STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava !luknje"

Izdelava !luknje"

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Izdelava !luknje"

OdgovorNapisal/-a PEME » 16.2.2021 10:54

Pozdravljeni,

imam manjši problem. Kako izdelati luknjo kot je razvidno iz slike v prilogi? Če bi bila luknja skozi nebi bilo problema. Sedaj pa je "slepa" luknja pa nimam pojma kako se tega lotit.

Vsaka pomoč je dobrodošla.

lp

Peter
Priponke
Luknja.jpg
Luknja.jpg (101.91 KiB) Videno 3385 krat
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izdelava !luknje"

OdgovorNapisal/-a masinist » 16.2.2021 12:46

Po moje je to skoznja luknja.
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 16.2.2021 12:50

Obojestranski fazni rezkar. Obdelava na CNC stroju.
Kot na spodnji povezavi:

https://webshop.guehring.de/495

Mogoče še ima kakšen stari borverkar ( operater vrtalno-rezkalnega stroja) kakšno rešitev z belim nožem(HSS).
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2021 13:19

kako boš pa porinil frezer ali karkoli skozi luknjo fi recimo 12...10, z zunanjim premerom 27 z zunaje strrani, to gre edino če spezaš notri pa potisneš preoblikovalnik notri, a ste sploh že videli kako tehnologijo v "živo", tudi ta konstrukter, bolj risar, bumbar, ki malo obvlada modelirnik je očitno še ni, šlo pa bi s kakimi orodji, vtakneš vodilni štift v vrtano luknjo potem pa kajla in naredi ZENK, spodaj pa matrica, pa še kaj, je kar zahebano, zakaj pa je sploh "senkano, mi ni jasno..., samo kdo bo to plačal..., vse gre..., ma smo preštnacali rorov skozi obe steni na tisoče, pa še kaj poleg..., jaz bi avtorju tako risbo kot malo tehnologa nekam "zatlačil", ja gre pa z "marelo", porineš zaprto skozi luknjo, ko je vsa v luknji, pol pa odpreš, morda je pa tu tu rešitev problema...
Zadnjič spremenil vili, dne 16.2.2021 13:25, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.2.2021 13:23

To je potegnjeno, se pravi z orodjem preblikuješ obstoječo luknjo, da ima "zavihek" za vgrezjeno glavo. problem je samo to, ker je vse skupaj na cevi, drugače se to da brez težav narediti na prebijalnem stroju.

predvidevam da je tole na koncu cevi, ker mi ni jasno kako boš ta vijak zategnu, če nimaš luknje na drugi strani.
Vili bi reku "tehnologa za jajce obesit na granik gredi fabrike!!!!"

drgač pa se tvoj problem reši tako, da se na na notranji strani da vijak z vgrezjeno glavo, na zunanji strani pa podrejano pušo z željenim profilom. potem z udarnim vijačnikom potegneš vijak v to pušo in ponovi vajo, upam da tega nimaš 5000kosov.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2021 13:37

boris:

res je, kaj si CAD kao oblikovalci vse izmislijo, ja CAD-i so res nora zadeva, se zajebavam z njimi že cca 20+++ let, zakaj bi zenkal, daš notri vijak z ravno glavo in to je to, ne pa nekomu greniti življenja brez potrebe, zenki so dragi..., zenkat moraš pa se protikos, da lepo sede prejšnji kos ali se motim, pa nebo ta zenk stal v luftu, spet draži, dobro ne poznam kompleksne setstave..., samo malo razmišlajma tudi s strani twhnologije, tudi ta je jeba..., pa ni vsa na CNC jih...

boris prosim te, da mi pokažeš princip enega takega zenka na zaprti cevi, kot praviš, da gre na prebijalkah, morda tudi, imeti moraš namenska orodja, imam prav, mi ni poznano, bi pa rad vedel, da nebom bimbo..., kaj pa, če imaš več luknj v cevi dolgi cca 1m, kaj zdaj..., tega avtor ni podal..., jebiga...

ja lahko pa na flahajzn našvajsaš gevint štift - moški (dobro ne sme biti iz repe), ga vtakneš v luknjo, spodaj - matrico in z matico potegneš, če mora tako biti..., ma naj proba..., naj se zajebava..., ima pa kar veliko prostora, cev kv 110
Zadnjič spremenil vili, dne 16.2.2021 14:13, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.2.2021 13:55

na cevi to ne gre, gre na plehu. na cevi to nardiš tako kot sem gor napisal, na plehu pa takole:

https://www.clevelandsteeltool.com/iron ... sink-tools
https://www.wilsontool.com/en-us/landin ... untersinks

glede na to kako debela pločevina je odvisno ali imaš samo posnetje, ali imaš še formiranje(vlek). peter potrebuje vlek, pa še debelina pločevine je 5mm, upa da ima repo, ker kak S690 bo problem.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2021 14:11

boris:

ta "trn" moraš postavit v luknjo cevi in pol prtisnt, mi je kristalno jasno, imet moraš ta trn na eni kozoli.. ali bo kar u luftu, ma naj naredi, če tega ni veliko, s šraufarijo, kot sem opisal, jebeš CAD konstrukterje, kaj so si izmislili, ko še niso videli izdelave v živo..., to ti zmodeliram tudi jaz u nulo, ja ta si je izmislil kar nekaj, upogib, pa še tanjšanje debeline, za to rabiš "100 ton", tako malo za šalo...

lahko pa tudi, ideja, zvrta luknjo 20, notri pa uvari lepo s tig- om plošcico s povlečenim zenkom na TRUMFU in to je to...., imam še kar nekaj "kardeljevk", mu jih ni zmanjkalo, preverjeno...

mislim pa, da nas PEME malo zajebava..., ali je pa že rešil...

boris: , oprosti tisto s štiftom je tvoja rešitev s šraufom, spodaj matrico in udarnim vijačnikom, sva bila na istem..., oprosti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 16.2.2021 16:31

PEME napisal/-a:Pozdravljeni,

imam manjši problem. Kako izdelati luknjo kot je razvidno iz slike v prilogi? Če bi bila luknja skozi nebi bilo problema. Sedaj pa je "slepa" luknja pa nimam pojma kako se tega lotit.

Vsaka pomoč je dobrodošla.

lp

Peter

Vprašaj če je možno na nasprotni steni narediti skoznjo luknjo malo večjega premera. Skozi to luknjo lahko nato pločevino preoblikuješ na način kot je prikazan na risbi.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cr7 » 16.2.2021 17:03

Spodaj maš simbol za odvzem materiala in oznako "Z". Poglej pod opombe kaj je s tem Z-jem.

Screenshot 2021-02-16 170150.png
Screenshot 2021-02-16 170150.png (131.75 KiB) Videno 3196 krat
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bmodic » 16.2.2021 18:01

bmodic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2021 18:49

bmodic:

lepo, ti pa znajo narediti faulito, če je to res, znam tudi jaz to zrednerirat, v modelirniku u nulo... , bo šlo...

še vedno ni pa PEME-ta da bi še kaj dodal, brcanje v čisto temo..., bo sam rešil..., kar naj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 16.2.2021 19:05

cr7 napisal/-a:Spodaj maš simbol za odvzem materiala in oznako "Z". Poglej pod opombe kaj je s tem Z-jem.

Screenshot 2021-02-16 170150.png

Kdo je še videl na glavo obrnjen tekst pri dokumentaciji ? Bogpomagaj

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cr7 » 16.2.2021 19:45

Duroplast napisal/-a:Kdo je še videl na glavo obrnjen tekst pri dokumentaciji ? Bogpomagaj

Ja, kar divja je tale "skica" :)
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2021 19:55

ma ta, ki je nabijal gor za eno kurčevo "zenk" luknjo na plehu obdelave ni gladek, ma kakšne obdelave neki..., v redu če bi šlo tu za neke hude obtežbe in mora biti hrapavost kaj vem kaj, ma ne ga srat no..., fantje to je noro..., kaj boš imel pa v rdijih krivljenja, boš imel sploh moznost ta jajca sploh relevantno meriti, ali boš kose rezal, da boš meril, prosim bodite resni..., še skozi luknjo 12 kako bo šlo izmeriti ali boš meril v cevi...???, saj nimam več besed...,,,, kaj 3d cad konstrukterji zmorejo, res je, človeški um je..., po enemu kamnu, kakšen...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost