezna pločevina z 3cm izolacijo. Zadnji del bo zaprt. Lokacija- Ljubljana.
Zanima me ali je statično izvedljiv tak previs. V skrajnem primeru bi fiksiral desno prednjo stran previsa na objekt.
Prilagam skice nadstreška.
Slika
Slika
Slika
tomy1
Novinec
Novinec

Re: Kovinski nadstrešek z dolgim previsom

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.2.2021 7:24

1.Praviš, da o statiki nimaš pojma, pa si za vse nosilce že predlagal dimenzije - na kaki osnovi?
2. Pritrditev lege na AB ploščo garaže se mi ne dopade. Vso vertikalno silo morajo prevzeti vijaki sidrani v AB. Predlagam, da se ostrešje toliko dvigne, da bo lega slonela na plošči - se sila prenaša le z dotikom, vijaki so le za horizontalne sile. Lahko se lega podaljša s konstrukcijsko dvignjeno konzolo (namesto gornje pločevine). Če to ni možno, pa se za naslon lege izštema toliko AB plošče, da se lega naslanja na zid. Presekano armaturo se pozneje nadomesti z kosi palic skozi luknje v legi in varjene na obstoječo armaturo.
3. Tvoj predlog ojačanja previsa špirovca nima nobene koristi, ker podpori sama lega ne nudi opore - se bo zasukala (torzija). Za rešitev je treba dodati še eno tako podporo zrcalno na lego. Enostavneje je ustrezno močnejši špirovec.
4.Nič nisi povedal o pritrjevanju kritine. Ali boš imel lesene late?
5. Kakšen bo namen uporabe nadstreška? Ali je možno stebra malo premakniti bližje garaži?

Moj predlog: na predvidena dva stebra se namesti kovinsko lego vzporedno z zidom; ima previs 2,9 m. Nanj se postavi lesene stropnike dolžine 7,5 +? m, drugi konec naslonjen na AB ploščo garaže, na max možnem razmaku za kritino (okrog 1,4 m), kateri služijo tudi kot late za kritino. Možno je s previsom stropnikov narediti kritino do stene hiše. Kako daleč je AB plošča garaže glede na konec previsa kritine?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomy1 » 1.2.2021 20:36

Pozdravljen žerjavar.
Prvo, nadstrešek bo namenjen parkiranju 2 avtov, v skrajni sili tudi 3.
Dimenzije nosilca sem določal boj po "občutku" oz. podatkih nosilnosti in obtežbe.
Verjetno ga bom na strani, kjer je hiša z balkonom "potegnil" do hiše, nebi pa ga rad kakorkoli
sidral v hišo ali balkon- zaobjamem balkon in speljem do hiše (stik rešim z lepljenimi odkapnimi
profili na hišo in balkon). Zato mi naklon določa višina balkona in ta je 3 stopinje. Pokrito bo z
izolirano (3cm) trapezno pločevino, ki je kompaktnejša od navadne in vijačena direktno na konstrukcijo- brez lat, zaradi majhne višine.
Drugo, omejuje me atika na objektu, katere spodnji del je 5 cm nižja od gornjega roba AB plošče.
Zato mora biti srednji nosilec izneden tako, da ga "obesim" na ploščo, s strani pa privijem v steber
zaradi torzije.
Vem, da moram v primeri ojačitev previsa to storiti tudi zrcalno, samo ne vem v kakšni dolžini.
Nisem pa točno razumel kakšen je tvoj predlog.
Lp
tomy1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 1.2.2021 21:44

@tomy1, ko tole berem sem dobil občutek, da si kar malo jezen. Prepričan pa sem, da ti je @žerjavar hotel samo dobro. Tudi meni je priskočil na pomoč.
Ko pogledam tvojo skico prvo vidim, da vse stoji na prvi/glavni legi. Hiša in objekt poleg pa ti pogojujeta naklon in izvedbo. Estetika pa ni presežek, pa brez zamere. Okrogla cev pred vhodom, khhm. Balkon se skoraj dotika nadstreška.

Predvidevam, da je na hiši vsaj nova fasada ali pa ti je blakon prostor, kjer se vsedeš in spiješ kavo in ga ne daš za nič na svetu. Če boš potegnil nadstrešek do hiše, te bo samo jahalo tesnenje med balkonm in nadstreškom.

Ob hiši narediš dva stebra in ob objektu prav tako, nanju pa položiš konkretni legi. Previs odpade. Verjemi, da te steber ob hiši moti manj, kot meter od hiše pred stopnicami. Razpon ni ravno majhen, boš pa po celi dolžini/širini pridobil streho. Pozabi na fiksiranje z sidri v AB. A misliš, da bo vse stalo na vijakih. Samo poglej površino in nanjo naloži pol metra snega. Izračunaj težo :roll:

In še za konec, najslajše. Balkon odrežeš stran. Nisi več omejen z naklonom. Na nadstrešku pa še vedno lahko urediš terso. Statika, gradbeno, ...ja vem. Ampak tudi nadstrešek ne delaš za leto ali dve.

Lp in še enkrat premesli. Balkon ti še vedno predstavlja toplotni most. :lol:
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.2.2021 7:11

tomy1 napisal/-a: Prvo, nadstrešek bo namenjen parkiranju 2 avtov, v skrajni sili tudi 3.
Pokrito bo z izolirano (3cm) trapezno pločevino, ... in vijačena direktno na konstrukcijo- brez lat.

- Ali ste Ljubljančani res toliko pred Štajerci, da je realnost 3 avti pod nadstreškom in eden v garaži?
- Kaj je zate "atika" za katero praviš, da je 5 cm nižje kot plošča ravne strehe? Zame je atika nekaj, kar ne mote biti nižje kot terasa.
- Nisi podal nobene višinske mere in praviš, da moj predlog ni sprejemljiv zaradi višinskih omejitev.
- Kaj pravi proizvajalec kritine, ali jo lahko pritrjuješ le na špirovce na razmaku 80 cm?
- Katerega določila v mojem predlogu nisi razumel?

Imam občutek, da si z mojstrom že povsem dogovorjen, pa bi rad le preveril, ali bo trdnostno vzdržalo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomy1 » 3.2.2021 20:17

Pozdravljeni.
Prvo moram povedati, da ne gre za nobeno jezo in dogovor.
Tako kot večina bi rad čim več naredil sam, razen varjenja močnejših profilov, ki jih bo
obdelal kolega, ki ima plazmo in dovolj močan varilni aparat.
Vem, da mi največjo težavo predstavlja balkon, ki sedaj bolj služi kot nadstrešek, ne predstavlja pa
toliko toplotnih izgub- s strani in spodaj je izoliran z 7cm, na vrhu pa 10cm stirodurja.
Sama hiša je nizko energetska, stara 9 let in me , priznam, boli srce ko pomislim, da bi ga rezal sploh, ker sem vse delal sam. To bi pomenilo sanacijo 17cm v globino fasade, popravilo fasade,
rezanje ograje, izdelavo francoskega balkona,...
Garaža je sicer bolj ime, drugače bo bolj moja delavnica za dušo in orodje.
Sčasoma je prišlo do situacije, ko imamo v družini skoraj vsak svoj avto, ki ga je treba nekam postaviti.
Zavedam se, da bi bilo brez balkona vse bistveno lažje, ampak zaenkrat še kar iščem rešitev
na obstoječi situaciji. Vsepovsod gledam nadstreške, a podobne situacije še nisem srečal,
zato sem tu.
Pravijo "več glav več ve".
tomy1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tomy1 » 3.2.2021 20:34

Aja, pozabil sem odgovoriti tebi Žerjavar glede višine in nejasnosti okoli tvojega drugega predloga.
Notranja svetla višina bi bila od 250cm na najnižjem delu do 290 cm na najvišjem (da ne pridem
višje od balkonski brat).
Ali si z drugim predlogom mislil v smeri kapi položiti dva močna nosilca (levo in desno)
prečno tudi močne nosilce v 7m+.
Kolikor sem se pogovarjal z prodajalci kritin, bi v primeru, da ima ta izolacijo in je posledično kompaktnejša ter v izvedbi predalčne konstrukcije, bi lahko bil razmak med špirovci tudi 80cm.
tomy1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.2.2021 21:08

tomy1 napisal/-a: Notranja svetla višina bi bila od 250cm na najnižjem delu do 290 cm na najvišjem (da ne pridem višje od balkonski brat).
Želel bi višine obstoječega stanja. Od tal do balkona ter debelina balkonske plošče z vso izolacijo in oblogami. Od tal do vrha AB plošče na garaži. Pri tej plošči bi bila potrebna skica preseka čez atiko (materjali) in zgornja obloga plošče. In vsaj približne dolžine (smer padca prekritja) od zaželjenega začetka prekritja (najvišja točka) do začetka balkona in do konca balkona ter še od začetka prekritja do začetka AB plošče na garaži. Te podatke rabim, da ugotovim, ali je moj predlog možen:
Moj predlog: na predvidena dva stebra se namesti kovinsko lego vzporedno z zidom; ima previs 2,9 m. Nanj se postavi lesene stropnike dolžine 7,5 +? m, drugi konec naslonjen na AB ploščo garaže,
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MB7 » 5.2.2021 19:46

Na kakšen način pa imaš urejeno dokumentacijo za gradnjo?
Po mojem mnenju boš za ta nadstrešek potreboval PGD in gradbeno dovoljenje za manj zahteven objekt. Za prijavo začetka gradnje boš potreboval PZI v katerem bo tudi izračun statike. Po končani gradnji bo potrebno izdelati še PID in pridobiti uporabno dovoljenje.
MB7
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.2.2021 7:07

MB7 napisal/-a:Na kakšen način pa imaš urejeno dokumentacijo za gradnjo?
Po mojem mnenju boš za ta nadstrešek potreboval PGD in gradbeno dovoljenje za manj zahteven objekt. Za prijavo začetka gradnje boš potreboval PZI v katerem bo tudi izračun statike. Po končani gradnji bo potrebno izdelati še PID in pridobiti uporabno dovoljenje.

Tega še nisem zasledil, kdaj je za nezahteven objekt potrebno:
- PGD razen enostavne skice objekta in lokacije?
- PZI?
- Izračun statike?
- PID?
Pri dokumentaciji mislim na tako, ki jo lahko izdela le pooblaščena organizacija (projektni biro).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MB7 » 6.2.2021 9:51

Nisem napisal, da je nezahteven objekt, ampak, da je manj zahteven objekt.
Ta nadstrešnica namreč ne izpolnjuje pogojev za nezahteven objekt:
- največja površina je lahko 50 m2
- nosilni razpon ne sme presegati 5 m

Ker pa je predvideno sidranje na betonsko ploščo na obstoječi stavbi, ne gre za samostojen objekt, ampak v nekem smislu prizidek. Glede razvrstitve objekta se potem upoštevata oba objekta skupaj. Če njuna skupna površina ne presega 50 m2 se smatra za nezahteven objekt, seveda če so izpolnjeni še ostali pogoji za nezahteven objekt (ena etaža, višina 6m, globina 2m, ter pogoji iz OPN).
MB7
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.2.2021 10:09

MB7 napisal/-a: je manj zahteven objekt.
- največja površina je lahko 50 m2
- nosilni razpon ne sme presegati 5 m.
Se pa da urediti, da bo nezahteven:
- postavi se 3 x po 2 stebra in bo največji razpon nosilcev pod 5 m
- Tudi površina se lahko pretvori v nekaj manjšo (do 50 m2.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomy1 » 6.2.2021 22:29

Prebral sem vse vaše komentarje in končno našel tudi čas, da odgovorim ter dodam
še podatke za katere me spraševal Žerjavar.
Za gradbeno dovoljenje ni skrbi, ker ga imam za garažo.
Upam, da bo račun prenesel izvedbo z nekim še normalnim sredinskim nosilcem.
Mogoče bi špirovce 12/6 nadomestil z višjimi, da se izognem spodnji ojačitvi.
Pripenjam še skice prerezov in in prenešene zrcalne slike balkona na atiko za orientacijo
naklona in višin.
Brez potrditev pravih se ne lotim izdelave.
Slika
Slika
tomy1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.2.2021 7:42

Marsikaj na tvoji skici ne uspem zanesljivo prebrati. Poskusi prej povečati kontrast in ostrino. Sem sam to poskusil vendar iz ekranskega posnetka ne dobim dovolj dobre ostrine. Potrebujem: " vsaj približne dolžine (smer padca prekritja) od zaželjenega začetka prekritja (najvišja točka) do začetka balkona in do konca balkona ter še od začetka prekritja do začetka AB plošče na garaži".
Upam, da bo račun prenesel izvedbo z nekim še normalnim sredinskim nosilcem.
Mogoče bi špirovce 12/6 nadomestil z višjimi,
- Očitno preferiraš tvojo zamisel sestave konstrukcije.
- Nisi komentiral dvoma, da bo v redu, če pločevinasto kritino vzporedno s špirovci na 80 cm pritrjuješ le na špirovce. Če že požreš, da se ob snegu pločevina precej povesi, kaj pa boš rekel ob vetru, ko jo bo v vmesnem delu dvigovalo in z njo kar naprej mahalo? To je moja domneva, ker na strani Trimo ne najdem ustreznih tehničnih podatkov o potrebi po pritrjevanju (podpiranju).
- Pri srednji legi dolžine 730 cm računaj na višino 26 do 33 cm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomy1 » 7.2.2021 21:24

Upoštevam nasvete, špirovce bi povečal na 140 in še enega dodal.
Pri glavnem sredinskem nosilcu se namesto ojačitev nagibam HEA240,kljub večji lastni teži
tudi bolje prenaša torzijske sile.
Špirovce bi predalčno povezal z recimo 50/50 na vsak meter.
Upam, da bi se tako izšlo ?
Prilagam še 2 skici prerezov in mer.

Slika
Slika
tomy1
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov