STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri program uporabiti za renderiranje

Kateri program uporabiti za renderiranje

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Kateri program uporabiti za renderiranje

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 3.2.2021 21:06

Lep pozdrav,

Za modeliranje uporabljam Solidworks. Ukvarjam se z modeliranjem pohištva. Zanima me ali lahko kdo priporoča kakšen ne preveč zahteven program za renderiranje, v katerem bom lahko naredil še vedno kvaliteten rendering ter imel na voljo teksture ter barve, ki se pojavljajo v lesni industriji. Ne vem ali so kateri bolj namenjeni za kovinarje, drugi za lesarje in tretji za arhitekte....
Vsak namig bo dobrodošel, ker se z renderingom ukvarjam prvič.

Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kateri program uporabiti za renderiranje

OdgovorNapisal/-a vili » 3.2.2021 21:28

kaj !!! a SW nima vgrajenega renderja???, malo čudno...

a si rešil v sestavu asociativnost kosov glede na osnovo, nisi nič napisal, si se kar potuhnil..., veš to ni lepo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 3.2.2021 21:40

Rešil sem tako kot sem napisal. Na dolgo. Naslednji namig je bil prav tako na dolgo.
Čakam, če kdo pozna kakšno boljšo rešitev. Mogoče tudi pravilno, ker moja mislim da ni najbolj posrečena.
Ne vem pa kako renderirati v Solidworksu. Ne poznam. Povsod berem, da obstajajo boljši in enostavnejši programi za to. Če solidworks to omogoča bi bilo super.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a srsen » 3.2.2021 22:22

Zdravo,

SW ima integriran PhotoView 360 - se daj kar nekaj naredit, čeprav ni najbolj optimalen.

Solidworks z aktivnim vzdrževanjem na minimalno Pro licenci omogoča uporabo SW Visualize Standard - veliko boljši, samostojni program namenjen izključno za renderje. Njegova slabost je da Standard ne omogoča upravljanja z osvetlitvami (?!) in je za kaj več treba imet Pro.

Obstaja pa tudi veliko zastonjskih - open source - programov kot je npr. Blender, ki so zelo zmogljivi in se da marsikaj naredit. Je pa treba nek časovni vložek, da se človek nauči.

Upam, da je kaj v pomoč.

p.s. - če se lotite dela v SW integriranem photoview - u imam za prodat namensko knjigo - v angleščini :)
To the optimist, the glass is half full. To the pessimist, the
glass is half empty. To the engineer, the glass is twice as big
as it needs to be.
srsen
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 3.2.2021 22:47

Ta PhotoView 360 ravno sedaj probavam. Nekaj uspeva ampak ne dosežem neke ostrine. Bom še kaj nalimal tukaj da se vidi.
Imamo pro licenco Solidworks ampak brez vzdrževanja.

Poskusil sem pa tudi Blender ampak po pravici povedano ga ne znam sploh zagnat. Hoče da se najprej logiram in sem se registriral ampak nisem dobil maila. Sedaj se ne morem logirat. Ne vem kako naprej.

LP
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a srsen » 4.2.2021 6:51

Za nadzor ostrine slike je v PhotoView isto kot pri fotoaparatu - ko se nastavlja kamera za pogled renderja, je treba izbrati ustrezno lečo, določiti kje je fokus, določiti goriščno razdaljo,...

Malo poglejte na YT, veliko je posnetkov kot je npr. tale: https://www.youtube.com/watch?v=sF9xGzF_XLI
To the optimist, the glass is half full. To the pessimist, the
glass is half empty. To the engineer, the glass is twice as big
as it needs to be.
srsen
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 4.2.2021 7:36

Pozdravljen,
že skoraj desetletje nazaj sem se precej potrudil in sem naredil render, da so me v marketingu spraševali kdaj smo napravo fotografirali in da ni prav, da oni nič ne vejo, da je prototip že narejen XD
S SW se da marsikaj, je pa treba najprej dobro definirati površine (kar nekaj poizkusov), potem osvetlitve, da se nadzorovati tudi globinsko ostrino ( kot bi imel fotoaparat in lahko izbiraš goriščnico in zaslonko),...
Ko imaš enkrat te stvari dodelane, gre hitro. Da prideš do tega, pa je treba kar nekaj poizkusov ==> časa.
Jaz načeloma delam tako, da izkoristim kar pač imam; če je to SW, pač naredim s SW ... Verjamem pa da obstajajo solidni programčki, ki imajo že precej stvari prednastavljenih in z manj truda prideš do zadovoljivega izdelka.

Da boš stvari bolje razumel pri renderiranju, je zelo priporočljivo fotografsko znanje; da vsaj veš nekaj o osvetlitvi, sencah, poudarjanju tridimenzionalnosti s kratko goriščnico, nadzorom globinske ostrine z zaslonko,....

Srečno
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 17.2.2021 16:10

Lep pozdrav,

Se ukvarjam z renderji in nikakor ne morem nastaviti ostrine. Nastavljam kamero in luči pa nič...
Ali lahko kdo pomaga, kako nastaviti ostrino? Ali to pri nastavitvah kamere ali kje drugje?
Hvala.

Slika
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 18.2.2021 9:16

Lep pozdrav,

To so moje nastavitve. Ne vem, kaj naj še spreminjam.

Slika
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.2.2021 10:21

Mogoče en nasvet. Sicer ne bom nič svetoval v smeri uporabe programa.

Zaradi COVID situacije po svetu so razna kvalitetna šolanja postala dostopna tudi ljudem iz drugega konca sveta, npr.:
https://www.javelin-tech.com/3d/people/training/solidworks-visualize-rendering/

Mogoče vprašaj kakšna je cena in se pridruži online tečaju. Zdaj so toliko organizirani, da tudi po koncu te pandemije ne bodo šli nazaj na samo tečaje v živo.

Si pa s takšnim tečajem lahko takoj par nivojev višje in potem naprej študiraš sam...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 18.2.2021 12:25

Pozdravljen,
mogoče bi za začetek naredil render brez kamere - z osnovnimi nastavitvami.
Kakšno pa imaš nastavljeni ločljivost in kvaliteto renderja ?(Options->Output image size nastavi na 5000 po daljši stranici in Options ->Render Quality-> Final render quality nastavi na maximum.
Ko bo šlo to čez, lahko eksperimentiraš s kamero. Za začetek predvidevam, da ne želiš neke posebne perspektive, ki ti jo nudi širokokotni objektiv niti ne želiš, da je del omare oster, ostalo pa zemegljeno, kar ti omogoča nadzor globinske ostrine (goriščnica objektiva in velikost zaslonke). Če tega dvojega ne želiš, niti kamere ne rabiš...
Sporoči kako je šlo ;-)
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 18.2.2021 18:01

Hvala za nasvet. Mislim, da zaenkrat ne rabim tega. sem mislil da moram nujno nastaviti kamero če želim renderirat. Se bom poigral brez kamere pa da vidim....
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 18.2.2021 18:23

Sem prestavil ločljivost na 5000. Prej je bilo 1900 (kar je maksimalno prednastavljeno). Final render imam na maximum.
Slika pa je skorajda ista. Ni ostrine.
Ali je možno da še kaj osvetlitev ni OK

Slika
Slika
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 18.2.2021 20:20

Pozdravljen,
sem sliko potegnil v Gimp in jo malo izostril ter navil kontrast in barve (preveč, ampak me samo zanima če je to smer v katero želiš...)
Drugače pa:
1. Pojdi v scene in zmanjšaj osvetlitev ozadja in renderiranja.
2. Verjetno imaš trotočkovno osvetlitev; zmanjšaj tisto ki osvetljuje od zgodaj oziroma zasukaj sceno tako, da bo osvetlitev bolj s sprednje strani. ( Primerna osvetlitev je osvetlitev sonca zjutraj ali zvečer, tako da je sonce za teboj - še bolje rahlo s strani... )
3. Edit appearance -> Illumination -> zmanjšaj intenzivnost na : Diffuse amount, specular amount, reflection amount, luminous intensity
4. Vzemi samo en majhen del in na njem ob nizki ločljivosti testiraj površine in osvetlitve, da prideš do nastavitev, ki so ti všeč, nato te nastavitve prenesi na želeni model.

Toliko za danes ;-)
Priponke
test2.jpg
Test
test2.jpg (987.03 KiB) Videno 21362 krat
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 21.2.2021 12:13

Hvala za pomoč.
Ja, to želim. Večjo ostrino predvsem na lesu jesena.
Pripeta slika je model v solidworksu ter predogled renderja. V modelu se letnice na jesenu lepo vidijo, ra renderju mi pa ta ostrina kar nekam zgine.

Velike spremembe sem opazil če spreminjam Illumination

Slika
Zadnjič spremenil Freakylion, dne 21.2.2021 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov