STROJNISTVO.com • Poglej temo - Menjalnik

Menjalnik

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Menjalnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 3.3.2021 6:44

Včeraj ko sem se vozil iz službe, mi je avto kar naenkrat zapiskal kot, da sem dal prestavo v vzratno, desno stransko ogledalo se je zasukalo navzdol ter odzadaj so se prižgale lučke za vzvratno vožnjo ...(kot da bi rikvercal umes ko se vozim naprej) Danes zjutraj isto sranje
mogoče kdo ve kaj bi bilo preden pokličem mehanika?

So kakšni senzorji na menjalniku da ta zazna v kateri prestavi je in je mogoče tam napaka?

Avto pa je audi a4 b7 ter ročni menjalnik
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

Re: Menjalnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 3.3.2021 7:44

pri ročki za menjalnik je senzor (en in edini v tvojem menjalniku) za vzratno prestavo, lahko je zanič, lahko da je kje zacvikan kabl
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 3.3.2021 8:24

borisk napisal/-a:pri ročki za menjalnik je senzor (en in edini v tvojem menjalniku) za vzratno prestavo, lahko je zanič, lahko da je kje zacvikan kabl

Tole? https://www.youtube.com/watch?v=rsSrIGXYq-g

Super, hvala za hiter odgovor, toliko da vem kje iskat napako :D
Mogoče veš kako točno se reče temu senzorju?
Zadnjič spremenil Alkajda, dne 3.3.2021 8:48, skupaj popravljeno 2 krat.
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 3.3.2021 8:24

borisk napisal/-a:pri ročki za menjalnik je senzor (en in edini v tvojem menjalniku) za vzratno prestavo, lahko je zanič, lahko da je kje zacvikan kabl
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 3.3.2021 10:39

ma, da lahko med vožnjo naprej šaltaš u rikverc, ma to je noro :o :o , kaka tehnika pa je to..., dobro prišlo je samo malo do "zobotehnike"..., podučite me kako ti novodobni menjalniki šaltajo, imam še klasičnega starodobnega na zajle "trotelziher", pri tem se to "skoraj" ne more zgoditi, da bi šaltal u rikverc...

ja sem pa vozil pred kakimi desetletji AUDI - ja mislim tiptronik, menjalnik s "ketno", ja se je lepo vozil, lahko automatik ali stopenjsko...
Zadnjič spremenil vili, dne 3.3.2021 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 3.3.2021 10:45

vili napisal/-a:ma da lahko med vožnjo naprej šaltaš u rikverc, ma to je noro :o :o , kaka tehnika pa je to..., dobro prišlo je malo do "zobotehnike"...

Preberi seenkrat objavo... Nisem šaltav v rikverc, samo senzor je pokvarjen in avto zazna da je v rikverc prestavi
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 3.3.2021 10:50

samo sprašujem kak je način pretikanja prestav, da se to lahko zgodi, nič drugega..., ja vem, da nisi..., oprosti, če smetim, se pa želim učiti...

jebeš senzorje..., :evil: :evil: :D :D , varovati je potrebno 1000% ne pa ta elektronska jajca... :D :D, dobro to je strategija izdelovalcev...

haha, blažen FIČO 10, 13 in 17 ključ pa si v hosti v uri naredil generalko :D :D , če ti je crknil jermen, si je morala pa sleč štumfe... :D :D :D

če je kot praviš "zapiskal - zaškrtal", potem je želel šatlatat v rikverc, tako sem razumel tvoje pisanje..., to me je zmotilo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 3.3.2021 11:20

vili napisal/-a:če je kot praviš "zapiskal - zaškrtal", potem je želel šatlatat v rikverc, tako sem razumel tvoje pisanje..., to me je zmotilo...

"zapiskal" sem mislil kot isti zvok, ki ga imas recimo pri tovornjaku.. prestavis v rikverc in začne piskat ko crukas :D
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 3.3.2021 11:24

a si vozil naprej in je "zapiskal", napisal si, da si se vozil iz službe..., dobro brez veze, pozabi... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 3.3.2021 19:43

vili napisal/-a:haha,....., če ti je crknil jermen, si je morala pa sleč štumfe... :D :D :D

Aaaa... zato so tako pogosto crkali jermeni.... :D :D :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.3.2021 21:06

glej, si moral vedet, kam boš šel , da daš pravi jermen gor, ja pol pa štumfi... :D :D :D, na jermenici.., bilo je lepo, res sredi roga ali stojne, danes pa senzorji..., grozljivka..., vsi vedo kje si...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 3.3.2021 22:19

Alkaj , ko boš rešil napako, prosim sporoči nam kaj je bil problem.

Tele zgodbice o štumfih sem tudi jaz kot mulc kar naprej poslušal. Kako pa se je štumf štukalo, a ga je morala še zašiti skupaj?? :o Ali pa kar zavozlati?? Po moje stvar v praksi nebi špilala, vse bi se nekam navilo, iztirilo,... Pa še obremenitve nebi prenesel, štumf bi se hitro stegnil in zdrsnil :evil: :evil: No, važno da je delovalo, da se da dol štumfe,... pa še kaj drugega. :D :D :D

Pa še tista je bila zanimiva, če je na deželi zmanjkalo olja, da se v motor nalije kar kozje mleko,... :oops:
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 4.3.2021 3:01

nabijač napisal/-a:Pa še tista je bila zanimiva, če je na deželi zmanjkalo olja, da se v motor nalije kar kozje mleko,... :oops:

.... za štumfe vem :D :P , tega za kozje mleko pa še nisem slišal... :roll: :o
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alkajda » 4.3.2021 7:01

nabijač napisal/-a:Alkaj , ko boš rešil napako, prosim sporoči nam kaj je bil problem.

Sem se ustavil pri avtomehniku včeraj in je isto rekel kot borisk... Senzor za vzvratno pod ročko za prestavljanje je fuč, dans dobim drugega pa bomo vidli :D
Alkajda
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov